SPEKTAKL U PEKINGU

SVAKAKO NAJLUĐI, A MOŽDA I NAJKREATIVNIJI PAMETNI TELEFON OVE GODINE Xiaomi predstavio uređaj koji će prodavati za 20.000 kuna

Xiaomi Mi MIX Alpha
 REUTERS
 

Xiaomi je danas u Pekingu predstavio svakako najluđi, a možda i najkreativniji telefon koji smo vidjeli ove godine - Mi Mix Alpha, prvi smartphone koji ima omjer ekrana i kućišta od 180,6 posto. Kako je moguće imati više ekrana nego što ima kućišta? Vrlo jednostavno - tako što je takozvano "Surround Screen" omotan oko stranica telefona i proteže se i na poleđinu.

Jedino što prekida ekran je vertikalna metalna traka u kojoj je smješten modul kamere. Premda bi realno bilo očekivati da je riječ o prototipu ili naprednom konceptu, Xiaomi tvrdi da je Mi Mix Alpha već u proizvodnji manjeg opsega i da će izaći na tržište u prosincu. Nije poznato hoće li izaći izvan Kine, a tamo će se prodavati po cijeni od 19.999 juana, što je otprilike isto toliko u kunama.

Od metala su još samo gornji i donji dio uređaja, i to od titanija. Kamera k tome ima 108-megapikselni senzor koji bilježi slike u rezoluciji od 12.032 X 9024 piksela, postoji i 20-megapikselni modul s ultraširokokutnom lećom te 12-megapikselni telefoto modul s 2X uvećanjem. Pošto nema stranica, nema niti fizičkih tipki, nego se te funkcije obavljaju preko stranica uređaja koje su osjetljive na dodir (slično kao kod nedavno predstavljenog Huaweija Mate 30 Pro).

A Xiaomi Mi MIX Alpha surround display 5G concept smartphone is displayed at a product launch event in Beijing, China September 24, 2019. REUTERS/Jason Lee     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Xiaomi Mi MIX Alpha

Ispod ekrana se nalaze i zvučnici te senzor za otisak prsta. Sve ostale komponente su "s vrha police" - sistemski čip Snapdragon 855+, 12 gigabajta RAM-a i 512 gigabajta memorije. Ima mogućnost 5G povezivosti, bateriju 4050 mAh s 40-vatnim brzim punjenjem.

Kineska tvrtka istodobno je predstavila i mnogo konzervativniji model Mi 9 Pro 5G, koji se ističe time što je prvi smartphone s mogućnošću superbrzog bežičnog punjenja od 30W. To bi trebalo omogućiti bežično punjenje do 100 posto u samo 69 minuta. Podržava i reverzibilno bežično punjenje s brzinom od 10W. Cijena za Xiaomi Mi 9 Pro u Kini će počinjati od 3699 juana za model s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije i kretati se do 4299 juana za model s memorijskom kombinacijom od 12 te 512 gigabajta.

Xiaomi Mi MIX Alpha surround display 5G concept smartphones are displayed at a product launch event in Beijing, China September 24, 2019. REUTERS/Jason Lee
REUTERS
Xiaomi Mi MIX Alpha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58