GLAVNI GOVORNIK WINDAYSA

Soumitra Dutta: Srce poslovanja mora biti ideja

Soumitra Dutta, profesor na INSEAD-u, jednoj od najboljih svjetskih poslovnih škola, autoritet je za područje inovacija i njihovih primjena u ekonomiji znanja

ROVINJ - Svoj nedavni predavački nastup u Helsinkiju u Finskoj Soumitra Dutta, gost predavač na ovogodišnjim Windaysima, započeo je prezentacijom pod naslovom “ Jeste li spremni za inovacije”. - Naš najveći izazov ubuduće će biti kako pojednostaviti procese kroz koje neminovno prolazimo - rekao je Dutta Finskim aluminijima INSEAD-a.

Rast očekivanja

Po Dutti - inovatovnost ne postoji bez međuigre ljudi koji pristižu s idejama, organizacije koja je sposobna te ideje kanalizirati i usmjeriti u pravcu u kojem će one pozitivno djelovati i dobrog razumijevanja konteksta u kojem se cijela priča događa. Izostane li bilo koja od te tri komponente sve postaje komplicirano, a samim time i sporo i neučinkovito.

Danas smo, kaže Dutta, svjedoci kontinuiranog rasta očekivanja. Riječ je o revolucionarnom pomaku koji je zahvatio sva tržišta, neovisno o tome jesu li stara i odavno razvijena ili se proces događa na nekom od novih tek nastajućih tržišta. Komunikacija je življa nego ikada, sustavi vrijednosti preskaču društvene skupine, svatko danas može vidjeti “kako žive oni drugi” i nitko nije zadovoljan postojećim. U tom kontekstu danas se, čak i u vremenu krize, otvara bezbroj dosad nepostojećih mogućnosti.

U takvom svijetu najbolje (ako ne i jedino) napredovat će oni koji su spremni na beskompromisnu suradnju s kupcima svojih proizvoda. Najveću prepreku razvoju Dutta u današnjem svijetu vidi u okoštalosti današnjih kompanija čiji sustavi nisu projektirani tako da mogu brzo usvajati inovativne procese koji im se predlažu. Dijelom su tome krivi zastarjeli menadžmenti koji teško prihvaćaju promjene, pogotovo ako prijedlozi dolaze iz “nižih” struktura kompanije.

Ključ budućeg uspjeha naših biznisa leži u tome da se inovativni procesi ugrade u samu jezgru svake organizacijske jedinice. Alati za to, kaže Dutta, već postoje i zapravo samo čekaju na primjenu.

Čekaju na primjenu

Soumitri Dutti, profesoru na INSEAD-u, jednoj od najpoznatijih i najboljih poslovnih škola u Europi, ekonomija znanja je posao.

Dutta je globalni autoritet za područja inovacija i njihovih primjena u ekonomiji znanja. Njegova specijalnost su društvene mreže i njihova primjena u biznisu.

Gerilski marketing

Njegova knjiga “Throwing Sheep in the Boardroom”, koju je napisao zajednički s kanadskim autorom i urednikom Matthewom Fraserom, privukla je lavinu pozitivnih kritika unutar online zajednice, čineći istodobno profesora s INSEAD-a jednim od najtraženijih predavača u globalnoj zajednici putujućih “trgovaca pameću”. Duttin dolazak na ovogodišnje Windayse poklapa se s obnovljenim bumom društvenih mreža u Hrvatskoj koji je prošle godine započeo s mikroblogerskim Twitterom, servisom koji su mnogi kritičari u početku odbacili s etiketom “proširenog SMS-a” namijenjenog srednjoškolcima.

Tako je možda i bilo do prošlogodišnjih nereda u Iranu i potresa na Haitiju kada je Twitteru pripala uloga najbržeg i najdalekosežnijeg medija. Dok su kamere velikih svjetskih agencija čekale pred zatvorenim granicama, Iranci su “odtvitali” svijetu priču koju kasnije više nitko nije mogao sakriti.

U Hrvatskoj su društvene mreže poput Facebooka, a kasnije i Twittera prve prepoznale marketinške agencije velikih kompanija i Twitter je vrlo brzo postao i odlični poligon za gerilski marketing svake vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:15