NEVJEROJATAN POTHVAT

VIDEO: OVO JE NAJMOĆNIJI SUSTAV NADZORNIH KAMERA NA SVIJETU Policiji je trebalo 7 minuta da locira traženog čovjeka u zemlji s više od milijardu ljudi

 Screenshot / Twitter
 

Kineskim je vlastima trebalo ravno sedam minuta da u zemlji koja broji više od 1,3 milijardi stanovnika locira i uhvati BBC-jevog novinara Johna Sudwortha koristeći samo najsnažniju mrežu nadzornih kamera na svijetu i tehnologiju prepoznavanja lica.

No, u ovom se slučaju nije radilo o nekoj vrsti represije, već o eksperimentu kojim su htjeli ilustrirati koliko moćan i učinkovit može biti kineski sustav nadzornih kamera. Kina je posljednjih godina u njega uložila puno kako bi pomogli policiji da učinkovitije radi svoj posao.

Takve sustave koriste i velike privatne tvrtke kako bi pratile zaposlenike i procese rada u tvornicama i proizvodnim pogonima, međutim kinesku su vladu kritizirali za zlouporabu, piše Techcrunch.

Kina ima najveći sustav nadzornih kamera na svijetu. Diljem zemlje razmješteno je oko 170 milijuna kamera, a planiraju ih do 2020. postaviti još 400 milijuna. No, osim toga Kina koristi nove tehnologije u prikupljanju informacija i rade s programima za prepoznavanje lica i tvrtkama koje razvijaju rješenja umjetne inteligencije pomoću čega mogu identificirati osobu, pronaći registarske tablice i slično.

Video avanturu Johna Sudwortha u cijelosti pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:22