LOV U ITALIJI

POTJERA ZA ZVIJERI KOJU SVI ZOVU 'M49', A STIGLA JE IZ SLOVENIJE Medvjeda proglasili 'genijem za bijeg' nakon što je svladao gotovo nemoguće prepreke

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2019. u 21:36

A European brown bear settles into the UK's largest brown bear exhibit at Wild Place Project, South Gloucestershire, where the bears are acclimatising in a huge new woodland habitat, to live alongside wolves, lynx and wolverine, as they would have done thousands of years ago. Bear Wood is set to open to the public on July 25th., Image: 458989571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Smeđi medvjed

Talijanski su rendžeri u potrazi za medvjedom kojeg su neki kroz ironiju opisali kao ‘genija za bijeg’ jer se uspio popeti preko nekoliko žica pod elektronaponom i prepreke visoke četiri metra u parku za divlje životinje na sjeveru zemlje, u pokrajini Trident. Nakon toga je nestao u šumi.

Smeđi medvjed, kojeg vode pod šifrom M49, težak je 149 kg, a pobjegao je samo nekoliko sati nakon što je uhvaćen u nedjelju u dolini Val Rendena. Cijela je situacija izazvala podsmijeh, ali i osudu brojnih udruga, građana, ali i članova vlade.

Naredbu da se medvjeda uhvati izdao je predsjednik pokrajine Trident Maurizio Fugatti, nakon što su lokalne vlasti ocijenile da životinja predstavlja opasnost za javnost jer je viđena suviše blizu naseljenih mjesta. Fugatti je izazvao bijes organizacija za zaštitu životinja kao i opozicije u MInistarstvu okoliša u ponedjeljak nakon što je rendžerima izdao dozvolu da ubiju medvjeda, piše Guardian. U utorak rano ujutro medvjeda su snimili u šumama na brdu La Marzola, južno od Tridenta.

- Ako se M49 približi naseljenim područjima, rendžeri ga imaju dozvolu ubiti. Činjenica da se medvjed uspio popeti preko električne ograde sa sedam žica pod naponom od 7.000 volti, dokazuje da se radi o opasnom primjerku koji predstavlja sigurnosni problem - rekao je Fugatti.

Ministar okoliša Sergio Costa kritizirao je neučinkovitost službi i manjak profesionalizma još pri samom hvatanju. Rekao je da je odluka o ubojstvu životinje apsurdna. Costa je poslao stručnjake s Instituta za istraživanje i zaštitu okoliša da razjasne kako je medvjed mogao pobjeći te da ‘pristupe s oprezom, bez ugrožavanja života medvjeda’. Talijanski ogranak Svjetskog fonda za prirodu (WWF) ismijao je nastojanja pokrajine da riješe situaciju s medvjedom.

- Čvrsta električna ograda s adekvatnim naponom je nesavladiva prepreka čak i za najlukavije medvjede. Ograda očito nije radila kako treba jer medvjedi ne lete - napisali su. Michela Vittoria Brambilla, predsjednica organizacije za zaštitu životinja, poručila je medvjedu da ‘bježi i spasi se’.

- Mi smo na strani medvjeda i slobode - rekla je.

Nakon što je populacija smeđih medvjeda u Alpama pala na samo četiri primjerka, u Tridentu je novcem Europske unije 2000. izgrađen park prirode za zaštitu divljih životinja gdje je preseljeno deset medvjeda iz Slovenije. Danas imaju populaciju od 50 odraslih primjeraka. Iz udruge koja je provela taj projekt, Life Ursus, u priopćenju su rekli da se pripremaju na korake protiv ‘okrutnih, nepravednih i iracionalnih’ odluka pokrajine jer bi M49 mogao doživjeti sudbinu King Konga.

- Svi znamo kako King Kong završava. Zvijer se brani, ali na kraju podlegne ozljedama. Isti su scenarij napisali i za M49 - istaknuli su.

Lokalna Liga za borbu protiv lova usporedila je bijeg medvjeda M49 s bijegom iz zatvora u filmu ‘Papillon’ (‘Leptir’) iz 1973:

- M49 je očito genij za bijeg, nadaren supermoćima nalik onima iz Marvelovih stripova.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo