EKSKLUZIVNO

Prvi smo ušli na impresivno gradilište Silicijske doline u Zagrebu, sve će biti gotovo do ožujka!

‘Infobip ima velike planove. U regiji smo već najavili da gradimo još jedan kampus, i to u Sarajevu‘
 Emil Ferjančić, Drago Črček
 Davor Pongracic/Cropix

Hrvatska metropola sve više opravdava status regionalnog startup sjedišta - huba. Prije četiri godine na Zagrebačkom velesajmu otvoren je Zicer, najveći startup hub u Hrvatskoj. Okuplja više od 100 startupa. Ovdje su uredi tri domaća VC startup fonda: Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa i Feelsgooda. U Zagrebu se održava i niz startup konferencija, a tu su i sjedišta najvećih domaćih i stranih tehnoloških kompanija. U Zagrebu se nalazi i najveći broj najrazvikanijih tehnoloških fakulteta u Hrvatskoj. Broj startupa u Hrvatskoj također raste pa se trenutačno procjenjuje da ih je oko 500, a većina je smještena upravo u Zagrebu. Jedino što metropoli još nedostaje su startup kampusi.

Prije dvije godine o startup kampusima počelo se pričati i u Zagrebu. Lani je Mate Rimac najavio da će Rimac Automobili u blizini glavnog grada Hrvatske izgraditi svoj kampus u koji će uložiti sto milijuna kuna u okviru kojeg će razvijati, testirati i proizvoditi električne automobile. Godinu prije doznali smo i da je Infobip, nakon što je 2017. svečano otvorio svoj prvi kampus, Pangeu u Vodnjanu u Istri, odakle su mu tri osnivača Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić, počeo raditi na projektu još jednog kampusa - onog u Zagrebu. Hrvatska metropola tako napokon dobiva infrastrukturu kakva je postala uobičajena u Silicijskoj dolini i s kojom može takmičiti za titulu regionalnog startup sjedišta.

image
Novi kampus Infobipa.
Davor Pongracic/Cropix

Jutarnji list prvi je zavirio u novi Infobipov kampus u Zagrebu. Prije godinu i pol o njemu se mogla objaviti tek zbirka upečatljivih vizualizacija i serija fotografija građevinskog materijala pedantno organiziranog i pripremljenog za početak radova. Sada, u siječnju 2021., zagrebački kampus, koji nosi naziv Alpha Centauri po nama najbližem Sunčevom sustavu i nimalo skromnoj, ali već opravdanoj poslovnoj težnji osnivača Infobipa, spreman je za početak unutrašnjeg uređenja. Upozorili su nas da nije to još ni blizu svega što je potrebno da bi kampus mogao biti svečano otvoren. No, već se sada može vidjeti u kakvim će uvjetima raditi i uživati zaposlenici Infobipa, a možda bi to već i mogli da Zagreb i okolicu nije zadesila serija razornih potresa, i povrh toga, nesretna pandemija.

Emil Ferjančić, Infobipov menadžer za investicije i tehničko održavanje te voditelj projekta na gradilištu zagrebačkog kampusa Infobipa prvo nam je rekao da zgrada nije pretrpjela nikakvo oštećenje od potresa. U gradu, u kojem su kupci stanova i poslovnih prostora prvo počeli pitati koliko je armature ugrađeno u zidove, a tek onda kakav je pogled, to se i čini kao sasvim normalan početak obilaska budućeg kampusa. Čak i prije nekih osnovnih podataka o gradilištu.

image
Davor Pongracic/Cropix

"Zgrada koju smo izgradili ima armaturu koja je pojačana za oko 25 do 30 posto u odnosu na norme", kaže Ferjančić. Kroz deset-dvadeset godina točno ispred njegovog ulaza trebala bi prolaziti Vatikanska ulica. Prostrana šesterotračna avenija u čijem je srednjem toku predviđen prostor i za tramvaj. Trenutačno ta ulica spaja novozagrebačka naselja Travno i Dugave, a trebala bi nastaviti putem uz Sloboštinu, Podbrežje, Svetu Klaru u kojoj se nalazi kampus Alpha Centauri te dalje prema Remetincu i zagrebačkoj Areni. Investitori su to već prepoznali.

