ARA JACK

LEGENDARNI ZAGREBAČKI PAPAGAJ SOCIJALNO SE DISTANCIRAO OD SVOG GAZDE Zbrisao u samoizolaciju: 'Eto ga, sad je na drvetu u krošnji...'

 
Papgaj Jack

Legendarna zagrebačka ara Jack, koja je postala poznata jer je u pivnici svoga gazde Svijet piva kljunom gostima otvarala pivske boce, ponovno je poželjela istražiti slobodu, ali i otići u samoizolaciju u skladu sa situacijom.

Nije dugo trebalo da postane atrakcija građanima koji su danas oko 15 sati ugledali u maksimirskim visinama egzotičnu pticu koja krešti ime Alen.

Odmah su se s fotografijama obratili skloništu za životinje Dumovec čiji su djelatnici vrlo brzo pohitali na Bukovačku cestu gdje se na visokom drvetu kod kućnog broja 27. ponosno šepurio pernati kućni ljubimac u vlasništvu ugostitelja Alena Janjića.

- Jack je bio na dvorištu s drugom crvenom arom. Prvo je odletio kod susjeda na drvo. Pokušao sam doći do njega, ali je bio previsoko. Onda je odlučio otići još malo dalje drugom susjedu. Sad je još na višem drvetu u krošnji. I gleda u nas dolje. Malo je kreštao, pa vikao Alen, Alen. I evo, već pola sata sad ukočeno nas promatra. Dozivam ga, mašem mu. On ništa. Totalno nas ignorira. On inače ne leti baš najbolje i vidio sam da kad dođe do ruba grane, povlači se nazad. Zadnji puta kad sam ga dan i pol preklinjao pod drvetom u Maksimirskoj šumi da siđe, pomogao mi ga je skinuti jedan alpinist. No taj čovjek je trenutno angažiran na sanaciji krovova od potresa, pa sve ovisi o volji Jacka - priča za Jutarnji list Alen Janjić koji ni sam ne zna koliko će sati, a možda i dana proći kad će ponovno njegov Jack biti mu na ramenu.

Na upit je li u međuvremenu njegov šest godina star ljubimac naučio nove riječi ili majstorije, Janjić kaže da su njegove vještine ostale iste jer u poslovnom smislu više ne uveseljava goste.

- Pivnica se zatvorila jer nam nisu produžili najam, pa je od studenog prošle godine Jacku dosadno. Doista dosadno. Da bi to izbjegli, nabavio sam mu društvo, još jednu crvenu aru koja još uvijek ne govori ništa, ali ima vremena. Uz Jacka je sve lako - zaključuje kroz smijeh vlasnik are dok u društvu prolaznika i djelatnika Dumovca iz žablje perspektive promatra papagaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23