SJEĆANJE

Treba nam celebrity, heteroseksualac koji će javno reći da ima AIDS

Knjiga opisuje predrasde s kojima su se zaraženi HIV-om u Britaniji susretali početkom 90-ih i prilično živo podsjećaju na situaciju u hrvatskoj 20 godina poslije

“1993., godinu dana prije nego što je umrla od AIDS-a, Francesca je zapisala u svoj dnevnik: Potreban je neki celebrity, heteroseksualan, koji će javno reći da ima AIDS. Slavna žena, koja ne koristi nikakve droge i koju javnost neće moći tek tako ignorirati. Ljudi misle da je AIDS posljedica grijeha, da onaj tko ga dobije da ga i zaslužuje. Ja nikada nisam bila promiskuitetna niti sam konzumirala teške droge. Takvih nas na svijetu ima puno. Svi koji me poznaju bili su šokirani. Njima to nije bilo fer. Ali, život nije fer, to svi znamo.”

Ovo je dio dnevnika Francesce Luard, kćeri engleske spisateljice i kulinarskog gurua Elisabeth Luard , koji će se naći u Elisabethinoj novoj knjizi “A Cook’s Year in a Welsh Farmhouse”, koja bi trebala biti objavljena u proljeće 2011. Francesca je umrla od side 1994., kada se o toj bolesti nije previše znalo i kada je vladalo opće mišljenje da je AIDS bolest koja se događa gayevima, narkomanima i promiskuitetnim osobama. I nikom drugom.

“Francesca je četiri godine živjela s AIDS-om. Da je živa i da je sada oboljela, sigurno bi živjela dugo. I danas se sjećam odlazaka doktoru kada je dobivala koktele lijekova, koji su često uzrokovali razne nuspojave”, napisala je Elisabeth.

Posvetila je prostor i Clintu Waltersu, najpoznatijem aktivistu za borbu protiv AIDS-a koji je od te bolesti umro prošlog vikenda u Londonu. Clint je s teškom bolesti živio 14 godina i bilo mu je samo 17 godina kada je otkrio da je HIV pozitivan. Ostatak života posvetio podizanju svjesnosti o HIV/AIDS-u. Sličnu borbu knjigama o svojoj kćeri vodi i Elisabeth Luard, koja je rekla kako njezina kći naprosto nije imala sreće, kao i tisuće drugih koji se neovisno o svom stilu života mogu zaraziti.

Iako prilično nepoznata izvan Velike Britanije, Elisabeth je u domovini pravi celebrity, i to ne samo zbog svojih kulinarskih vještina već i zbog privatnog života. Ona je naime supruga Nicholasa Luarda, pisca, osnivača londonskog maratona i satiričnog magazina Private Eye. Bio veliki pustolov, ali i alkoholičar. Iako je imao transplantaciju jetre, nastavio je piti i više mu nije bilo spasa. Svoju priču o životu s Nicholasom opisala je u knjizi “My Life As a Wife”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:51