SAMSUNG GALAXY NOTE 9

TESTIRALI SMO NAJMOĆNIJI PAMETNI TELEFON DANAŠNJICE Je li 1000 eura za mobitel puno novca? Apsolutno. Vrijedi li toliko? Definitivno!

Samsung Galaxy Note9
 

Postaje sve teže i teže ocjenjivati top modele vrhunskih proizvođača pametnih telefona kao što je, recimo, Samsung Galaxy Note9. Jer, sve se češće događa da dolaze uređaji koji nemaju praktički nijednu izraženu manu, da je osim nekih sitnica sve na tim telefonima tako dobro dizajnirano i napravljeno da se čovjek nema na što požaliti. Osim na cijenu, naravno...

Samsung Galaxy Note9

Ukratko - Note9 je apsolutno najmoćniji telefon danas. Mnogi Samsungu prigovaraju što je Note9 samo evolutivni generacijski pomak jer je uvelike zadržan koncept s prethodnog telefona, no to je lako razumjeti kada se uzme u obzir da na proljeće dolazi Galaxy S10, od kojeg se očekuju čuda na svim frontovima pa korejska tvrtka vjerojatno sve inovacije čuva za taj model. Međutim - i mnogo važnije - Samsung doista nije imao razloga izmišljati toplu vodu s ovim telefonom. Maksimalno je ispeglan i dorađen u odnosu na Note 8, do te mjere da je u praktički svakoj pojedinoj komponenti riječ o najboljemu što se trenutno može pronaći na tržištu - najbrži čipovi, najveća memorija, najbolji ekran, velika baterija.

Dizajn i izrada

Samsung nije puno intervenirao u temeljni dizajn koji je prenesen s prošlogodišnjeg Notea 8, i to je po meni dobro. Za razliku od linije S9 dizajn je malo oštriji, nije toliko zaobljen, više je poslovan, ali i dalje se vidi jasan Samsungov DNK. Promjene koje su uvedene su logične i dobrodošle. Prije svega, onaj nesretni senzor za otisak prsta je s katastrofalne i teško dostižne pozicije pokraj kamere sada smješten ispod modula kamere. To je idealna lokacija, logična i prirodna, ali opet moram pitati zbog čega Samsung insistira na senzorima za otisak prsta koji su tako maleni i imaju oblik zaobljenog četverokuta. Ne zato što to ružno izgleda, jer izgleda sasvim okej, nego zato što nije funkcionalno - ili barem nije jednako funkcionalno kao okrugli senzor normalne veličine. Ali, okej, to je malo cjepidlačenje, jer sada čovjek napokon može prirodno pogoditi senzor prstom.

Nije najbrži na svijetu, ni izbliza, ali je dovoljno brz i precizan za ono što radi. Uz otisak prsta tu je i dalje Samsungov sustav prepoznavanja lica te prepoznavanja rožnice, što se može kombinirati u takozvani Intelligent Scan. I taj sustav je dobar, ali je identičan već oko godinu i pol, još od generacije S8, i ponekad zna biti očajno tvrdoglav i zahtijevati da pozicionirate lice praktički u milimetar točno kako bi vas mogao uhvatiti i prepoznati.

Sustavi biometrijskog prepoznavanja lica kod konkurencije su puno, puno brži i jednostavniji za korištenje (mada nije moguće procijeniti dolazi li ta brzina nauštrb sigurnosti). Dodatno, prilično mi je smetalo što Note9 nema opciju “raise to wake”, dakle da se ekran probudi kada podignete telefon. Tada bi Intelligent Scan još dobio na značaju, jer bi bilo dovoljno samo podići telefon i pogledati ga da se otključa. Ovako, to nije moguće izvesti bez fizičke interakcije s uređajem.

Nadalje, samo su malo smanjeni brada i čelo oko ekrana, koji je tako povećan za 0,1 inč po dijagonali. Za neizmjernu je pohvalu što se Samsung nije poveo za ostatkom Android svijeta i stavio “notch” na ekran. I u tome ostaje vjerojatno jedini od većih proizvođača na svijetu. Metalni okvir koji spaja dvije staklene plohe je također marginalno proširen. Time je Note9 postao malčice neudobniji za držanje u ruci u odnosu na Note 8, ali je dramatično poboljšano iskustvo korištenja telefona jer sada ima puno manje slučajnih dodira ekrana na rubovima (koji su naravno zaobljeni i spuštaju se prema stranicama uređaja) i lagodnije ga je koristiti jednom rukom. Naravno, telefon je naprosto prevelik da bi se svaki dio zaslona mogao dosegnuti jednom rukom pa se moraju ili koristiti obje ruke ili se može koristiti opcija smanjivanja radne površine ekrana, što je dobro izvedeno - opciji se pristupa ili trostrukim pritiskom virtualne tipke home ili povlačenjem od donjeg ruba ekrana dijagonalno prema gore. Potonji potez nije odviše intuitivan.

Iako je riječ o prilično velikom i teškom telefonu (201 gram), u praksi se to zapravo rijetko osjeti, masa je odlično raspoređena. Naravno, telefon je konstruiran kao mini tenk, tolerancije su minimalne, sve je čvrsto i precizno i naočigled iznimne kvalitete. Samsung se nije poveo za krdom pa odbacio 3,5-milimetarski utor za slušalice, i dalje je tu, našlo se za njega mjesta koje Apple tvrdi da nije moguće pronaći. U paketu i dalje dolaze one navodne AKG-ove slušalice koje bi navodno trebale vrijediti 99 dolara - dobre su, ali ne 99 dolara dobre.

Povrh svega, Note9 je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68 (do 30 minuta na dubini od 1,5 metara), što je krajnje impresivno kada se uzme u obzir da ima i utor za slušalice i cijelu garažu za olovku. I ta olovka je otporna na vodu. I telefon ostaje otporan na vodu bez obzira na to je li olovka u garaži ili je vani. Ima još hardvera koji se čovjek jedva sjeti nabrojati - “Cat. 18” modem koji je teoretski kadar za brzine prijenosa od 1,2 Gbps; fantastičan Bluetooth generacije 5.0; i dalje je tu senzor za otkucaje srca; DeX, mogućnost spajanja telefona na eksterni monitor i pretvaranje u svojevrsni laptop, sada radi bez posebnog hardvera, samo s HDMI kablom...

Ekran

Ekran Galaxyja Note9 je vjerojatno najbolji njegov dio. Možda je taj dojam subjektivan, ali ovo je najbolji ekran koji se može pronaći na bilo kojem pametnom telefonu danas (uz napomenu da nisam još uživo vidio iPhone XS Max, što je opet Samsungov panel, ali uz Appleovu optimizaciju). I dalje je to ekran Quad HD rezolucije, dijagonala je 6,4 inča, ali to su samo brojke. Mora se vidjeti uživo da bi se mogao propisno ocijeniti, generalno gledano Samsungovi top modeli smartphonea naprosto nemaju konkurenciju. Slika kao da pluta iznad ekrana, a ne ispod njega, boje su izvanredno prezentirane, taman su toliko prezasićene da budu predivne i više nema onog 'samsungovskog' pretjerivanja u saturaciji kakvo je vladalo donedavno. Kao i svi Samsungovi Super AMOLED paneli ima potpuno crnu boju i sjajan kontrast, rezolucija je idealna, prikaz je savršen iz svih kuteva.

Svjetlina je ponajbolji dio ekrana, prema testovima Display Matea ide skroz do 710 nita u situacijama kada je upaljen cijeli ekran, a to je 27 posto više od ionako fenomenalnog Notea 8. Još fascinantnije, panel je kadar postići 825 nita kada je upaljeno 50 posto ekrana (a ostatak je, dakle, crn) i čak 1050 nita kada su aktivna minijaturna područja ekrana od 1 posto.

