Virtualna putovanja

NISMO NI ZNALI KOLIKO TOGA MOŽEMO VIDJETI IZ UDOBNOSTI VLASTITOG DOMA Od Tokija do Otočca, istražili smo najbolje ture za vas!

 

Zabrana putovanja ne znači da se uopće ne može putovati. Svijet nije stao, samo se prilagodio novoj situaciji, a zahvaljujući novoj tehnologiji nikad nije bilo lakše obići svijet iz udobnosti svog doma. Virtualna putovanja svima su dostupna, bez obzira gdje bili i koliki nam je budžet za putovanja. Takav način putovanja omogućava nam realni doživljaj, ponekad zastrašujuće sličan stvarnom, bez čekanja u redu i kupnje ulaznica za kulturne sadržaje. Redakcija magazina Like Putovanja pronašla je virtualne ture poznatih svjetskih gradova koje će zadovoljiti vašu želju za putovanjima. Ostanite doma i krenite na virtualno putovanje već danas!

KINA

Beautiful night view of Beijing's Central Business District
Getty Images

Najmnogoljudniju državu svijeta možete posjetiti iz zraka. Najveći i najpoznatiji kineski gradovi izgledaju nevjerojatno iz zraka, a putem ove poveznice možete samo “preletjeti” iznad njih. Zabranjeni grad u Pekingu ovdje možete pogledati iz svih kutova, kao i Šangaj i Hong Kong. Osim gradova, ovdje panoramski možete pogledati i neke od kineskih prirodnih ljepota. Navigacija je jednostavna, samo kursorom mijenjate smjer, a mali znakovi na ekranu daju vam informaciju o znamenitosti koju gledate.

Poveznica

ITALIJA

Venecija

Ovaj talijanski grad može se pregledati jednostavnom šetnjom po sučelju. Početna točka je Trg svetog Marka, s kojeg se nudi razgledavanje grada u tri smjera. Klikom miša na strelicu na ekranu dolazi se do sljedeće lokacije. Vrlo je jednostavno za upravljanje. Postoji i opcija razgledavanja grada s početnom točkom na mostu Rialto.

Poveznica

Rim

Jedna od boljih virtualnih tura, koja vodi na najpoznatije rimske lokalitete. Kreće se od Koloseuma. Dok gledate panoramu oko Koloseuma, vodič vam priča o samoj povijesti ovog spomenika kulture. Može se izabrati razgledavanje Vatikana, odnosno Trga sv. Marka, Španjolskih stepenica, Panteona, Fontane di Trevi, Anđeoske tvrđave i još nekoliko lokacija.

Poveznica

Firenca

Vrlo sličan pristup kao i kod većine panoramskih razgleda gradova. Odaberete početnu točku, ovdje možete birati između Starog mosta, Firentinske katedrale ili Gradske vijećnice (Palazzo Vecchio). Može se čak i ući u poznati Duomo, ali i vidjeti pogled s kupole na Firencu. Navigacija je jednostavna, a možete koristiti miš ili tipkovnicu.

Poveznica

FRANCUSKA

Eiffel Tower or Tour Eiffel aerial view, is a wrought iron lattice tower on the Champ de Mars in Paris, France
Getty Images/iStockphoto

Pariz

Već poznata stranica za virtualna putovanja nudi i razgledavanje Pariza s audiovodičem. Dodatna pogodnost kod ove ture je, dok primjerice gledate Notre-Dame, možete kliknuti na ikonu fotografije rozete koja se nalazi na katedrali te će vam iskočiti prozor na kojem možete saznati više o samoj rozeti, prepoznatljivom arhitektonskom elementu ove katedrale. Tura nudi i niz dodatnih sadržaja. Primjerice, dok istražujete Latinsku četvrt, možete kliknuti na neki od restorana i automatski vidjeti kakvu je ocjenu dobio na Yelpu.

Poveznica

NJEMAČKA

Berlin

Petominutni 360° video započinje turu kod Brandenburških vrata, a obilazi 10 najvažnijih berlinskih atrakcija. Riječ je o vrlo jednostavnoj turi, dok vi razgledavate grad, lokalni vodič vam govori zaista kratke i korisne informacije, a zatim se prelazi na drugu lokaciju. Odlično je za razgledati grad na brzinu i ne morate sami navigirati mišem.

Poveznica

AUSTRIJA

Kako najbolje obići jednu državu? Kliknite na Google Arts & Culture i obiđite najvažnija austrijska kulturna središta. Vrlo jednostavnim pregledom možete posjetiti velebne austrijske dvorce - Hellbrunn i Mirabell u Salzburgu te Schönbrunn u Beču. Također, možete vidjeti unutrašnjost Burgtheater kazališta, kao i Austrijsku nacionalnu knjižnicu te bečki MuseumsQuartier.

Poveznica

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Dubai

Odličan video koji prikazuje sve ljepote Dubaija. Video je snimljen kao jednodnevni izlet u Dubai, od jutra do mraka. U svakom trenutku video se može pauzirati te se skrolanjem po ekranu može vidjeti 360 panorama. Tako možete, primjerice, pogledati kako izgleda grad s Burj Khalife.

Poveznica

CRNA GORA

Na ovoj stranici možete saznati apsolutno sve što vas je ikada zanimalo o Crnoj Gori - od povijesti, do sadašnjih turističkih tura. Iako na stranici nećete naći klasične virtualne ture, ona je prepuna videa koji vas vode kroz ture kao što su krstarenje brodom po Kotoru, kretanje kroz Durmitor i uz Taru te sami rafting na Tari.

