'RADIMO NA TOME'

TKO NA YOUTUBEU TRAŽI UPUTE KAKO SEKSUALNO ZLOSTAVLJATI DJECU? Tehnološki gigant usred afere nakon što im je pretraživanje nudilo sporne opcije

 Toby Melville / REUTERS

YouTube se našao u problemima kad su korisnici prijavili da im tzv. "autocomplete" sustav nudi opcije koje uključuju seksualno zlostavljanje djece. Konkretno, sustav koji vam, nakon što počnete upisivati nešto, automatski nudi opcije koje možda ionako želite, nudio bi opciju "Kako se seksati s djecom" ako bi korisnik počeo upisivati "Kako se..." (slobodan prijevod iz originalnog pretraživanja "How to have sex with kids").

Kako je naveo jedan glasnogovornik Googlea, tvrtka je uklonila mogućnost da se ova opcija pojavi u pretraživanju i trenutačno rade na rješavanju sličnih problema koji bi se mogli pojaviti.

Da bi stvar bila gora, automatske opcije se pojavljuju na temelju učestalosti pretraživanja, što znači da je to nešto što je određeni broj korisnika YouTubea i tražio.

Engadget podsjeća da je YouTube nedavno već mijenjao politiku o sadržaju koji uključuje djecu, a pojačali su i nadzor na komentarima ispod snimki na kojoj su djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:58