LJUBIMAC ZAGREPČANA

FOTO: MEDVJEDIĆA MATIJU ODUŠEVILA LJETNA REZIDENCIJA Beba sad već ima 17 kg, još je nespretan, ali obožava vodu i jedva čeka lubenicu

 
 Promo / ZOO Zagreb

Medvjedić Matija koji je krajem veljače pronađen kraj Vrbovskog, u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba svakim danom postaje sve veći i jači.

Uskoro će navršiti pet mjeseci i trenutno teži 17 kilograma. Svi koji se o njemu brinu, sada više ne moraju strepiti oko svakog njegovog obroka. Neprospavane noći kako bi medo popio malo mlijeka iz bočice, sada djelatnicima Zoološkog vrta djeluju kao davna prošlost.

- Naš je medo uistinu zdravog teka! Posebno su mu dragi kravlji sirevi, ponajviše zagrebački i samoborski! Kao pravi gurman, sir voli kombinirati s lukom, i to onim medvjeđim. Mali sladokusac također uživa u medu, voćnim kašicama, jagodama i drugom šumskom bobičastom voću. Čim sazriju prve neretvanske lubenice, rashladit ćemo ih i njima počastiti Matiju. Znamo da je to za medvjede ljetno osvježenje bez premca - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Promo / ZOO Zagreb

Kako bi lakše podnio naglo zatopljenje, Matija je dobio i bazenčić. Obožava igru u vodi. Zapravo, poput svakog je mališana – znatiželjan, razigran, ponekad i nesmotren, kažu iz Zoološkog vrta. Ekipa iz Vrta za sve to ima mnogo razumijevanja, pa kad medo i napravi neku štetu poput uništavanja igračke ili zdjelice, brzo mu se progleda kroz prste.

Promo / ZOO Zagreb

Kad je Matija stigao u zagrebački ZOO, ravnatelj i zaposlenici trudili su se dolaziti u što manje kontakta kako bi možda stručno povjerenstvo, u koje je uključen niz resornih institucija, odlučilo je li moguća njegova reintrodukcija u prirodu. Međutim, već je tad bilo jasno da su šanse male…

- Šanse da će se vratiti u divljinu su jako male. Za početak, nije ga bilo lako prebaciti na umjetnu hranu. Uspjeli smo i jako smo sretni zbog toga. Ali ako to zanemarimo, njegov najveći problem je što će se previše naviknuti na ljude. Mogu zaposlenici zoološkog izbjegavati pretjeranu komunikaciju s njim, ali njihovi mirisi i glasovi su dovoljni. Problem je što ga mama više ništa ne može naučiti: koga se bojati, što jesti... Nosit ćemo mu biljke iz šume, one koje rastu u to doba i zaista ćemo dati sve od sebe da se vrati tamo gdje i pripada, no svjestan sam da je to ozbiljan posao i da su šanse da se to dogodi male. Sigurno ćemo ga pokušati vratiti u divljinu, no pitanje je hoće li se on snaći tamo. Da ga ljudi nisu poveli sa sobom, on bi uginuo. Nema šanse da tako malo biće samo preživi u šumi bez majke. No, ne znamo što će biti dalje i kakva mu je sudbina - rekao je profesor Đuro Huber, naš najveći stručnjak za medvjede, krajem veljače za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29