Radite na sebi

IZOLACIJA NE ZNAČI DA ŽIVOT MORA STATI, EVO ŠTO SVE MOŽETE RADITI U SVOJA ČETIRI ZIDA Donosimo 5 genijalnih prijedloga koji će vam razbiti monotoniju

 
 iStock

Zbog pojave opasnog COVID-19 virusa preporuke lječnika i stručnog stožera su da smo što manje u kontaktu s drugim osobama kako bismo spriječili širenje virusa i potencijalne zaraze. Ukoliko niste u karanteni, ozbiljno biste je trebali razmotriti, a #ostajemdoma jedini je pravi način da zaštitite sebe i bližnje osobe od opasnosti koja prijeti vašem zdravlju. Ukoliko već jeste u karanteni, a brinete o tome kako organizirati život iz vlastita četiri zida – evo nekoliko savjeta za to. Srećom, tehnologija nam je danas omogućila gotovo sve – pa od doma možete sigurno platiti račune, naručiti svježe namirnice, ostati fit, pa čak i naučiti novi jezik.

1. KUPUJTE ONLINE:

Dostava na vrata postoji već godinama, a u doba današnje krize brojne trgovine i OPG-ovi okrenuli su se upravo poslovanju preko interneta. Uz pomoć online kupovine na vašu kućnu adresu može biti dostavljeno gotovo sve. Osim velikih trgovačkih lanaca postoje i male trgovine zdrave hrane koje su svoje poslovanje prebacile na virtualne stranice kao što su Grincajg, Žitnica i Tvornica Zdrave Hrane.

Domaći trgovci koji svoje poslovanje vode na tržnicama sada su također omogućili svojim kupcima da im svakodnevno na adresu budu dostavljene namirnice iz lokalnog uzgoja. Zaželite li se domaćeg variva od poriluka, glavice zelene salate ili pak suhomesnatih proizvoda i domaćih jaja, potražite kontakte lokalnih uzgajivača poput OPG-a Eko Veselić, a putem web shopa eCeker možete naručiti domaće proizvode iz Slavonije i Baranje koje će potom biti dostavljene na željenu adresu. Također, ako želite odmoriti od kuhanja i nedjeljni ručak u restoranu preseliti u vaš dom, servisi poput Glova, Wolta ili Pauze hr., dostavit će na vašu kućnu adresu gotove obroke iz brojnih restorana, a isto tako će za vas i otići u dućan, ljekarnu i sve što vam je potrebno kako biste što manje izlazili iz domova i ostali doma.

Healthy drink: high angle view of a drinking glass filled with fresh organic orange and carrot juice shot on rustic wooden kitchen table. Whole and sliced oranges and carrots are all around the glass. A kitchen knife and kitchen scissors complete the composition. Predominant colors are orange, green and brown. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
iStock

2. ZAPOČNITE NOVI HOBI

Vrijeme provedeno u karanteni idealno je za početak bavljenja novim hobijima. Iznenadili biste se što sve možete pronaći u svom domu i iz toga stvoriti nove proizvode, pa čak pokrenuti i vlastitu kućnu proizvodnju, a time ispuniti svoje vrijeme i spojiti ugodno s korisnim.

Ako trebate poticaj za razvijanje svoje kreativne strane, na internetu možete pronaći brojne ideje kako ispuniti svoje dane. Isto tako na YouTubeu postoje brojni kanali i video tutorijali koji će vam pokazati od prvog do zadnjeg koraka kako samostalno izraditi neki proizvod. Poznata youtuberica Christina Marie, na svom kanalu podijelila je video s hobijima koje jednostavno morate isprobati u 2020. Druga poznata youtuberica Alexandra Porota na svojem kanalu objavila je 21 hobi koji možete započeti čak i bez budžeta, a na kanalu Sixty and Me možete pronaći čak 68 ideja kako iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

3. OSTANI FIT U KARANTENI

Najveći nedostatak vremena provedenog u karanteni je onemogućavanje kretanja. Samim time sve više vremena provodimo ispred televizora gledajući omiljene serije i filmove, dok tijelo pati za osnovnom tjelovježbom, a mišići postaju sve tromiji.

