POSEBNA SUBOTA

VIDEO: GLUMCI IZ SMOGOVACA DALI IME DIVOVSKOM MRAVOJEDU Zoološki vrt u Zagrebu proslavio svoj 95., a Nosonja prvi rođendan

 
 Zoološki vrt grada Zagreba / FACEBOOK

Pod sloganom "5 do 100" zagrebački Zoološki vrt u subotu slavi 95. rođendan, a ujedno i prvi rođendan mladunčeta divovskog mravojeda Nosonje kojemu su ime nadjenuli glumci iz legendarne TV serije Smogovci, prisjećajući se lika kojega je utjelovio pokojni glumac Đorđe Rapajić.

Riječ je o prvom mravojedu rođenom u Zagrebu. Ime Nosonja nadjenuli su mu "Smogovci" - Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Košćak i Višnja Babić te obećali da će obilaziti svoje kumče i uživati u ljepoti lokacija na kojima su nekad snimali legendarnu seriju.

Mali mravojed Nosonja je mami Ariel devet mjeseci proveo na leđima, a sad se sve češće spušta na tlo i u sjeni majke šeće nastambom u kojoj je glava obitelji tata Oliver.

- Nosonja je jedan od naših najmlađih stanovnika koji osvajaju srca Zagrepčana. Tamo su svoje mjesto u posljednjih 95 godina pronašli lav Buršul, pavijan Štefek i slonica Suma, a danas u njemu žive u zagrebačkom ZOO-u rođene lavica Uzuri, crvene pande Dudek i Regica, morska lavica Luce, gibonice Fiona i Dora… Drago nam je da upravo te životinje rasplamsavaju ljubav Zagrepčana prema veličanstvenom svijetu životinja i još važnije, potiču ih na očuvanje prirode - istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Današnji ZOO posvećen istraživanju i zašiti endemskih vrsta

Naglasio je kako je današnji ZOO posvećen istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnom sudjelovanju u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koji se bave zaštitom životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je zagrebački ZOO jedna od najstarijih institucija Zagreba, koja od svojeg osnutka 1925. neprekidno djeluje u najljepšem zelenom prostoru unutar grada.

- Iako vremešan i nevelik površinom, naš ZOO se uspješno razvijao, kroz desetljeća svojega postojanja. Takav trend je bio i posljednjih desetak godina, kad su obavljeni veliki infrastrukturni zahvati rekonstrukcijom i izgradnjom niza nastambi za smještaj životinja, ali i objekata koje danas zahtijevaju suvremeni posjetitelji. Zoološki su vrtovi tijekom desetljeća od mjesta izlaganja životinja postala mjesta edukacije o zaštiti prirode i okoliša - istaknula je Pavičić Vukičević.

Najavila je da krajem ove i početkom sljedeće godine Grad planira urediti Prvo maksimirsko jezero i nastambe za medvjeda i dabra, a sve to u sklopu provedbe projekta "Gradski prozori u prirodu - Modernizacija II", koji je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih fondova.

S pogledom na povijesne fotografije od 1925., kad ga je osnovao Mijo pl. Filipović te uz pjesmu Kraljeva ulice, u ZOO-u je razrezana i velika rođendanska torta.

ZOO vrt na otvorenju 1925. imao tri lisice i dvije sove, danas ima 377 vrsta životinja

U sklopu rođendanske proslave posjetitelji se mogu educirati o risu, vuku, dalmatinskom pelikanu, dinarskom voluharu i čovječjoj ribici. Svojim su se sadržajima u proslavu rođendana ZOO uključili i Veterinarski fakultet, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagrebačka filharmonija i GNK Dinamo.

Zagrebačka filharmonija će na Labuđem jezeru održati koncerte u 18,15 i 19,15 sati.

Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925. i najstariji je zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove. Tri lisice poklonio je Miji Filipoviću prof. dr. Langhoffer, tadašnji ravnatelj zoološkog muzeja u Zagrebu. Sove je poklonio Petar Dimec donesavši ih u zelenom šeširu.

Danas u zagrebačkom ZOO-u obitava više od 377 vrsta životinja i više od 8800 jedinki s gotovo svih kontinenata. Nalazi se u više od 200 godina starom parku Maksimir i prostire se na sedam hektara, od čega 5,5 čini kopneni dio.

Zagrebački i osječki jedina su dva zoološka vrta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:29