Ali, opet, to su samo suhe brojke - naprosto se iz aviona vidi koliko ovaj zaslon bliješti, u većini slučajeva doslovno nisam imao potrebu paliti bljeskalicu na poleđini, dovoljno je bilo aktivirati ekran. Sve se jasno vidi čak i na izravnom suncu, a najbolje od svega je što ta visoka razina svjetline znači da je u velikoj većini slučajeva dovoljno držati ekran na vrlo niskoj razini da se ugodno koristi, što znači puno nižu potrošnju energije. Pošto je Samsung napokon poradio i na zvučnicima, koji su stereo, opremljeni sustavom optimizacije Dolby Atmos i zvuče bolje nego ikad prije, Note9 je idealan uređaj za konzumiranje medijskog sadržaja. Rijetko će tko u kući imati kvalitetniji ekran od ovoga.

Performanse i softver
Samsung Galaxy Note9

Iz kojeg god razloga to bilo, Samsung u svojim flagship telefonima isporučuje različite sistemske čipove, što ovisi o regiji. Koreja i SAD imaju Qualcommov Snapdragon 845, a Europa Samsungov Exynos 9810. Benchmark testovi pokazali su minimalne razlike, ali suhoparne brojke malo će kome išta značiti. Dovoljno je reći samo da su performanse Galaxyja Note9 u skladu s očekivanjima: telefon radi uglađeno i strašno brzo, ne ruši se, ne usporava niti se pretjerano zagrijava. Postane dosta topliji kada se rade grafički zahtjevni zadaci, ali ni u jednom se trenutku nije dogodilo da to bude neugodno ili zabrinjavajuće vruće i čim je teži rad gotov brzo se hladi.

Ne bih rekao da tu pomaže Samsungova marketinška izmišljotina o hlađenju “Water Carbon Cooling” sistemom, ali kakvo god hlađenje su implementirali, napravili su dobar posao. U radu pomažu 4 ili 6 gigabajta RAM-a (ovisno o memorijskoj konfiguraciji, početna je 128 gigabajta, a maksimalna čak 512 GB). Dodatno, ovo je prvi pametni telefon spreman za memorijski kapacitet od 1 terabajt, barem u teoriji. Naime, ako se kupi model od 512 GB moguće je dodatni micro SD karticu od još 512 GB, što je kapacitet koji ima i rijetko koji laptop. Usput, takva memorijska kartica koštat će vas minimalno 350 dolara.

Note9 još nema Android 9.0 Pie, tu je prethodna generacija uz Samsungovu nadogradnju TouchWiz. Iako ima dosta takozvanog bloatwarea, dakle dodatnih aplikacija koje Samsung instalira na telefon, nije riječ o nerazumnoj količini softvera i nije nešto što osobito smeta. Dodatno, Samsung posljednjih nekoliko sezona ima jedan od najljepših “skinova” Androida, meni osobno sjajnih proporcija i s vrlo korisnim widgetima. Note9 je telefon pozicioniran kao poslovni uređaj, snažno okrenut produktivnim zadacima.

Pa tako, recimo, ima najbolje izveden multitasking u svijetu telefona. Ne samo da je zbog velikog ekrana rad u dvije aplikacije istodobno pravi užitak umjesto da bude muka kao na mnogim drugim uređajima, u taj način rada se ulazi krajnje intuitivno. Dovoljno je samo dulje držati tipku za multitasking i aktivna aplikacija odmah prelazi u gornju polovicu ekrana te se otvara izbornik za biranje druge aplikacije. Drugu aplikaciju moguće je otvoriti i u načinu rada “slika-u-slici”, gdje se ona prikazuje u malom prozorčiću preko glavne aplikacije. Dodatno, moguće je postaviti kratice za brzo otvaranje omiljenih parova aplikacija, pa se pritiskom na samo jednu tipku mogu u podijeljenim prozorima otvoriti, recimo, Chrome i YouTube ili Word i kalkulator.

Naravno, jedna od glavnih značajki serije Note od samog početka je postojanje olovke S-Pen.

