PEPELJUGIN ZAKON

Živite u Južnoj Koreji i imate manje od 16 godina? Žao nam je, poslije ponoći ne smijete na internet

 AFP
Istraživanje provedeno 2010. godine, pokazalo je kako je u Južnoj Koreji oko osam posto stanovništva u dobi između 9 i 39 godina ovisno je o internetu

SEUL - Južnokorejske su vlasti odlučile stati na kraj sve većoj ovisnosti djece o računalnim igrama na internetu . Naime, prošlog je vikenda na snagu stupio novi zakon, o kojem se žestoko raspravljalo, koji blokira pristup spornim internetskim stranicama poslije ponoći za sve mlađe od 16 godina.

'Pepeljugin zakon', kako je prozvan novi restrektivni zakon, dopušta blokiranje internetskih igara nakon ponoći mlađima od 16 godina što je izazvalo je bijes tinejdžera ovisnih o igricama. Međutim, novi zakon ne pogađa igre na mobitelu niti određene igre na društvenim mrežama na internetu.

Istraživanje provedeno 2010. godine, pokazalo je kako je u Južnoj Koreji oko osam posto stanovništva u dobi između 9 i 39 godina ovisno je o internetu. Stopa ovisnosti djece u dobi između 9 i 12 godina bila je najviša i iznosila je 14 posto.

Novi je zakon izazvao pravi val nezadovoljstva korisnika interneta koji su ministarstvo za ravnopravnost spolova i obitelj zatrpali svojim prosvjedima nazivajući mjere za suzbijanje ovisnosti o internetu 'idiotskima' te 'beskorisnima'. Većina ih smatra kako roditelji imaju pravo odlučiti koliko će dugo njihova djeca biti na internetu.

- Alkoholičarom možete prozvati osobu koja pije tri boce alkohola dnevno, no ne i onu koja pije alkohol poslije ponoći. Isto je s igranjem - zaključio je jedan odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:07