Tik do kampusa netko je već dobio dozvolu za gradnju hotela. Malo dalje su dizalice i gradi se nova poslovna zgrada. Nedaleko se grade stambene zgrade. Sasvim sigurno, kad Infobip useli, jasno kad za to bude povoljna epidemiološka situacija, sadržaja u okolici neće nedostajati. Ferjančić kaže da kad vidi kojim se tempom gradi oko njih potpuno razumije zašto su samo na odabir zemljišta od 20.000 kvadrata za gradnju kampusa u Zagrebu potrošili oko tri godine.

image
Davor Pongracic/Cropix

"Prvo smo tražili mogućnost da kampus izgradimo u centru grada, ali to se pokazalo takoreći neizvedivo s obzirom na to da je teško pronaći tako veliki komad zemljišta tamo. Nakon toga smo istraživali mogućnost da kampus smjestimo na Zagrebački velesajam, ali nam se onda ukazala dobra prilika i odlučili smo se za Svetu Klaru", kaže Ferjančić. Neslužbeno doznajemo da je jedna banka taman na prodaju ponudila veliki komad zemlje. To nije bilo dosta pa je Infobip kupio i par parcela s obiteljskim kućama u okolici. Bilo je to nužno, jer kako se kampus gradi tako raste i sama tvrtka.

"Nije nam bilo jednostavno, je paralelno s traženjem zemljišta rastao je sam Infobip, a time su rasle i potrebe. Inicijalno, prije tri godine u Infobipu u Zagrebu radilo je oko 200 ljudi, a sad je ta brojka gotovo trostruko veća", kaže Ferjančić.

image
Davor Pongracic/Cropix

On je za Infobip vodio i gradnju kampusa u Vodnjanu, njegovu rodnom kraju. Za ovaj projekt ističe pak da je mnogo veći. Prema specifikaciji projekta, kampus Alpha Centauri u Zagrebu bit će najveći takav poslovni objekt u Hrvatskoj, ali i regiji. Najveći startup kampus na ovim prostorima već sad ima 11.900 kvadrata prostora. Čekaju uređenje, ali se u cijelosti mogu obići. Što se prostora tiče, to je dvostruko više od kampusa Pangea u Vodnjanu. Prilično je veće i od budućeg Infobipovog kampusa u Sarajevu, koji bi se trebao prostirati na 8.500 kvadrata.

Vidi se to i iz užurbanosti na samom gradilištu. Ferjančić kaže da trenutačno na lokaciji radi čak oko 130 ljudi. Po popunjenosti parkirališta, pomislili biste da ih je i više.

Broj parkirališta mogao bi i narasti, jer u budućnosti planiraju potencijalno i udvostručiti veličina kampusa kroz izgradnju još jedne zgrade. Na prvom katu, u ogromnom auditoriju, još većem od onoga u Pangei u Vodnjanu, a taj auditorij očigledno će biti zaštitni znak Infobipovih kampusa, već je pripremljen i prostor za sky-bridge za povezivanje s drugom zgradom, koja zasad još nije precizirana.

image
Davor Pongracic/Cropix

Postojeći kampus jasno se vidi i iz daleka ima sedam etaža. Donja s parkiralištem za bicikle i aute te nizom popratnih sadržaja ima veliki ostakljeni ulaz odakle se po crnim stepenicama s rukohvatima, čini se, bez ijednog pravnog kuta penje u auditorij na prvom katu. No, prije nego smo se počeli uspinjati zavirili smo u popratne prostorije, one koje neće biti vidljive ni zaposlenicima ni posjetiteljima, samo pomoćnom osoblju.

"Objekt na donjim etažama ima poslovni dio, a na gornjim i stambene jedinice s 21 sobom i 6 apartmana s vlastitim terasama i kuhinjama tako da je zapravo vrlo atipičan i kombinira infrastrukturu koju mora imati poslovni objekt s onom koja je potrebna hotelu", kaže Ferjančić.

