NA RUBU IZUMIRANJA

UGINUO JE TAM, POSLJEDNJI MUŽJAK SUMATRANSKOG NOSOROGA U MALEZIJI Broj preostalih jedinki ove veličanstvene životinje u cijeloj Aziji manji je od sto

 
sumatranski nosorog Tam
 Screenshot

Budućnost sumatranskog nosoroga, ionako jedne od najugroženijih vrsta nosoroga u cijelome svijetu, nikad nije bila neizvjesnija, pogotovo poslije tužne vijesti da je u Maleziji uginuo posljednji mužjak spomenute životinjske vrste.

Tam, koji je živio u rezervatu divljih životinja na otoku Borneu, uginuo je u ponedjeljak, prenio je BBC. Imao je 30-ak godina, a u rezervatu je bio od 2008. kad su ga pronašli kako luta plantažom palmi.

Tamov apetit naglo se smanjio još prošloga mjeseca i zasad se vjeruje da je uzrok uginuća višestruko otkazivanje organa.

Ženka po imenu Iman i službeno je ostala jedini živi sumatranski nosorog u Maleziji.

Stručnjaci su uginulog Tama svojedobno pokušali pariti s dvije ženke, ali bezuspješno.

Nosorog je nekad obitavao u većem dijelu Azije, ali pretpostavlja se kako ih je sad ostalo manje od sto - od tog mizernog broja, samo 30 sumatranskih nosoroga živi slobodno negdje u divljini.

Cathy Dean, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije Save the Rhino International sa sjedištem u Londonu, izjavila je kako i dalje postoji nada, makar i slaba, da se vrsta spasi od izumiranja.

- Uz svu prekomjernu sječu šuma i izgradnju cesta, njihov životni prostor drastično se smanjuje. Sumatranski nosorozi inače su životinje koje vole samoću, a u novonastalim uvjetima postalo im je nemoguće pariti se i razmnožavati - rekla je Cathy Dean.

Stručnjaci vjeruju kako bi 20 jedinki moglo pružiti dovoljno genetske raznolikosti da se spomenuta vrsta spasi od izumiranja.

Sumatranski nosorozi u zatočeništvu žive uglavnom u Indoneziji i Maleziji, a nekoliko ih je i u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:47