OBITELJSKI IZLAZAK

FOTO, VIDEO: POGLEDAJTE SENZACIONALNE SNIMKE IZ ŠUME KOD NOVOG VINODOLSKOG 'Mama medvjedica i dva mladunca mirno su šetali, oduševili su me'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.04.2019. u 12:22

Zoran Turk

 

 

Susret za pamćenje. Tim riječima opisuje nam dipl. ing. šumarstva Zoran Turk događaj kojem je u ponedjeljak oko 13 sati imao nazočiti na šumskom predjelu Rušice, području u sastavu šumarije Novi Vinodolski.

Vraćajući se sa svog redovitog obilaska terena u reviru Vučjak zamijetio je nešto nesvakidašnje. Cestom je lagano koračala majka medvjedica a poslušno su je pratila njena dva mala medvjedića.

 

- Majka je bila vrlo pažjiva i budno ih je pratila s obzirom da su oni još bebe i polako hodaju. Zato sam i stigao sve slikati i snimiti sa sigurne udaljenosti, iz automobila - govori Turk.

Kaže kako medvjedice mlade nose između 28 i 32 tjedna, a rađaju se u brlogu tijekom zime. Kada se rode, ove buduće moćne životinje teže svega 350 grama. S majkom provode prvu godinu života, a idućeg proljeća nastavljaju samostalno.

 

Zoran Turk

- Iako do proljeća medvjedići već dovoljno stasaju da mogu s majkom napustiti brlog, medvjedica ih tijekom toplog dijela godine još podučava kako tražiti hranu i priprema za snalaženje u medvjeđem životu. Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan - kaže šumar iz Novog Vinodolskog.

Izdvajamo