GALAXY FOLD

VELIKA BLAMAŽA SAMSUNGA Novi ultraskupi preklopni pametni telefoni im se raspali nakon samo dva dana korištenja: 'Uređaj je potpuno neupotrebljiv...'

Samsung Galaxy Fold
 tephen Nellis/File Photo / REUTERS
 

Samsung ponekad doista nema sreće sa svojim najvažnijim proizvodima - u situaciji koja prilično podsjeća na skandal sa samozapaljivim telefonima Galaxy Note 7, pojedini primjerci njihova 2000 eura skupoga preklopnog uređaja Galaxy Fold popucali su već nakon dana ili dva korištenja.

Riječ je o testnim primjercima koji su bili dostavljeni recenzentima kako bi ih isprobali uoči službenog početka prodaje 26. travnja i neki od njih, kao recimo Mark Gurman s Bloomberga, prijavili su da se "uređaj potpuno raspao i postao neupotrebljiv nakon dva dana". Većina problematičnih primjeraka počela je pokazivati probleme nakon što su recenzenti s preklopnih ekrana skinuli zaštitni sloj za koji Samsung upozorava da se ne smije skinuti, ali bilo je slučajeva pucanja ekrana i kod onih koji nisu dirali taj sloj. Budući da je riječ o panelima koji se trebaju savijati i preklapati tisućama puta, ekrani su izrađeni od plastike. Drugi su pak primijetili probleme sa šarkom na dijelu uređaja koji se preklapa, neki imaju telefone s ekranima koji neprestano trepere...

Kao posljedica svega, Samsungova dionica u četvrtak je u Seulu okončala dan s 3-postotnim padom.

Samsung je na svom webu u srijedu objavio da je Galaxy Fold rasprodan, ali bez navođena konkretnih brojki. Priznali su da su dobili nekoliko izvještaja o defektnim uređajima i da će "temeljito istražiti te primjerke kako bi otkrili uzrok" te da su neki od recenzenata "prijavili da su skinuli gornji sloj zaslona, čime su oštetili ekran".

"Micanje zaštitnog sloja ili dodavanje ljepila na glavni zaslon može prouzročiti oštećenja. Osigurat ćemo da se ta informacija jasno prezentira našim kupcima", poručio je Samsung preko glasnogovornika.

Zasad nema planova o pomicanju planiranog datuma prodaje ili povlačenju uređaja. U slučaju Galaxyja Note 7, tvrtka je morala povući čitavu liniju s tržišta, što ih je koštalo, prema procjeni banke Credit Suisse, 17 milijardi dolara. Samsung Galaxy Fold je, podsjetimo, preklopni pametni telefon koji s vanjske strane ima 4,6-inčni ekran, a kada se uređaj rasklopi dobije se veći, 7,3-inčni zaslon. Na američkom bi tržištu trebao koštati 1980 dolara, a na europskima oko 2000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:00