Poveznica

SIRIJA

Damask

Umayyad džamija je najveća džamija na svijetu, a ujedno je i jedna od najstarijih. Na stranici Google Arts & Culture možete proći kroz ovo velebno zdanje. Dok vas audiovodič upoznaje s poviješću ove džamije, lako možete skrolati i promatrati panoramu ovog nevjerojatnog spomenika arhitekture i kulture.

Poveznica

INDIJA

Idealna je prilika da upoznate Indiju u manje od 5 minuta. Virtualno iskustvo dostupno je na Google Arts & Cultureu, a dok gledate ovaj video osjećat ćete se kao da ste zaista na ulicama prepunim ljudima, da se vozite kroz grad, ali ćete vidjeti i prekrasnu prirodu. Bez brige, znat ćete gdje ste jer virtualna tura ima i audiovodiča. Preporučujemo.

Poveznica

VELIKA BRITANIJA

City of London skyline
Getty Images

London

London Eye poznata je atrakcija koju turisti posjećuju kako bi vidjeli grad iz ptičje perspektive. Ovdje možete napraviti isto. Virtualno razgledavanje grada počinje upravo na London Eyeu, a kako bi se lakše snašli u ovom velikom gradu, na lijevoj strani ekrana nalazi se njegova mapa s turističkim atrakcijama te jednostavno možete kliknuti na onu koju želite posjetiti. Također, imate gumb s informacijama koji vas vodi na stranicu Trip Advisora kako biste mogli saznati mišljenja i iskustva ostalih o lokaciji koju razgledavate.

Poveznica

AUSTRALIJA

Sydney

Ako želite doživjeti australski Sydney u jednom danu, ovo je stranica za vas. Iako ćete uživati u virtualnoj turi samo gledajući video, on je prvenstveno namijenjen onima s XR naočalama za potpuno iskustvo. No, ne brinite, mi smo uživali i bez napredne tehnologije. Kreće se, naravno, iz Sydneyjske opere, no vidjet ćete i neke od prekrasnih plaža u Sydneyju te naći naputke o tome gdje otići u shopping ako jednog dana zaista posjetite ovaj grad.

Poveznica

JAPAN

Tokio

Jedan od najužurbanijih i najmnogoljudnijih gradova na svijetu može se proći u manje od četiri minute. Kratki virtualni vodič odvest će vas na ulice Tokija, a u četiri minute vidjet ćete iskustvo filmaša Christopha Gelepa. Pomalo neobična virtualna tura zasigurno će vam dočarati kako Tokio zapravo diše.

Poveznica

HRVATSKA

Pakoštane

Želite li obići plaže Pakoštana, i to možete napraviti virtualno. Na stranici se nalazi nekoliko prekrasnih lokacija, fotografiranih panoramom 360°, koje možete u samo nekoliko minuta.

Poveznica

Krk

Town of Omisalj beach and coastline on Krk island aerial view, Kvarner bay of Croatia
Getty Images/iStockphoto

Otok Krk ima odlično razvijenu virtualnu šetnju. Proći možete kroz doslovno sva mjesta na otoku. Na fotografiji možete izabrati koju znamenitost želite vidjeti i saznat ćete sve potrebne informacije. Također, možete ulaziti i u unutrašnjost nekih objekata, poput crkve sv. Lucije u kojoj se nalazi replika Baščanske ploče.

Poveznica

Rogoznica

Uz zvuk galebova možete proći i kroz ulice Rogoznice. Jedna od boljih virtualnih šetnji koju smo našli vodi vas u Rogoznicu klikom miša. Na vama je da odaberete mjesto na karti koje želite i već se spuštate u sami grad. Zvukovi koji vas prate potpuno su reprezentativni, tako da ćete na rivi čuti žamor prolaznika, a na plaži valove. Odlična šetnja iz naslonjača.

Poveznica

Otočac

Ovaj prekrasan grad u Gackoj dolini izvrstan je za pogledati ako želite uživati u slikama prekrasne prirode i znamenitosti. Još jedan od primjeraka izvrsnih hrvatskih virtualnih šetnji za svaku pohvalu. Vrlo jednostavna navigacija po ekranu, prekrasne i oštre panoramske fotografije uz podosta informacija.

Poveznica

Šibenik

Vrlo slična virtualna tura kakvu ima i otok Krk. Jednostavna, poučna i prepuna znamenitosti i prirodnih ljepota. Klikom miša birate lokaciju koju želite vidjeti, a iskače vam prozor s informacijama kako biste upotpunili svoje znanje o viđenom.

Poveznica

Rab

View of the town of Rab, Croatian tourist resort famous for its four bell towers.
Getty Images/iStockphoto

Grad Rab napravio je virtualnu šetnju u kojoj možete vidjeti glavne znamenitosti staroga grada, prepoznatljiva rapska četiri tornja, Lapidarij, ali i unutrašnjost kuće rapskih samostreličara. Jednostavno snalaženje, laka navigacija, no možda bi dobrodošla pokoja informacija o samim znamenitostima.

Poveznica

Podstrana

Turistička zajednica općine Podstrana napravila je virtualnu šetnju ovim prekrasnim dalmatinskim krajem. Stanica na kojoj možete prošetati Podstranom podijeljena je u nekoliko fotografija i lokacija te svatko sam može izabrati svoju početnu točku šetnje. Panoramske fotografije omogućavaju šetnju na svim stranama ekrana, a klikom strelice u smjeru u kojem želite ići stižete do nove lokacije. Osim same šetnje, možete uživati i u panoramskim fotografijama iz zraka.

Poveznica

Sadržaj preuzet iz magazina Like Putovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:20