NAJAVILI TEST

RUSIJA ĆE SE 'ODCIJEPITI' OD OSTATKA INTERNETA Moskva kaže da želi testirati svoje obrambene sustave, drugi misle da je sve uvod u dubinsku cenzuru

 Profimedia, Eyevine

Kako bi testirali svoje kibernetičke obrambene sustave, Rusija se planira nakratko 'odcijepiti' od svjetskog interneta, piše BBC. To znači da će podaci koje razmjenjuju ruski državljani i raznorazne organizacije za vrijeme ovakvog stanja ostati unutar Rusije. Očekuje se da će se test izvesti prije prvog travnja, međutim za sada nije poznato kojeg točno dana.

U ruski je parlament prošle godine poslan prijedlog zakona koji bi od ruskih davatelja usluga spajanja na internet tražio da osiguraju da internet u toj zemlji neće prestati raditi u slučaju napada vanjske sile koji bi Rusiju cyber izolirao.

NATO i njegovi saveznici već su prijetili da će Rusiji nametnuti sankcije zbog navodnog izvođenja cyber napada i drugih disruptivnih aktivnosti. Zakon imena "Nacionalni program digitalne ekonomije" predviđa da Rusija izgradi vlastitu verziju Sustava imena domena (DNS), svojevrsnog internetskog adresara. Naime, dvanaest organizacija nadgleda DNS, a nijedna od njih ne nalazi se u Rusiji.

Međutim, mnogo kopija internetskog adresara već sada postoji u Rusiji, što sugerira da bi internet u Rusiji mogao nastaviti funkcionirati ako bi se toj zemlji uskratio pristup DNS-u. Uz to, testom bi se trebalo ispitati mogu li davatelji usluga interneta promet preusmjeravati ka routerima koje kontrolira država. Ti će routeri filtrirati promet tako što će osigurati da će podaci koje Rusi međusobno razmjenjuju doći do svoje destinacije, dok će odbaciti sve podatke koji bi trebali ići van Rusije.

Ruska vlada u konačnici želi postići da sav domaći internetski promet prolazi kroz te routere. Vjeruje se da se time žele stvoriti uvjeti za masovnu cenzuru kakva se provodi u Kini. Ruski mediji pišu da ruski davatelji usluga interneta uglavnom podržavaju spomenuti prijedlog zakona, ali i da nisu suglasni oko toga kako bi ga se trebalo provoditi. Davatelji usluga vjeruju da će gašenje interneta omesti prometovanje podataka.

Ruska će vlada davateljima internetskih usluga dati novčane poticaje kako bi modificirali svoju infrastrukturu kako bi se mogao provesti test preusmjeravanja prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31