CAMBRIDGE ANALYTICA

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMJERA: BRITANSKI GUARDIAN VODIO ISTRAGU GODINU DANA 'Iskoristili smo Facebook kako bismo prikupili milijune profila'

Ilustracija, Facebook
 Profimedia, Alamy
 

Cambridge Analytica, tvrtka za analitiku podataka koja je radila s izbornom kampanjom Donalda Trumpa te kampanjom za Brexit, u jednom od najvećih podatkovnih upada u društvenu mrežu Facebook prikupila je podatke o milijunima američkih birača te ih koristila za izradu softvera koji predviđa i utječe na izbore prilikom glasanja, objavio je britanski Guardian, odnosno njegov Observer, na temelju istrage koju su vodili godinu dana.

Ovo otkriće, dodaje list, postavlja nova pitanja o ulozi koju je Facebook imao uoči američkih predsjedničkih izbora. Obznanjeno je samo nekoliko tjedana nakon što je posebni istražitelj Robert Mueller, koji pokušava dokučiti postojanje tzv. ruske veze, optužio 13 ruskih državljana da su koristili Facebook za “informacijski rat” protiv SAD-a.

Guardian je, u sklopu svoga istraživačkog rada, stupio i u kontakt s 28-godišnjim Christopherom Wylieom, kanadskim stručnjakom za analitiku te zviždačem koji im je otkrio i potvrdio da je Cambridge Analytica koristila osobne podatke Facebook korisnika koji su preuzeti bez dozvole početkom 2014. godine kako bi uspostavila sustav koji bi profilirao pojedinačne birače u SAD-u tako što bi ih ciljali personaliziranim političkim oglasima. Cambridge Analytica (CA) je kompanija u vlasništvu američkog milijardera i Trumpova donatora Roberta Mercera, a svojedobno ju je vodio bivši Trumpov savjetnik i glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon.

Limitirani koraci

“Iskoristili smo Facebook kako bismo prikupili milijune profila. I izgradili modele kojima bismo koristili ono što znamo o njima i ciljali njihove unutarnje demone. To je temelj na kojem je izgrađena cijela tvrtka”, ispričao je Wylie. List nadalje piše, pozivajući se na dokumente koje je dobio na uvid, da je Facebook do kraja 2015. doznao za prikupljanje podataka. No, nisu obavijestili korisnike o tome te su poduzeli samo limitirane korake kako bi vratili i osigurali privatne podatke o više od 50 milijuna korisnika. Podaci su se prikupljali preko aplikacije thisisyourdigitallife koju je izradio Aleksandr Kogan čija je kompanija Global Science Research (GSR) surađivala s CA - platili su stotinama tisuća korisnika između dva i pet dolara kako bi sudjelovali u testu osobnosti i pristali da se njihovi podaci prikupljaju u akademske svrhe. No, mimo njih, aplikacija je prikupljala i podatke o njihovim prijateljima na Facebooku. Podaci su doveli do stvaranja algoritma koji je određivao crte osobnosti koje su povezane s glasačkim preferencijama te je time dobivena mogućnost identifikacije onih neodlučnih - i kreiranje poruka na koje bi oni mogli reagirati.

Facebook CEO  speaks on stage during the Facebook F8 conference in San Francisco, California April 12, 2016. REUTERS/ - RTX29NQF
Stephen Lam / REUTERS
Mark Zuckerberg, Facebook

Facebook, koji je u petak objavio da je suspendirao s platforme CA i Kogana, ali i Wyliea, ali i sam CA negirali su malverzacije podacima. No, Wylie je Guardianu pokazao dokaze koji bacaju sumnju na te tvrdnje. Među pisanim dokazima kojima Wylie raspolaže, i koje je predao britanskim i američkim vlastima, nalazi se i pismo koje su mu poslali Facebookovi odvjetnici u kolovozu 2016. U njemu ga traže da uništi sve podatke koje možda ima u svom posjedu, a koje je prikupila Koganova kompanija GSR. Pismo mu je poslano nekoliko dana prije nego što je i službeno objavljeno da Bannon postaje šef Trumpove predizborne kampanje.

Ne zna ništa

“Budući da su podaci prikupljeni i korišteni bez dozvole, i zato što GSR nije imao dozvolu dijeliti ih s vama ili vam ih prodati, oni se ne mogu legitimno koristiti u budućnosti i treba ih odmah obrisati”, stajalo je u pismu. Facebook se, tvrdi Wylie, nije baš trudio provjeriti je li ih on doista i obrisao. Facebook tvrdi da nije bilo sigurnosnog upada. Kogan je, navode, dobio pristup podacima na legitiman način i kroz primjerene kanale, no naknadno se nije pridržavao njihovih pravila jer je te podatke proslijedio trećim strankama. Navode da su aplikaciju uklonili 2015. i tražili od svojih zaposlenika koji su imali kopiju podataka da ih unište. Kogan, koji ima veze s ruskim sveučilištem te je za svoja istraživanja dobivao ruske potpore, tvrdi da je sve bilo legalno. Bannonov odvjetnik negira da njegov klijent zna išta o svemu navedenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:21