Brojni treneri, sportski i rehabilitacijski centri svoje programe vježbanja prebacili su na internet u obliku video tutorijala kako biste mogli lakše aktivirati tijelo u svoja četiri zida i održati zdravu liniju čak i sve kretnje koje dnevno radite su upravo unutar vašeg doma. Jedan od primjera je i doktorica Vlasta Urban Tripović, iz ordinacije za fizikalnu medicine i rehabilitaciju u Puli, pokrenula je kanal na YouTubeu gdje objavljuje vježbe u obliku video tutorijala koje su namijenjene svima, a prvenstveno građanima zrelije dobi kako bi aktivirali svoje tijelo i održali fizičko zdravlje.

Poznata hrvatska skijaška reprezentativka Ida Štimac, objavila je također vježbe koje možete izvoditi dok ste u karanteni za održavanje, ali i stvaranje kondicije. Na kanalu Queen fit možete pronaći i vježbe s rekvizitima koji vam se nalaze nadohvat ruke. Za dodatnu inspiraciju možete pretražiti naš portal jutarnji.hr na kojem smo od početka ove krize prenosili savjete i vježbe poznatih fitness trenera poput Renate Sopek i Drage Pezića.

4. NAUČI NOVI JEZIK

Tijelo i mišići nisu jedini koji zahtijevaju konstantne izazove kako bi zadržali kontinuitet. Mozak je pokretač svega, a najbolji način za vježbanje moždanih vijuga i razonodu je učenje novih stvari. Učenje jezika jedan je od idealnih načina kako iskoristiti vrijeme provedeno u domu, a samim time i odlična vježba za razvijanje moždanih stanica.

Škole stranih jezika omogućile su online tečajeve nakon kojih ćete dobiti odgovarajući certifikat o završenom stupnju učenja jezika. Postoje i brojne stranice putem kojih možete naučiti jezik potpuno besplatno. Primjer je stranica loecsen koja nudi učenje čak četerdesetjednog svjetskog jezika.

Ako se ne možete odlučiti s čim bi krenuli, predlažemo da zamislite destinaciju koju bi voljeli posjetiti kad karantena završi. Jedna od najljepših stvari je biti u mogućnosti posjetiti željenu destinaciju i moći se sporazumjeti s lokalnim stanovništvom na njihovom materinjem jeziku. Za one koji žele imati mogućnost učiti strane jezike sa svojih mobilnih telefona, postoji aplikacija 50 languages koja tvrdi da ima apsolutno sve što vam je potrebno za naučiti jedan od 50 svjetskih jezika.

Happy senior woman using mobile phone while working at home with laptop. Smiling cool old woman with white hair wearing eyeglasses sitting on chair at table and messaging with smartphone. Beautiful stylish elderly lady browsing site on cellphone.
iStock

5. PLATI RAČUNE ONLINE

Kako biste mogli sigurno ostati doma i bezbrižno obavljati sve svoje građanske dužnosti poput plaćanja računa, postoje brojne aplikacije mobilnog bankarstva koje vam nude vaše ovlaštene banke. Također jedna od efikasnih aplikacija je i-račun namijenjen upravo jednostavnom plaćanju računa putem interneta. No isto tako ne smijemo zaboraviti na račune vaših mobilnih tarifa.

Jedan od najvećih hrvatskih teleoperatera, A1 Hrvatska, svojim korisnicima omogućio je aplikaciju Moj A1 putem koje možete obaviti sve vezano uz svoje telekomunikacijske usluge iz vlastitog doma. U Moj A1 aplikaciji možete pratiti stanje svoje potrošnje, status svojih zahtjeva, kupovati bonove, dijeliti internet odnosno višak megabajta s onima kojima je to najpotrebnije, a isto tako i komunicirati s digitalnim tehničarom koji će se brinuti da sve vezano uz vaš A1 prijamnik bude baš kako treba i da ovu trenutačnu karantenu doživite na bezbolan i jednostavan način. Za više informacija o ponudi i Moj A1 aplikaciji, posjetite službenu facebook stranicu A1 Hrvatska.

Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija i A1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:18