U PRAZNOJ DVORANI

Apple predstavio novi iPhone 12 u čak četiri varijante, evo koliko će svaki model koštati

Tim Cook drži novi iPhone 12
 Brooks Kraft
Uz to, Apple bi trebao prikazati još nekoliko hardverskih noviteta, kao što su superluksuzne studijske slušalice

U potpuno praznoj dvorani u svom kampusu u Cupertinu, Apple je danas predstavio iPhone 12 u čak četiri varijante, kao i novi dodatak svom portfelju u obliku pametnog zvučnika HomePod Mini.

Odmah na početku CEO Applea Tim Cook naglasio je da iPhone prvi put dolazi s 5G povezivošću i time se napokon po tom pitanju približava najvećim Android konkurentima. Tako značajnom vremenu za 5G na prezentaciji možda se i ne treba čuditi, jer je, naposljetku, ispalo da je to jedini doista važan korak za novu generaciju iPhonea - sve ostalo je evolucija. Svi modeli iPhonea 12 bit će opremljeni 5G modemima.

iPhone 12

Prvi predstavljeni telefon je osnovni iPhone 12 5G. Dizajnom se Apple malo vratio u prošlost i uređaj detaljima neodoljivo podsjeća na stare dobre iPhone 4 i 5, kao i nove modele iPada, jer su aluminijski rubovi opet ravniji i puno jednostavniji, ali su zadržani brojni elementi s iPhonea 11 i mora se priznati da je izgled doista pogođen. OLED Super Retina XDR zaslon ima dijagonalu od 6,1 inča (baš kao i iPhone 11), ali je uređaj 11 posto tanji od prethodnika i 16 posto lakši. Notorni “notch”, urez na vrhu zaslona koji sadrži tehnologiju za prepoznavanje lica i selfie kameru, tek je mrvicu manji od prethodnih modela, ali je i dalje tu. Dolazi u pet boja - bijela, crna, crvena, zelena i plava. Apple tvrdi da je rigidnost telefona značajno poboljšana i da je 4 puta otporniji na padove.

Čipset koji pogoni iPhone 12 5G je Apple A 14 Bionic, prema Appleu najbrži sistemski čip na mobilnim uređajima na svijetu (u što se dosad pokazalo da ne treba sumnjati). Na čip je stalo 11,8 milijardi tranzistora, što bi trebalo omogućiti 50 posto brže performanse, 50 posto bržu grafiku uz uštedu baterije. Apple obećava kvalitetu gejminga usporedivu s konzolama.

iPhone 12 ima dvostruku kameru, glavnu sa senzorom od 12 megapiksela i blendom od f/1.6 i ultraširoku, također sa senzorom od 12 MP. Obećane su puno bolje performanse pri slabijem osvjetljenju zahvaljujući 7-erostrukom postavu leće. Noćni način snimanja rada (night mode) sada će se moći koristiti na svim kamerama na telefonu, uključujući i prednju, selfie kameru. Novost je i značajka Night Mode Time Lapse.

image
Novi iPhone 12
Apple Inc.

Dosta zanimljivo rješenje je novi sistem MagSafe, koji poboljšava bežično punjenje. Naime, na poleđini telefona su magnetne zavojnice koje omogućuju bolje prianjanje ne samo na bežične punjače, nego i na nebrojene druge dodatke kao što su zaštitne kutije, novčanici, stalci i tko zna što još (što će Apple, bez sumnje, solidno naplatiti). Bežično je punjenje omogućeno do brzine od 15W.

Kao što se nagađalo, nažalost, Apple s telefonima u kutiji više neće isporučivati adaptere za punjenje niti legendarne slušalice EarPods. To su ponosno predstavili kao ekološko rješenje koje pomaže spasiti planet, izbacivši gomilu brojki o uštedi plastike i metala i kartona i svega živoga, ali ono što ni u jednom trenutku nisu otkrili jest koliko će novca time uštedjeti za svoju financijsku bilancu. Početna cijena iPhonea 12 je 799 dolara (dakle, u Hrvatskoj će to biti oko 8000 kuna). Pod uvjetom da već otprije imate adapter za punjenje, ako nemate, uračunajte i to u cijenu.

image
Tim Cook
Brooks Kraft/AFP

iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini 5G ima zaslon dijagonale 5,4 inča. Osim dimenzija, u unutrašnjosti je sve isto kao i kod većeg brata. Kao i iPhone 12 5G, otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, ima Super Retina XDR zaslon te identične kamere. iPhone 12 mini počinje od 699 dolara (hrvatska bi cijena onda mogla biti oko 7000 kuna)

iPhone 12 Pro i Pro Max

Prikazane su, naravno, i nabrijanije verzije, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max. Za razliku od standardnog modela koji koristi aluminij, Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj, dolazi u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji. Zaslon modela 12 Pro je povećan na 5,8 inča, a iPhonea 12 Pro Max na 6,7 inča, iako su sami uređaji fizički ostali u skoro istim dimenzijama kao lanjski modeli zahvaljujući pomalo umanjenim bridovima oko zaslona.

image
Greg “Joz” Joswiak
Apple Inc.

Super Retina XDR zasloni imaju deklariranu maksimalnu svjetlinu od čak 1200 nita i rezoluciju od 458 piksela po inču. Malo je reći da je razočaravajuće što Apple nije uveo bržu frekvenciju osvježavanja zaslona, recimo od 120 herca koji donose puno ugodniji rad i prikaz slike, a što Android konkurenti već mjesecima imaju sasvim rutinski, i po upola nižim cijenama (a evo su sve češći i zasloni s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz).

Jasno, i ovi uređaji su pogonjeni preko sistemskog čipa A14 Bionic. 12 Pro ima trostruku kameru, uključujući i telefoto s optičkim zumom od 2X, dok 12 Pro Max ima zum od 2,5X. Širokokutna kamera ima 47 posto veći senzor u odnosu na prethodnika. Uređaji mogu snimati u formatu Apple Pro Raw i navodno postižu 87 posto bolje performanse pri slabijem osvjetljenju. Dosta pažnje posvećeno je značajki Deep Fusion.

Što se tiče videa, uvedena su brojna unapređenja, kao što je snimanje u Dolby Visionu HDR te 10-bitnom HDR standardu, što je prvi telefon s tom mogućnošću (prevedeno - vrlo impresivno). Pro modeli imaju LiDAR skenere (uređaj koji je ključan na autonomnim vozilima) koji će pomoći u snimanju noćnih fotografija, igrama i aplikacijama koje se oslanjaju na proširenu stvarnost i slično.

image
Francesca Sweet
Apple Inc.

Cijena ostaje ista kao lani - iPhone 12 Pro koštat će od 999 dolara nadalje (ali je početni memorijski paket sada 128 GB). U Hrvatskoj će to, dakle, opet biti oko 10.000 kuna. iPhone 12 Pro Max će koštati od 1099 dolara nadalje (11.000 kuna pa prema sjeveru).

iPhone 12 i iPhone 12 Pro moći će se naručiti već ovog petka, a u prodaju dolaze 23. listopada, dok će iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji biti od 13. studenog.

HomePod Mini

Prikazana je i manja verzija Appleova kućnog pametnog zvučnika HomePod mini, koji je minijaturizirana i zaobljenija verzija već poznatog HomePoda. Zvučnik može bežično puštati muziku, podcaste, radio i brojne druge servise i, naravno, radi uz pomoć virtualnog asistenta Siri, koja raspoznaje glasove svih članova kućanstva i odgovara na pitanja prema tome. Preko zvučnika se može upravljati i svim funkcijama pametne kuće, kao što su rasvjeta, grijanje i ostalo. Kućanstvo koje ima više HomePoda može ih koristiti kao svojevrsni interfon za međusobnu komunikaciju, što uključuje i komuniciranje preko iPhonea, iPada, CarPlaya… Dolazit će u bijeloj i crnoj boji i koštat će 99 dolara (dakle, oko 1000 kuna) i prodavat će se od 16. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:45