Samsung Galaxy Note9

Velika promjena kod S-Pena ove godine je što je sada opremljena Bluetoothom, što dramatično mijenja cijelu priču. Sada ta olovka može funkcionirati kao daljinski. Recimo, jednim pritiskom na tipku na olovci može se snimiti fotografija (što je sjajno za ljude koji vole snimati puno selfieja, jer se ne mora gimnasticirati da se telefon idealno pozicionira pa onda pokušavati okinuti sliku, nego se jednostavno drugom rukom pritisne ta tipka ili se naprosto telefon negdje odloži, udalji od njega i snimi fotka).

Moguće je olovkom prelistavati fotografije ili prezentacije, upravljati reprodukcijom muzike ili videa (jedan pritisak je play/stop, dva su sljedeća pjesma). Što se tiče ostalog, S-Pen je također, čini se, inkrementalno poboljšan, ingeniozna opcija pisanja bilješki na zaključanom zaslonu je još bolja, čini se, i nešto što sam koristio puno više nego što sam očekivao (premda je takav slučaj sa svakim Noteom koji testiram). Olovka kao daljinski funkcionira na udaljenosti do 10-ak metara, a mini baterija u S-Penu može potrajati do pola sata i dovoljno je vratiti je u spremište na 40 sekundi da se potpuno napuni. Točnije, u olovci se zapravo ne nalazi baterija, nego maleni kondenzator. Samsung će omogućiti kreatorima aplikacija da S-Penu dodaju nove funkcionalnosti, što bi moglo donijeti brojne uzbudljive primjene.

Bixby i dalje ostaje naporni misterij. Što je najgore, za virtualnog osobnog asistenta čak nije ni tako loš, ali naravno da je problem što radi samo na korejskom i engleskom. Pa ako imate volje naređivati svom telefonu na engleskom, samo izvolite, imat ćete na raspolaganju neke solidne opcije. Sve naredbe koje se tiču funkcioniranja telefona - otvaranje aplikacija, paljenje i gašenje značajki poput lampe, Bluetootha ili WiFija, zvanje kontakata - vrlo se jednostavno i brzo mogu postići preko Bixbyja i glasa, ali na engleskom. Više je to muke nego koristi. No najveći problem s Bixbyjem je što je Samsung odlučio ukloniti opciju remapiranja fizičke tipke za prizivanje Bixbyja, koja je i dalje tu na telefonu. S friškom nadogradnjom softvera to je ipak omogućeno, ali samo djelomično - sada se može postaviti da su za prizivanje Bixbyja potrebna dva pritiska na tipku umjesto jednog, što bi barem trebalo smanjiti broj slučajnih Bixbyja.

Kamera
Fotografija snimljena Samsungom Galaxy Note9

Kod kamere bi se Samsungu moglo najviše prigovoriti na račun toga što nisu uvedene nikakve inovacije ili poboljšanja, jer je riječ o kameri koja je doslovno prenesena s modela Galaxy S9+. Za tu cijenu kupci su možda ipak zavrijedili barem nešto novo i bolje. Da ne bi bilo zabune, riječ je o kameri koja je monstruozno dobra, svakako jedna od daleko najboljih na tržištu danas, uz Google Pixel 2 XL, Huawei P20 Pro, HTC U12 te iPhone. U kratkim crtama, riječ je o dvostrukoj kameri pri čemu jedna ima varijabilni otvor blende (f/1.5 i f/2.4), što se mijenja prema količini svjetlosti koja dolazi do senzora. Oba senzora su Dual Pixel 12-megapikselni, obje kamere imaju optičku stabilizaciju.

Jedna od leća je telefoto s 2X uvećanjem, a naravno da je moguće izvesti i notorni bokeh efekt, odnosno zamućenje pozadine. Slike su tipično 'samsungovske', malo prenaglašenih boja, vrlo oštre i detaljne, s izvrsnim dinamičkim rasponom. Autofokus je senzacionalno brz, slike se okidaju naizgled brže nego kod konkurencije. Zbog širokog otvora blende i dosta velikih piksela na senzoru i fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja su dosta dobre, ponekad ima malo previše izoštravanja i gubitka detalja, ali generalno gledano i te su slike u rangu ponajboljih na tržištu.

