MWC BARCELONA

VIDEO: SAMSUNG PREDSTAVIO DUGOOČEKIVANI GALAXY S9 Skoro isti izgled, bolja kamera i proširena stvarnost kao odgovor Appleu

 

Da je u svijetu tehologije sve teže sačuvati tajnu nikad dosad nije bilo tako plastično demonstrirano kao u slučaju Samsunga i sajma Mobile World Congress, koji službeno počinje sutra u Barceloni. Samsung je, naime, dan uoči sajma na velikom izdvojenom događaju predstavio svoje perjanice za prvu polovicu ove godine, Galaxy S9 i Galaxy S9+, ali sve što se o tim pametnim telefonima pričalo u tjedima uoči predstavljanja pokazalo se točnim.

Izvana se ne razlikuju se previše od prošlogodišnjih Samsungovih senzacija, S8 i S8+. Dizajn je ostao gotovo identičan, što je u ovom slučaju dobro, jer bez obzira na to što je riječ o sada već godinu dana staroj formi, i dalje je to možda i najdopadljiviji telefon u svijetu Androida.. Galaxy S9 uživo izgleda još bolje nego na slikama, i dalje jednako dobro leži u ruci kao i S8. Jedini veći dizajnerski pomak je onaj koji su doslovno svi od Samsunga tražili – pomicanje senzora za otisak prsta s nepraktične pozicije pored leće kamere na logičnije mjesto ispod leće. Sada je doista puno lakše dosegnuti senzor, puno prirodnije, i više nema nabadanja naslijepo kao kod lanjskih Samsungovih telefona. Zaslon je i dalje jedna od najjačih strana Galaxyja S9. Super AMOLED paneli imaju dijagonale od 5,8 te 6,2 inča, uz Quad HD rezoluciju (2960 X 1440 piksela). Riječ je jednom od daleko najboljih zaslona na tržišu, koje Samsung naziva „Infinity Display“ i koji su izduljeni na omjer stranica 18,5:9.

Najveća promjena je u kameri, što je bilo jasno čim je Samsung poslao pozivnice s motom „Camera reimagened“. Model S9 ima jednostruku 12-megapikselnu kameru s pikselima veličine 1,4 mikrona i s lećom koja ima varijabilan otvor blende, što je premijera na pametnim telefonima. Otvor blende se, naime, kreće od f/1.5 do f/2.4, što omogućava prilagođavanje razini osvjetljenja po uzoru na ljudsko oko. Kada je vani svijetlo, blenda je uža, a kada je mračno, povećava se na najveći otvor od f/1.5 (što je ujedno najširi otvor blende na pametnim telefonima u povijesti). Uveden je i Super Slow Motion koji snima do 960 sličica u sekundi (u HD rezoluciji).

Galaxy S9+ pak ima dvostruki postav kamere, s dodatnom 12-megapikselnom telefoto kamerom koja daje dvostruki zum, a obje leće imaju optičku stabilizaciju. Osim toga, S9+ ima mogućnost stvaranja zamućenja, efekta danas poznatog kao „bokeh“ na portretima. Prednja kamera je 8-megapikselna.

Uz pomoć umjetne inteligenije, proširene stvarnosti i kamere S9 može kreirati emojije koji nalikuju licu vlasnika, odnosno vlasnici S9 mogu pretvoriti same sebe u emojije. Sve što je potrebno je snimiti selife, a taj „My Emoji“ potom može rekreirati vaše grimase u realnom vremenu, baš kao što to mogu Appleovi Anomojiji. Zapravo, na S9 postoji skoro doslovna Samsungova verzija Animojija, jer je moguće umjesto vašeg lica koristiti Disneyjeve likove. Mogu se slati na bilo koji drugi pametni telefon. U praksi ne izgledaju tako dobro ispeglano kao Appleovi, što je i logično, jer se ovdje koristi obična kamera, a na iPhoneu X zasebni sustav.

Ostale specifikacije su dostojne svakog Android flagshipa: američki kupci imat će sistemski čip Snapdragon 845, a mi u Europi Samsungov ekvivalent Exynos 9810; 4 gibajta RAM-a i 64 gigabajta memorije; Bluetooth 5.0; brzo bežično punjenje; kućište otporno na vodu i prašinu po standardu IP68…

Baterija je ostala ista – 3000 mAh, odnosno 3300 mAh za S9+. Galaxy S9 napokon ima dvostruke stereo zvučnike (kao drugi zvučnik koristi se slušalica telefona), a ugodio ih je ugledni AKG te su pojačani Dolby Atmosom. Nadalje, Samsung tvrdi da je otključavanje šarenicom oka još poboljšano, baš kao i otključavanje prepoznavanjem lica. Zadržan je utor za slušalice (u paketu su opet AKG-ove slušalice), a pomoću micro SD kartice memorija se može proširiti za još 400 gigabajta. Samsungov osobni asistent Bixby sada ima mogućnost prevođenja napisanog teksta, identificiranja hrane, virtualnog isprobavanja šminke…

Samsung Galaxy S9 i S9+ će se prodavati u četiri boje: crna, siva, plava i nova boja – lilac purpurna. U Hrvatskoj će biti dostupni crni, plavi i lilac. Cijena uređaja je 799 eura za S9, odnosno 899 eura za S9+, dok će u Hrvatskoj koštati 6399 kuna za model S9, odnosno 7199 za S9+, što je više nego što je koštao S8 na svojoj premijer. Prednarudžbe su u Hrvatskoj već počele, isporuke kreću 16. ožujka, a bit će dostupan „trade-in“ program, u kojemu je moguće dobiti popust do maksimalno 3000 kuna ako se zamijeni neki stari Samsungov telefon (iznos ovisi o stanju i modelu).

Samsung je predstavio i novu generaciju svog uređaja DeX, koji pretvara S9 u računalo. Spajanje je sada puno jednostavnije i sada sam telefon može služiti kao touchpad i tipkovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23