U to smo se i sami uvjerili ušavši u hodnik na donjoj etaži, gdje smo ugledali dvije velike walk-in škrinje, koje samo čekaju finalnu primopredaju, te pet prilično prostranih prostorija za skladišta. Infobipov kampus u Vodnjanu poznat je po svojoj gastronomskoj ponudi, a s obzirom na kapacitete koji će biti na raspolaganje kuharima u Alpha Centauriju, priznajemo, već nam polako rastu zazubice. Još veće iznenađenje nalazi se u prostoru do, gdje je smještena energana i gdje prolazi plejada infrastrukture zbog koje je ovo i pametan i energetski vrlo efikasan kampus.

image
Davor Pongracic/Cropix

Najveći hrvatski startup kampus grije se i hladi, naime, pomoću podzemnih voda. Prije nego je počela gradnja najveća je softverska kompanija u Hrvatskoj tražila da se ispitaju podzemne vode i otkrili su ih na dubini od 14 do 25 metara. Ferjančić pojašnjava da voda ulazi sa zapadne strane u objekt, upumpavaju je u sustav koji brine o temperaturi zgrade i zatim izlazi na istočnoj strani objekta.

"Zahvaljujući korištenju podzemne vode ljeti neće biti nužno dodatno hladiti zgradu, jer će kroz nju stalno moći ići voda temperature 14 stupnjeva. Tako se hladi cijela zgrada, sve prostorije, uključujući i server sobu od 60 kvadrata", kaže Ferjančić.

Do server sobe, jednog od tridesetak podatkovnih centara s kojima Infobip raspolaže diljem svijeta, povezana su dva odvojena optička kabla. Navodi da je jedan osigurao Iskon u sastavu grupe Hrvatski telekom, a drugi A1 Hrvatska. U donjem dijelu zgrade nalazi se i vlastita Infobipova trafostanica.

image
Davor Pongracic/Cropix

"Napravili smo i vlastiti transformator te pripremili sve da u budućnosti ovdje imamo na raspolaganju 1,2 MW struje. No, zasad nam je za prvi dio kampusa dovoljno 480 kW. U budućnosti će se s 1,2 MW moći raditi i punionice za električne automobile. No, takve su mogućnosti ostavljene za drugu fazu projekta i to su sve otvorene mogućnosti", kaže Ferjančić.

Dodaje da je objekt trenutačno planiran za 650 sjedećih mjesta. Ima dva obična i jedan teretni lift. Nismo išli liftovima, jer se obavljaju pripreme za njihovo puštanje u rad. Vani je sunčano, ali hladno, na stepenicama gužva. No, čim smo došli na prvi kat osjetili smo da sustav grijanja već radi. Podovi su pripremljeni za postavljanje parketa. Jedna prostorija već ih je puna. Na zidovima su već postavljene pločice i instalirane su glavne staklene pregrade. Dolazimo do prozora. Blizu je podneva, svjetla je mnogo, ali svjetlo ne dolazi do nas.

Drago Črček, glavni inženjer gradilišta u tvrtki Radnik, koja je izvođač radova, kaže da je sve to proračunato unaprijed. Zagrebački arhitekti iz tvrtke 3LHD, studija za arhitekturu i urbanizam, koji su također radili i rovinjski dizajnerski hotel s 5 zvjezdica, Lone, isprojektirali su betonske elemente koji izlaze iz objekta i u podne stvaraju točno određenu sjenu tako da sunce ne bliješti na monitorima. Dodaje da je i po pitanju drugih aspekata gradnje sve puno sličnih, vrhunskih detalja.

image
Davor Pongracic/Cropix

"Kombiniran je beton, staklo, metal i biljke. Primjerice, beton je takozvani vidljivi beton, koji je sam po sebi toliko fine teksture da se koristi za fasadu. Nije ga čak nužno niti obojiti. Staklo koje se koristilo za fasadu ima vrlo nisku refleksiju. To znači da je dobro za biljke u prostoru kampusa, ali isto tako i za ljude, jer i mi isto volimo sunce, a naročito u zimskom periodu. Međutim, tu uskaču biljke, koje na području do vrha trećeg kata, znači u dijelu zgrade koji je namijenjen poslovnim aktivnostima, preko ljeta stvaraju prirodan hlad. Znači, rade zelenu fasadu. Na gornjem dijelu objekta to se postiže s metalnim dekorativnim elementima, ali čija je funkcija i ta da pomogne u stvaranju pasivne toplinske zaštite", pojašnjava Črček.

