VRHUNAC NAGAĐANJA

Prve fotografije: Appleov tablet zvat će se iPad i stajat će 899 eura?

 dustincurtis.com

Apple bi na sutrašnjoj prezentaciju u San Franciscu trebao predstaviti svoje dugo očekivano tablet računalo za kojeg se nagađa da će se zvati iSlate ili iPad. No, glasine oko izgleda i funkcija te cijena novog Appleovog 'supergadgeta' ponovo su uzburkale javnost.

Naime, na internetu su se pojavile fotografije navodnog iSlatea položenog na tipkovnicu novog prijenosnog računala Mac Book Pro. Iako se u komentarima ispod fotografija iSlatea, objavljenima na blogu Dustina Curtis, korisnici prepucavaju jesu li fotomontaža ili 'prava stvar', moramo priznati kako novi tablet, izgleda jako dobro.

- Imam razloga vjerovati kako su ove fotografije stvarne te da se osoba koja ih je slikala ili objavila namjerno poigrala s odsjajima i sjenama kako bi potencijalne promatrače dovela u sumnju o autentičnosti - napisao je Curtis na svome blogu. Autentičnost je

Podsjetimo, tablet ili plošnik složeniji je uređaj od e-readera (što znači da se na njemu može surfati bez ograničenja i provjeravati mail), ali je oblikovanjem i tehnologijom više namijenjen zaprimanju i čitanju/gledanju sadržaja, nego ozbiljnijem radu, koji je lakše izvediv na konvencionalnom kompjutoru.

Guardian je budući Appleov tablet nazvao "iPhoneom na steroidima" (što, doduše, ne znači da će tablet biti i telefon, iako će biti svašta drugo - i kompjutor i televizor i videoteka i novine i časopis i knjiga i knjižnica i igraonica i internet i mail...).

Ususret objavljivanju fotografija novog tableta i Media Markt se uključio u igranje sa špekulacijama. Taj je njemački lanac dućana s elektroničkom opremom na svojem Twitter profilu objavio navodne cijene tableta kojeg naziva iPad.

Apple iPad bi se na policama dućana trebao naći od 1. ožujka, a cijena će mu biti 499 eura s ugovorom u T-Mobileu uz mjesečnu naknadu od 120 eura (vjerojatno se radi o pogrešci, realnije je da pretplata bude 12 eura). Sam uređaj, bez potpisivanja ugovora stajat će 899 eura (6500 kuna) što i nije razini predviđanja.

Međutim, sumnja se u istinitost ovih informacija jer je naslućivana cijena iSlatea ili iPada bila manja od 1000 dolara (oko 5200 kuna).

Pretpostavlja se kako je netko u Media Marktu pripremao Twitter profil dućana za sutrašnju objavu cijena pa je samo natipkao brojke te slučajno stisnuo objavi - i lažna se vijest proširila. Pola sata kasnije, Media Markt ju je maknuo s profila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:27