Marketinški je Samsung dosta potencirao mogućnost snimanja slow motion videa u 960 okvira u sekundi, ali to je opcija koju zbilja rijetko tko koristi (da ne spominjemo da je neki drugi imaju odavno, Sony na primjer, i to kvalitetnije). Zabavna je ponekad, ali nije jednostavna za izvesti na kvalitetan način.

Jednako tako, dosta su gurali takozvani AR Emoji, što je iskopirana Appleova ideja, ali ni približno tako dobro izvedena (što je apsolutno razumljivo, jer iPhone za svoj Animoji koristi krajnje sofisticirani skup kamera). Bilo kako bilo, kamera je u globalu svakako jedna od najvećih prednosti Galaxyja Note9.

Samsung Galaxy Note9 (noćna fotka)

Baterija

Praktički jedino što smo od Samsunga mogli tražiti da popravi u odnosu na Note 8 bila je upravo baterija; sada, s ciglom od 4000 mAh, ovo je konačno uređaj koji će vas iznijeti kroz dan, i to dosta komotno ako ste umjereni korisnik. Ako ste malo uporniji potrošač opet ćete u većini slučajeva proći kroz dan s jednim punjenjem, konstantno sam imao 4 do 5 sati upaljenog ekrana, a za dodatnim punjenjem navečer morao sam posezati jedino ako sam proveo 2 ili 3 sata igrajući PUBG ili neku drugu 3D igru.

Usput, kako je točno Samsung uspio u Note9 utrpati tako veliku bateriju od 4000 mAh, plus garažu za S-Pen olovku, plus utor za slušalice a da telefon ostane uljudnih dimenzija doista je fascinantno. Osim što je sada napokon riječ o cjelodnevnoj bateriji, Note9 opremljen je i brzim punjenjem, a i brzim bežičnim punjenjem. Brzi bežični punjači, inače, mogu se pronaći na Amazonu i eBayu već za desetak dolara. Za punjenje baterije od 0 do 100 posto potrebno je solidnih 1 sat i 40 minuta, otprilike kao na Galaxyju S9+, unatoč tome što je ovdje baterija veća. Naravno, na početku punjenje ide puno brže pa se od 0 do 50 posto dođe u samo 25 do 30 minuta, što je uz konzervativniju primjenu dovoljno ga se provučete kroz dan.

Zaključak i cijena

Koliko sve ove divote koštaju? Za verziju sa 128 gigabajta memorije, koja je definitivno puno češća, 7699 kuna, dok je ona s 512 gigabajta 9599 kuna. (Ovdje bih na trenutak iskoristio priliku pa naglasio da je globalna cijena Galaxyja Note9 999 dolara, baš kao kod iPhonea XS. Međutim, Note9 se u Hrvatskoj može kupiti za 7699 kuna, dok iPhone XS košta 9999 kuna. Uz sve razlike u porezima i drugim davanjima te uz marže trgovaca, računica i dalje nema logike.)

Je li 1000 eura za mobitel puno novca? Apsolutno. Vrijedi li Note9 toliko? Pa, postavimo stvari ovako: ako postoji mainstream telefon koji vrijedi 1000 eura ili dolara - onda je to definitivno ovaj.

Nažalost po Samsung, najveći problem Galaxyja Note9 je Samsungova serija S. Naime, osim S-Pena i nešto veće baterije te marginalno većeg ekrana, bazično je riječ o istom telefonu kao što je Galaxy S9+, ali je taj sada barem 1000 kuna jeftiniji. Dodatno, na proljeće dolazi Galaxy S10, koji bi trebao donijeti ogromne tehnološke i dizajnerske pomake, tako da će mnogi ljubitelji Samsunga čekati i čuvati novac za taj telefon. Ali, oni koji apsolutno moraju imati najnoviju i najnapredniju tehnologiju, kao i oni koji imaju, recimo, Galaxy S7 ili stariji telefon neće pogriješiti ako se odluče za Samsungovu perjanicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:13