Pogled u budućnost

KAKO ĆE IZGLEDATI ŽIVOT NAKON PANDEMIJE? Ured prestaje postojati, a namirnice i hranu dostavljat će roboti i dronovi

 
 Alex Wong / Getty Images/AFP

Već je sada sasvim jasno da će se svijet nakon pandemije koronavirusa nepovratno promijeniti. Stručnjaci su počeli iznositi svoje pretpostavke o tome kako bi mogao izgledati život nakon što sve ovo prođe – dio poslova će potpuno nestati, a svi oni koji nisu vezani uz radno mjesto radit će od kuće jer ured kao takav prestaje postojati, studirat će se iz vlastitog doma, što znači da će predavanje na Harvardu moći slušati bilo tko, neovisno o mjestu stanovanja, a bit će puno manje ljubljenja i grljenja na ulicama jer će fizički kontakt još neko vrijeme biti tabu.

Zahvaljujući novim tehnologijama, očekuje se promjena načina dostave, koja je zapravo već i krenula. Za vrijeme karantene, kada je većina trgovina zatvorena ili otvorena pod određenim uvjetima koji opet iziskuju izlazak van i dovođenje u opasnost od zaraze, dobro se vidi koja je država spremna za novo tehnološko doba, a koja nije.

Od narudžbe do dostave 20 minuta

Kina ima toliko razvijene servise za dostavu namirnica da je panična kupovina prije zatvaranja Wuhana trajala svega nekoliko dana, a nakon toga su svi jednostavno naručivali preko interneta. Sustav je sasvim dobro funkcionirao i nakon proglašenja karantene – od narudžbe do dostave namirnica potrebno je samo 20 minuta. Osim kvalitetnog sustava dostave, Kinezi su jednostavno vični kupovini osnovnih proizvoda online – njih 71 posto to je napravilo najmanje jednom.

Hrvati, s druge strane, vole kupovati online, ali ne hranu. Što i nije najbolje za karantenu kada nam je zapravo neophodna samo kupovina hrane. Prema posljednjim podacima Eurostata, onima za 2018. godinu, online kupuje 60 posto Hrvata, ali kupuju elektroniku, odjeću i obuću te namještaj, a samo njih 6 posto naručuje hranu.

- Najviše je riječ o praktičnosti kupnje, koja u svježim kategorijama još ovisi o fizičkom kontaktu. Na internetu se sve više kupuju proizvodi iz kategorija suhog programa (tjestenine, začini...) i neprehrambenih proizvoda, poput sredstava za čišćenje, hrane za kućne ljubimce i slično – pojasnio je Darko Dujić, direktor Shopper’s Mind za Novac.hr.

Najsigurnija opcija

Ali, pandemija je pokazala da se preko noći može promijeniti sve ono što nikad prije nije moglo. Nakon zatvaranja tržnica OPG-ovi su se okrenuli dostavi, o čemu se razgovaralo godinama, no nikad nije ostvareno. Online trgovina Hrvatske pošte Žuti klik zabilježila je u prosjeku četiri puta veći promet u odnosu na razdoblje prije koronavirusa, a sustav jedinog prehrambenog trgovačkog lanca koji ima online trgovinu nije izdržao navalu nakon proglašenja pandemije.

Kako Kinezi imaju i tehnološke sustave za dostavu i naučili su svoje kupce na online kupovinu, toliko Hrvati trebaju poraditi i na jednom i drugom.

Hoćemo li nakon povratka u normalno stanje stvari ponovno ići u trgovine kao nekad, razgledavati satima, dodirivati apsolutno sve, pažljivo čitati deklaracije? Vjerojatno ćemo dobru pripremu obaviti kod kuće, a fizički u trgovinama nastojati ostati što kraće. A za očekivati je da će i online prodaja svih artikala porasti i nastaviti rasti u godinama koje slijede. Trenutačno je online kupovina najsigurnija opcija, pogotovo uz beskontaktnu dostavu.

A Postmate delivery robot is seen on its route to deliver food to customers in Los Angeles on March 24, 2020. - In California, already under orders to stay home, Governor Gavin Newsom tightened the lockdown to shut parking lots at beaches and parks after tens of thousands flouted social distancing rules. (Photo by Chris DELMAS / AFP)
Chris Delmas / AFP

Dostava dronom

U Kini su iskoristili svu moć robota i dronova kako bi ljudima u izolaciji dostavljaju hranu i medicinske potrepštine. I ne samo to, u Wuhanu su roboti dezinficirali ulice, mjerili temperature građanima, a roboti su čak i spremali hranu. Sve kako bi fizičkog kontakta između osoba bilo što manje. Mini roboti i dronovi hranu dostavljaju i u Americi.

Iako u Hrvatskoj mlijeko i kruh ne dostavljaju roboti, to ne znači da takvo nešto ne bi bilo moguće. Početkom godine, kada je koronavirus još bio daleko od Hrvatske i Europe, Hrvatska pošta je predstavila pilot-projekt dostave pošiljke dronom. Od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta, a tom prilikom naglašeno je da će se razmotriti komercijalna upotreba dronova za dostavu pošiljaka.

Youtube screenshot

Jesu li pisma sigurna?

Iako to vjerojatno neće biti odmah nakon pandemije, za očekivati je da će dostava u budućnosti biti itekako drugačija od ove na kakvu smo navikli, s puno više tehnologije, a manje fizičkog kontakta.

A koliko su sigurna pisma i pošiljke koje vam dolaze ovih dana? Iako postoji hipotetska vjerojatnost da na paketu ostane virus, on bi zapravo preživio tek nekoliko dana, barem su tako pokazala istraživanja iz Hong Konga na SARS-u. I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak više je puta isticao kako koronavirus ne može preživjeti na paketima i pismima jer je iznimno osjetljiv na atmosferske uvjete i ne može dugo preživjeti izvan organizma.

Iz Hrvatske pošte poručuju kako se njihov sortirni centar u Velikoj Gorici redovito dezinficira, a zaposlenici su organizirani u timove kako bi ih istodobno bilo što manje. Dezinficiraju se i svi punktovi na kojima se pošiljke zadržavaju, a zaposlenici na terenu opskrbljeni su maskama, rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom Poštom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:18