DOSKOČILI ZABRANI

SMISLILI KAKO NA FACEU PRODAVATI UBOJITO ORUŽJE Pogledajte što se krije iza ovih oglasa: 'Dignemo cijenu, a onda sve dogovorimo u privatnim porukama'

AR-15
 Profimedia, Alamy
 

Facebook korisnici koji putem Facebook Tržnice žele prodavati vatreno oružje doskočili su zabrani prodaje oružja na toj platformi tako što u svojim oglasima ne spominju da prodaju oružje već u njih stavljaju kutije za čuvanje istog po neopravdano visokim cijenama i onda u privatnim porukama dogovaraju kupovinu, piše The Wall Street Journal.

Jedan prodavač iz američkog grada Lincolntona u saveznoj državi Sjevernoj Karolini ranije je u kolovozu objavio oglas za kutiju za oružje za koju je tražio 950 američkih dolara (6.318 kuna). Slična kutija ima maloprodajnu cijenu od 30 dolara (200 kuna). Prodavač je u razgovoru za The Wall Street Journal otkrio da je pod tim oglasom zapravo prodavao poluautomatsku pušku AR-15. Osoba je Wall Street Journalu pokazala fotografiju puške, 670 jedinica municije i spomenuti kofer za oružje.

Unutar dva sata, prodavač je dobio više od 30 upita, među kojima je bio najmanje jedan iz jedne druge savezne države. Prodavač je rekao da je zainteresiranog kupca pronašao u gradu Charlotte u saveznoj državi Sjevernoj Karolini, ali i da se dogovor u konačnici izjalovio te da pušku, municiju i kofer još nije uspio prodati. Prodavač iz grada Clyde u saveznoj državi Teksas rekao je za Wall Street Journal da je za svoj oglas "kofera za oružje" (zapravo je riječ o snajperskoj pušci marke Remington) tijekom jednog mjeseca dobio 70 upita. Dodao je da je taj oglas do 14. kolovoza ove godine pregledan dvije tisuće puta.

A man aims an AR 15 Bushmaster rifle., Image: 33999272, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Puška AR-15

Pretraga Tržnice koju je ranije ovog mjeseca izvršila agencija za društvene mreže Storyful pokazala je da više desetaka oglasa za kofere za oružje po neopravdano visokim cijenama plasirano u 10 velikih američkih gradova.

Ovakvi prikriveni oglasi za oružje mogli bi ponovno aktualizirati raspravu o kontroli sadržaja koji se pojavljuju na Facebookovoj Tržnici, platformi unutar Facebooka koju šef Facebooka Mark Zuckerberg želi još više razviti i povećati. Prema Facebookovim podacima, njihova Tržnica zauzima velik dio tržišta prodaje rabljenih predmeta. Ankete kažu da svaki treći Amerikanac svakog mjeseca posjećuje Tržnicu.

Facebook je 2016. godine već jednom pokušao stati na kraj prodaji oružja na svojoj platformi. Te je godine privatnim osobama zabranjena prodaja oružja (radili su to unutar raznih grupa), dok je licenciranim prodavačima dopušteno da zadrže svoje službene Facebook stranice. Facebook je nakon pokretanja Tržnice vrlo brzo objavio ispriku jer su korisnici putem te platforme počeli prodavati oružje i lijekove. Iz društvene su mreže tada rekli da će sustav ažurirati tako da će takvi oglasi biti zabranjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:47