VRAĆAJU JE U NASTAMBU

SRETAN KRAJ POTRAGE ZA ODBJEGLOM MLADOM VUČICOM Pronašli je tik uz Orbanovu žilet-žicu, šef osječkog ZOO-a opisao detalje: 'Tri sata sam je čekao'

Vuk
 Dorian Horvat / CROPIX

Nakon četiri dana lutanja po baranjskim poljima i šumama, odbjegla vučica iz Zoološkog vrta u Osijeku pronađena je u 50-ak kilometara udaljenom baranjskom mjestu Torjanci, na samoj hrvatsko-mađarskoj granici i vraćena u svoj novi dom u Osijeku u koji je prošloga tjedna stigla iz Zoološkog vrta u Zagrebu. Osobno ju je uspavao Denis Vedlin, rukovoditelj Zoološkog vrta u Osijeku.

- Prije svega velika zahvala članovima Lovačkog društva iz Torjanaca bez čije pomoći ne bismo uspješno okončali ovu akciju koja je trajala dulje od tri sata. Naime, nešto iza podneva lovci iz Torjanaca javili su nam da su je vidjeli u kanalu, pa su odlučili pripaziti na nju i pratiti je da ne pobjegne dok mi ne dođemo. Važno je što lovci imaju veliko iskustvo u tome kako životinju usmjeravati tamo gdje žele da ode pa su isto učinili i u ovom slučaju. Potrajalo je, ali je vrijedilo - kazao nam je Vedlin, koji je dulje od tri sata čekao da mu se vučica približi na udaljenost od 15 metara koliki je maksimalni domet puške za uspavljivanje.

- Bilo je to točno uz samu granicu s Mađarskom, odnosno uz žicu koja je tamo postavljena. Dobro je što nije bilo nikakvih zapreka i što nije bilo u šumi, nego u polju. Lovci su je usmjeravali prema meni i premda me je uočila, nije imala drugog izbora nego se kretati prema meni, jer su lovci tako pokrili teren da je mogla ići samo u mom smjeru. Uspio sam je pogoditi prvim hicem i sada je u izolaciji, a vjerujem da ćemo je sljedećeg tjedna premjestiti u njezinu nastambu, no o tome će odlučiti naši veterinar i zoolog - istaknuo je Vedlin, koji je i inače u samome Zoološkom vrtu, kada je to potrebno, zadužen za uspavljivanje životinja.

Kaže da se nikada nije bavio streljaštvom, ali ovo mu dobro ide. U cijeloj priči najvažnije je da je vučica pronađena živa i zdrava. Inače, potraga za njom kod Torjanaca trajala je i u noći s ponedjeljka na utorak od 23 do 5 sati, ali je bila neuspješna, pa je u rano jutro prekinuta, a onda je oko podneva stigla nova dojava. U ovom slučaju pomogla je i žica koju je Viktor Orban podigao na granici između Hrvatske i Mađarske u svom iracionalnom strahu od migranata, jer da nije bilo žice 1,5 godišnja vučica već bi odavno bila u Mađarskoj. Ovako se vratila u Osijek gdje će čekati mladoženju koji za mjesec dana stiže iz Stockholma, nakon čega bi se u osječkom Zoološkom vrtu trebao roditi novi vučji čopor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47