MWC U BARCELONI

SENZACIJA IZ BARCELONE, VRAĆA SE LEGENDARNA 'BANANA' Nokia predstavila novi mobitel iz Matrixa, poznata i cijena uređaja

 isebox.net
 

Nakon što je prošle godine uskrnut slavni Nokijin mobitel 3310, vraća se još jedan legendarni model iz prošlosti kompanije – Nokia 8810, telefon poznat kao „banana“ iz filmske trilogije Matrix. Naime, kineska tvrtka HMD Global koja je oživjela Nokiju i sada izrađuje telefone pod tim imenom danas je na sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress, koji počinje sutra u Barceloni, predstavila svoje nove uzdanice. Uz modernizirani 8810, na tržište će doći i četiri nova pametna telefona – Nokia 1, 6, 7 i 8 Sirocco.

Nokia 8810 neće biti pametni telefon, nego takozvani „feature phone“, dakle, ono što bi se moglo nazvati regularnim mobitelom, uz mogućnost korištenja najvažnijih aplikacija kao što su Facebook, Twitter, Google Maps i slične te uz 4G povezivost. Tu je i igra Snake, naravno. U osnovnim crtama dizajn slijedi svoj uzor iz prošlosti, ali je temeljito osuvremenjen. Klizni poklopac prekriva tipkovnicu, iznad koje se nalazi ekran u boji. Dolazit će u dvije boje na izbor, crnoj i „banana žutoj“, a prodavat će se od svibnja po cijeni od 79 eura plus porez i dodatna davanja.

Novi Nokijini pametni telefoni dolaze sa zaslonima rastegnutima preko većine prednjeg dijela uređaja i s omjerom stranica ekrana 18:9. Svakako najupečatljiviji je Nokia 8 Sirocco. Riječ je o ovogodišnjem flagshipu te kompanije, sa specifikacijama koje odgovaraju vrhu cjenovne ponude – a cijena će biti 749 eura, također bez poreza i davanja. Ima pOLED ekran dijagonale 5,5 inča koji je zaobljen na svim stranama i uokviren 2 milimetra tankim rubom, što sve skupa daje prilično impresivan dojam.

Zaslon ima 2K rezoluciju, a dvostruka kamera na poleđini, s ZEISS optikom, ima glavnu širokokutnu kameru te sekundarnu s dvostrukim optičkim zumom. Procesor je Snapdragon 835, ima 6 gigabajta RAM-a i 128 gigabajta memorije, a zanimljivo je da 8 Sirocco spada u obitelj Android One, što znači da dolazi s tanjom verzijom Androida Oreo.

Nokia 7 Plus je koncetriran na fotografiju, ima dvostruki stražnji senzor sa ZEISS optikom, pri čemu je širokokutna glavna kamera 12-megapikselna, a sekundarna 13-megapikselna i omogućava 2X optički zum. Pogoni ga sistemski čip Snapdragon 660, a diči se i prilično velikom baterijom od 3800 mAh. Nokia tvrdi da je to dovoljno za dva dana rada. Ekran je 6-inčni Full HD+ s omjerom stranica 18:9, telefon će dolaziti u dvije kombinacije boja - crna/bakrena i bijela/bakrena, u prodaji će biti početkom travnja uz cijenu od 399 eura bez poreza i davanja.

Nokia 6 je telefon srednjeg razreda, s aluminijskim kućištem i sistemskim proceosorom Snapdragon 630. Dolazi u dvije konfiguracije, sa 3 GB RAM-a i 32 memorije, odnosno 4 GB RAM-a i 64 GB memorije, kao i u tri kombinacije boja: crna/bakrena, bijela/metalna te plava/zlatna. U prodaju dolazi početkom travnja uz cijenu od 279 eura bez poreza i davanja.

Nokia 1 dolazi s Android Oreo (Go edition), verzijom tog operativnog sustava stvorenom za uređaje s 1GB RAM-a ili manje. Bit će dostupan početkom travnja u toplo crvenoj i tamno plavoj boji, a prodavat će se po cijeni od 85 američkih dolara, plus porezi i dodatna davanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:32