Podržava #ostajemdoma

'MOJA LENKA I JA SMO U SAMOIZOLACIJI OD NEDJELJE' Glumačka legenda Rade Šerbedžija otkriva na čemu radi ovih dana

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

Glumačka legenda i osnivač kazališta Ulysses u Puli Rade Šerbedžija na ljeto će proslaviti 74. rođendan. On i njegova supruga Lenka podržavaju inicijativu #ostajemdoma i pridržavaju se svih mjera izolacije.

- Apsolutno se pridržavam mjera i mislim da je to pametno. Veseli me da je to tako stručno postavljeno od strane naših zdravstvenih institucija, to je dokaz da smo još davnih godina postavili neke standarde standarde u zdravstvu. Do mene dolaze priče o požrtvovnosti i stručnosti sestara i doktora po bolnicama, njihova profesija je nešto što bi morali cijeniti , nagrađivati i u mirnodopskim okolnostima. Kako sam nedavno putovao, vrativši se doma u nedjelju, ja sam odmah otišao u samoizolaciju, kao i moja Lenka. Ne zbog straha da sebe zarazimo, već zbog toga da smanjimo rizik prenošenja zaraze i budemo dio te opće, preventivne priče - poručio nam je iz svog doma u Rijeci naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija.

Čime se bavi u doba samoizolacije?

- Radimo na Krleži, jer sam poželio proširiti svoju monodramu "Moj obračun s njim" i izvesti je na Brijunima ovo ljeto. Pripremamo se za sezonu s Ulyssesom, opet ćemo postaviti Tko se boji Virginije Woolf, Kralja Leara, Antigonu, a pripremamo i jednu Lenkinu predstavu u koprodukciji s Beogradskim dramskim pozorištem, po jednom sjajnom filmu iz doba talijanskog neorealizma - Ružni, prljavi zli. Ozren Grabarić igra glavnu ulogu, uvjeren sam da će mu to biti uloga života, a koliko ih samo ima iza sebe... - otkrio nam je Šerbedžija detalje o novoj sezoni brijunskog kazališta i radu na čuvenoj monodrami s kojom je zabljesnuo 1975. godine u zagrebačkom ITD-u.

Upitali smo ga i što bi poručio sugrađanima u doba ove nevolje s virusom.

- Razumno gledano, ne bi trebalo biti velikog straha. Prevencija je važna i moramo se držati izolacije, i to upravo zato što nam je virus nepoznat. Mnogi će reći: da, ali koronavirus ima manju smrtnost od gripe. Istina, ali mi gripu poznajemo, a ovaj virus ne. Zato je važna doza opreza, no ne smijemo paničariti - zaključio je glumac.

Umjetnici složni: Ovo je vrijeme kada moramo ostati doma i slušati upute!

STEPHAN LUPINO (68), fotograf, kipar, slikar

Zadar, 070814.
Stephan Lupino, poznati hrvatski fotograf.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Ovih dana sam doma i radim u svom ateljeu. Ja sam sve ovo što se događa na neki način predvidio u svojim slikama koje sam počeo raditi još prošle godine. Ništa me ovo ne iznenađuje s obzirom na klimatske promjene.

Opskrbio sam se materijalom i intenzivno radim na novom ciklusu koji je nadahnut koronavirusom. No nekako idem prema tome da ti radovi koje sada radim budu pozitivni, pa se COVID-19 u njima transformira u neke druge oblike. Ja se oduvijek pazim što se tiče zdravlja a ovih dana pojačao sam vitamine što bi svima preporučio kao i da piju toplu vodu s limunom i čajeve te da jedu češnjak. Dobro je u prehrani koristiti i kurkumu i cimet. Moja je poruka da ne treba paničariti, da ljudi budu smireni i da maknu negativne misli.

GORAN TRBULJAK (71), filmaš i konceptualni umjetnik

Zagreb, 041013.
Umjetnik Goran Trbuljak, snimljen u svom ateljeu u Banjacicevoj ulici.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / Hanza Media

Doma sam i baš gledam knjige koje sam nakupovao. Sad je dobra prilika da ih prelistam. Hodam po kući sa sredstvom za dezinficiranje i samo gledam što još nisam dezinficirao. Uglavnom su to knjige koje sam u zadnje vrijeme pokupovao. Najbolji savjet ovih mi je dana dao moj kolega umjetnik koji mi je rekao da ne slušam informacije koje kolaju sa strane već samo one službene. To preporučujem svima.

MATKO TREBOTIĆ (85), slikar

Split, 041214.
Slikar Matko Trebotic u svom ateljeu na Mejama.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / Hanza Media

I supruga i ja ovo vrijeme provodimo doma i držimo se uputa. Dobro je što mi je atelje u sklopu kuće tako da mogu svakodnevno raditi. Jedini mi je izlazak šetnja sa psom, ili se sam prošetam do mora uz šumu. Zadnjih dana više perem ruke nego inače i svima bih preporučio da budu disciplinirani i da se pridržavaju uputa liječnika. Nadam se da će ovo brzo proći i da ćemo uspjeti izaći iz ove krizne situacije, te ponovno uspostaviti kontakte.


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:59