ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTNJA

ISCRPLJENI, IZGLADNJELI, VEZANI LANCEM... Grozna dojava na kraju se pokazala točnom, ali još je veći šok uslijedio kada se saznalo tko je vlasnik pasa

 
 Animalex / Facebook

Prije pet dana Animalex, udruga za pravnu zaštitu životinja, primila je dojavu s videom i fotografijama više lovačkih pasa koji na malom hrvatskom otoku od oko petstotinjak stanovnika čuvaju ovce, svinje i koze. To ne bi bio problem da ih vlasnici nisu lancem i kolcem pričvrstili za zemlju bez ikakvih zakonom propisanih uvjeta.

Neki psi imaju ostavljene po dvije zdjele, a neki nemaju nijednu, no susjedi svjedoče da su te zdjele uvijek prazne. Tu informaciju potkrijepljuju objavljene fotografije pasa naočigled pothranjenih.

- Građani ih hrane tek toliko da ne umru. Psi su već kritično potkranjeni, ionako ništa ne znaju, boje se ljudi, a ‘trebali bi kao čuvati stoku da ne izidu kapulu susidima’. Tamo su cijelo ljeto, skapavaju po vrućini bez zaklona, a umiru čak i ovce i koze kada im nestane vode. Od vlasnika životinje su udaljene oko 19 km u brdima - stoji u objavi.

No, još se veći problem pojavio kad je Animalex pokušao prijaviti problem. Nakon nekoliko dana nazivanja, ne javljanja i bez ikakvog odgovora, doznaju da vlasnik pasa radi u gradskoj upravi te ima sklopljen ugovor s općinom o obavljanju komunalnih djelatnosti. Drugim riječima, prema Zakonu o zaštiti životinja upravo bi on trebao biti osoba koja provodi nadzor nad provedbom zakonskih akata, prikuplja dokaze o eventualnom zlostavljanju životinje, a potom i podnosi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog.

- S obzirom da iz općine nema odgovora, da ignoriraju naše mailove i pozive, odlučili smo postupiti najagresivnije do sada. Vlasnik posjeduje šest pasa, znamo ih sve mikročipom, apolutno sve detalje. Dlaka s njih neće faliti. Građani su nam sve slikali, brinu o njima i hrane ih. Sutra ispostavljamo račun za hranu i konzerve. Prijavu će dobiti općina zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja, kaznenu će dobiti vlasnik... Nadalje, prijavljeni će biti i poticaji koje je svake na godišnjoj bazi dobivao vasnik, a koji su samo ove godine iznosili 40.000 kn - istaknuli su nam u razgovoru iz Animalexa.

- Njegova sestra i dečko joj rade u policiji, i od brata kćer - otkrili su susjedi Animalexu. Udruga je učinila sve što je mogla, pa su i odlučili poslati veterinarsku inspekciju cijeloj općini jer vlasnici očito nisu voljni na miran način promijeniti situaciju. Kako se reakcija nadležnih službi još čeka, organizirali su barem osnovnu pomoć psima u hrani.

- Građani bdiju nad tim psima, objasnili smo kako da ih hrane, kupit ćemo im vreću hrane jer ne znamo koliko će ovo trajati. Veterinarskoj inspekciji do tog otoka katamaranom treba tri sata u jednom smjeru… Žega dolazi… Tko hoće neka pomogne, građani su voljni kupiti hranu i mi bismo im pomogli, samo da prežive dok ne dođe veterinarska inspekcijia ili čak nepristrana policija i državno odvjetništvo. Ovo će biti veliki skandal, diplomatski smo spremni sve javno dati jer ovakav bezobrazluk, pristranost i nehumano postupanje prema životinjama dugo nismo sreli - pišu u Animalexu.

Međutim, i građani su naglasili da dolaskom ljeta i žege više nitko neće biti voljan penjati se u brda nahraniti pse. Objavu i cijelosti i kako pomoći pronađite u postu Animalexa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:11