ZOO VRT GRADA ZAGREBA

FOTO: OVO JE PRVI MRAVOJED OKOĆEN U HRVATSKOJ Roditelji 'pucaju' od ponosa. Mladuncu se još ne zna spol, svatko od djelatnika tepa mu na svoj način

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2019. u 14:59

Zoološki vrt grada Zagreba

 

Mravojedić većinu dana provodi na maminim leđima. Ukrcao se po rođenju i u vožnji će uživati prvih devet mjeseci. U tom razdoblju može narasti do pola majčine veličine.

Četverogodišnja Ariel sjajna je majka. O prvorođencu se odlično brine. Važno joj je da je mladunče zdravo, sito i zadovoljno. Petogodišnji tata Oliver "puca" od ponosa. Zaštitnički se odnosi prema svojoj maloj obitelji.

Zoološki vrt grada Zagreba
 

- Mladunče je na svijet došlo 10. lipnja i sad kad je staro gotovo mjesec dana, možemo reći da sve prolazi u najboljem redu. Na nama je bila velika odgovornost.

Naime, riječ je o prvom divovskom mravojedu rođenom u Hrvatskoj. Lijepo je bilo doživjeti taj povijesni trenutak, ali još je ljepše vidjeti kako se naš britansko-nizozemski par mravojeda odlično snalazi u novoj ulozi - rekao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

Zoološki vrt grada Zagreba
 

Mladuncu se još ne zna spol, pa mu svatko od djelatnika tepa na drugačiji način.

Inače, divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, najviše jer im ljudi uništavaju staništa. Naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku.

Naziv duguju zadivljujućim mjerama - teže do četrdeset kilograma, a od vrha njuške do kraja repa dužina im može preći dva metra.

Mnogo skromnijih dimenzija su zato crnorepi prerijski psi. U njihovoj maksimirskoj nastambi iz tunelića izviruje desetak mališana. Pomladak je to tri jedinke - mužjaka i njegovih partnerica.

Zoološki vrt grada Zagreba
 

Prerijski psi vrlo su društvene životinje. Žive u velikim obiteljskim kolonijama, a svaka skupina gradi podzemne gradove sastavljene od mnogo tunela i prostorija. U prirodi nastanjuju središnji dio otvorenih prerija Sjedinjenih Američkih Država.

Pare se jednom godišnje. Diskretno. U podzemnim tunelima. Ženka najčešće okoti između tri i pet mladunaca. Doji ih sedam tjedana.

Kad mlađi mužjaci navrše tri godine, tj. postanu spolno zreli, vođa skupine ih protjeruje pa momčići nove kolonije grade na rubovima roditeljskih.

Zoološki vrt grada Zagreba
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo