ISTRAŽIVANJE

Wi-fi mreže štetne po okoliš - uzrokuju anomalije na drveću

70 posto drveća u urbanim zonama danas pokazuje slične simptome, dok je prije 5 godina taj postotak bio tek deset.

Wi-Fi, wireless mreža koju smo svi tako zavoljeli, možda ubija drveće. Naime, istraživanje jednog nizozemskog sveučilišta pokazalo je da zračenje od wireless mreže uzrokuje pojavu anomalija na drveću.

Nizozemski grad of Alphen aan den Rijn proveo je istraživanje prije 5 godina da bi shvatili zašto drveće u tom gradu pokazuje anomalije pri rastu. Istraživanje sa sveučilišta Wageningen University pokazalo je da 70 posto drveća u urbanim zonama danas pokazuje slične simptome, dok je prije 5 godina taj postotak bio tek deset.

Dvadeset stabala jasena izložili su različitim izvorima zračenja na tri mjeseca. Ona stabla koja su bila najbliža izvorima wi-fi mreže pokazala su promjene na lišću koje je prouzročilo umiranje gornje i donje epiderme listova. To posljedično vodi do smrti pojedinih dijelova lišća. Istraživanje je pokazalo i da zračenje od wi-fija može inhibirati rast kukuruza.

Međutim, nema mjesta za paniku. Kad su lokalne novine objavile kako je wi-fie opasan, istražitelji su upozorili kako se radi tek o inicijalnim rezultatima te da su prijašnja istraživanja pokazala kako wireless mreže nisu štetne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:55