Drugi i treći kat isti su kao i prvi, a onda smo na četvrti kat se popeli po spiralnom stubištu, poput puža, koje se priprema da bude prekriveno folijom kao letjelicama koje smo na TV-u mogli gledati da se spuštaju na Mjesec. I Ferjančić i Črček su nas upozorili da su na četvrtom katu dvije najimpresivnije stvari velika terasa koja će se pretvoriti u vrt i kuhinja s konferencijskom dvoranom. Međutim, vizualno, najatraktivniji dio četvrtog kata u ovom je trenutku ogroman, prozračan prostor s vitkim čelično-betonskim stupovima, zapravo čudom tehnike, jer imaju nevjerojatna protupotresna svojstva, a zbog kojih, kao i visine samo prostora i ogromnih prozora, imate dojam kao da ste zapravo izašli iz kampusa van. A nismo, jer je prostor i dalje ugodno ugrijan.

image
Davor Pongracic/Cropix

Gornje etaže od pete do sedme skrivaju apartmane i sobe, koje je Infobip želio s obzirom na to da je to prva hrvatska kompanija u kojoj je normalno da na dnevno bazi surađuješ s kolegama sa svih kontinenata. Tvrtka ima više od 60 ureda od Amerika do Azije i Australije, a primjerice, u Vodnjanu ima internu akademiju na koju je prije pandemije redovito dovodila svoje buduće zaposlenike iz cijelog svijeta. Taj gornji dio zgrade doslovno izgleda poput hotela, a na sunčanoj, južnoj strani, jer smještajni dio ima pogled na Medvednicu na sjeveru i stari dio grada, nalazi se jedan od najneobičnijih ureda u hrvatskom biznisu.

Po onome što se može vidjeti sada, dok još traju građevinski radovi, ured se sastoji od dvije velike otvorene prostorije, koje su međusobno povezane, jer, da, tri suosnivača, direktori i suvlasnici Infobipa, zapravo biznis vole raditi otvoreno, u open-spaceu. To im je zajednički ured. Otkrili smo i da su mudro projektirali središnji dio ureda. Tražili su da imaju mali ostakljeni balkon. Ne znam da li vam ima potrebe reći čemu će služiti, ali vjerojatno će biti jasno ako kažem da gleda u smjeru Rovinja. Dakako, ni Vodnjan nije daleko.

image
Davor Pongraci/Cropix

Nije to jedini osobni pečat koji su osnivači Infobipa dali kampusu Alpha Centauriju. Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić jako vole sport. Na petom katu nalazi se dvorana za fitness, a ima i dvije posebnosti: dvoranu za stolni tenis i squash dvoranu. Ferjančić navodi da je kampus zapravo u završnoj fazi gradnje i ta bi tehnički mogao biti gotov do kraja ožujka. No,kaže kako to ne znači da će tada biti i useljen, i to prvenstveno zbog toga što se još uvijek ne može nikako procijeniti kako će se razvijati situacija s pandemijom. Ali dok se čeka da se razriješe velika pitanja oko globalnih zdravstvenih problema, nas je interesiralo i gdje glavni Infobipov čovjek za gradnju kampusa planira putovati iduće, nakon što vodnjanskom doda i zagrebački kampus na popis dovršenih projekata.

Pitamo se, možda u San Francisco, gdje je Infobip kupio tvrtku i tako ušao na tržište SAD-a. Pogodili smo da se nešto sprema u Amerikama, samo na drugoj lokaciji.

"Infobip ima velike planove. U regiji smo već najavili da gradimo još jedan kampus, i to u Sarajevu, a u planu je potencijalna gradnja kampusa i u Kolumbiji, u Bogoti, jer ta nam je lokacija hub u Južnoj Americi", zaključuje turu po Alpha Centauriju naš domaćin Emil Ferjančić iz Infobipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:27