CENTAR KOMPETENCIJA

RIMAC U SPLITU OTVORIO NOVI URED Objavio koliko ljudi želi zaposliti: 'Na ideju smo došli dok smo jeli hamburger...'

 Jakov Prkic / HANZA MEDIA
 

Mate Rimac, izvršni direktor tvrtke "Rimac automobili" sa svojim je suradnicima u petak i službeno otvorio svoj prvi razvojni ured u Splitu na adresi Poljička cesta 71. Kako je sam naglasio, razlog otvaranja ureda u Splitu leži u činjenici da se tvrtka brzo širi i želi što veći razvoj u Hrvatskoj, s tim da je već ograničena rastom na jednoj lokaciji u Zagrebu, gdje je samo ove godine smo zaposleno preko 140 ljudi. U Splitu će se razvijati softverska rješenja za programiranje upravljačkih jedinica električnih automobila, kako vlastitih sustava, tako i za klijente.

- Ovdje očekujemo imati centar kompetencija koji jedini razvija jednu vrstu softvera. Za sada je u splitskom uredu zaposleno 11 ljudi, do kraja godine želimo doći do njih 50, te kroz dvije i pol-tri godine do brojke od 100-injak zaposlenih - istaknuo je Rimac.

Naglasio je kako je u Splitu bio odličan odaziv kadrova, mada su neki na početku bili i skeptični oko otvaranja ureda. No, kada je sve krenulo, i broj prijava se povećao.

- Split ima puno potencijala za snažni razvojni centar zahvaljujući Sveučilištu i drugim tvrtkama. Volio bih raditi i više s fakultetima, ali tu smo ograničeni vlastitim resursima - kazao je.

Najavio je da rade na razvijanju novih sustava koji rade na novom modelu transporta, i to onom koji podrazumijeva da automobili mogu autonomno voziti.

- Nećemo raditi sve funkcionalnosti i pokriti sve moguće scenarije kao što radi Google ili Uber koji rade tzv. robot taksije koji od točke A do točke B mogu voziti bez vozača. Tu se ulažu milijarde i na tisuće inženjera, pa tu ne možemo konkurirati, nego opet radimo za naše pogonske sustave gdje pokrivamo specifične slučajeve poput autonomne vožnje sportskih automobila - pojasnio je Rimac.

Voditelj splitskog ureda je Miljenko Baković, koji je kazao kako otvaranje ovog ureda predstavlja svima jedan veliki izazov.

- Nadamo se dovoljnom broju zaposlenika s kompetencijama koje tražimo. Prema trenutnim upitima koje imamo, za sada s tim nećemo imati problema. Već par mjeseci radimo u "tihom modu", a nakon ljeta kreću nove runde zapošljavanja - najavio je Baković.

Zanimljivo je spomenuti kako se ideja o otvaranju ureda u Splitu rodila dok su Mate i Miljenko jeli hamburgere prije nekih godinu dana. Najprije su odlučili uzeti manji ured, no Rimac je potvrdio da će njegova tvrtka svakako biti dio projekta novog tehnološkog parka na Dračevcu u suradnji s Gradom Splitom.

- Prostor nam je svakako važna komponenta. Mi bismo svakako bili partneri u tome. Važno je da nismo odvojeni, nego da sve tehnološke firme budu zajedno, da se izmjenjuju iskustva... To bi bilo sjajno, ne samo za nas, nego i za cijeli eko-sustav - zaključio je Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 01:55