TRADICIONALNI TRETMAN

VIDEO: KUĆNI LJUBIMCI NA IGLICAMA Vlasnici pasa u Zagrebu poludjeli za psećom akupunkturom, provjerili smo kako to funkcionira

U ponudi je i tretman zlatnim implantatima koji se polutrajno ugrađuju u akupunkturne točke životinje, čime kontinuirano stimuliraju određenu točku. Oni su prikladni za životinje koje su agresivne i ne podnose veterinare

Vlasnici pasa u Zagrebu u posljednje vrijeme su potpuno “poludjeli” za psećom akupunkturom. Kako i ne bi kad ona pomaže njihovim ljubimcima: nekima služi za opuštanje, drugima pomaže da se lakše nose s anksioznošću, dok trećima olakšava tešku zdravstvenu situaciju.

Odlučili smo provjeriti kako točno izgleda akupunktura za ljubimce, pa smo poveli dva psa, Tita i Mašenjku. Tita je u Veterinarskoj ambulanti Goldi u Zagrebu dobila par iglica u krzno kako bi se opustila, dok je Mašenjka dobila terapiju za anksioznost. Ili barem mali dio te terapije.

- Energetske točke su u svih životinja iste, samo je anatomija drugačija. Akupunktura se preporučuje za gotovo sve kronične bolesti, no najčešća joj je primjena kod akutnih i kroničnih bolesti lokomotornog sustava. Stimuliranjem akupunkturnih točaka, organizam se dovodi u balans, bol i napetost u mišićima nestaje, a životinje se osjećaju se bolje. Iglice potiču bolju prokrvljenost, podižu imunitet, smanjuju bol, a to su samo neki od načina njihova djelovanja. Odlična je za starije životinje, koje imaju kroničnih problema s kralježnicom - kaže veterinarka Dijana Divjak, certificirana veterinarska akupunkturistica, koja radi u ambulanti.

Elektroakupunktura

Dijana ne radi samo s običnim, takozvanim suhim iglicama. Osim akupunkture suhim iglicama, koristi i elektroakupunkturu. U elektroakupunkturi se primjenjuje električna energija na organizam putem akupunkturnih igala. Ova metoda često se koristi kod pareza, paraliza i atrofija mišića. Pomoću elektrostimulacije, ubrzava se proces regeneracije oštećenih živaca te potiče prokrvljenost. Tu je i tretman laserom - ubod igle se zamjenjuje laserskim zrakama.

Metoda je bezbolna pa je naročito pogodna za životinje koje nikako ne podnose iglu. Tu su i zlatni implantati, koji se polutrajno ugrađuju u akupunkturne točke životinje, čime kontinuirano stimuliraju određenu točku. Oni su prikladni, primjerice, za životinje koje su agresivne i ne podnose veterinare. Radi se i s moksom - riječ je o smotuljku koji je pun ljekovitog bilja i koji se zapaljen drži iznad akupunkturnih igala, čime se dodatno stimulira njihovo djelovanje.

- Uvijek preporučujem vlasnicima ljubimaca da se jednom godišnje uz klasičan sistematski pregled, ljubimci pregledaju i na ovaj, tradicionalan način. Tako se može otkriti energetski poremećaj i prije nego što se razvila organska bolest, pa je akupunktura ujedno i efikasan način prevencije bolesti. Nakon pregleda životinje, utvrđujem da li postoji disbalans, ili će možda tek nastati. Cilj akupunkture je vratiti balans i zdravlje pomažući tijelu da se samo izregulira. Svaka je životinja, kao i svaki problem, specifičan i terapija za sve nije ista - kaže Dijana.

Životinja kod nje najprije dolazi na pregled. Dijana opipava energetske točke na tijelu, pregledava jezik, pipa uši i bilo. Tako saznajem da i Tita i Mašenjka imaju problem sa srednjim dijelom kralježnice. Sasvim blagi, objašnjava veterinarka, ali postoji.

Neja Markičević / CROPIX

Raspored terapija

- Obično ljudima preporučujem tri do četiri terapije u razmaku od tjedan dana. Ako nema pomaka, prekidamo s tretmanima. No, ako vidimo bilo kakav napredak, nastavljamo jednom ili dva puta mjesečno, ovisi o dijagnozi i reakciji životinje. Čak i ako se neki problem brzo riješi, savjetujem da se nastavi s tretmanima održavanja, koji mogu biti jedanput mjesečno ili jednom u tri mjeseca. Iskreno, rijetko se dogodi da životinje nema nikakvog poboljšanja - ističe Dijana.

U posljednje dvije godine, koliko radi u Veterinarskoj ambulanti Goldi, radila je sa psima i mačkama koji imaju raznih problema. U nekim je situacijama trebalo kod pasa smanjiti utjecaj lijekova na tijelo, drugi put je mački koja je ozlijedila mišić u skoku s visoke police trebalo olakšati bol. Radila je i sa starim psima, koji su se teško dizali i kretali, pa im je akupunktura u tome pomogla.

Kad zakaže medicina

- Najteži slučajevi su mi kad dođe životinja koja ima tumor ili kroničnu alergiju. To su situacije koje se ne mogu riješiti u potpunosti, ali moji tretmani ublažavaju situaciju i podižu kvalitetu života bolesnog ljubimca. Neki procesi se mogu i usporiti. Paralize su veliki izazov. Često je riječ o onima koje su neoperabilne i zapadna medicina tu ne može ništa, ali iglice mogu. Kad je ozljeda svježa, a akupunktura se kombinira s fizikalnom terapijom, životinje se znaju bitno napredovati i u roku od dva tjedna - kaže Dijana.

Na stol k njoj najprije dolazi Mašenjka. Pipajući njene energetske točke, Dijana nalazi problem u zoni srca. Previše je uzbuđena cijelo vrijeme, potvrđujem. Prva iglica koju joj zabada u kožu je na glavi i pas je uopće ne osjeća. No, ne sviđaju joj se veterinari općenito, a i Tita skače oko stola pozivajući je na igru. Kad je jedna iglica zaboli, provlači se kroz naše ruke i brzim otresanjem iglice pošalje u razne kutove ordinacije.

- Ne treba začuditi takvo ponašanje prvi put. Psi se boje veterinara i dolaze na stol sa strahom da će boljeti. Kada ne boli, zbunjeni su. Dobro, kad je riječ o nekom problemu, postoje točke na tijelu koje zabole. Tretman inače traje 20 minuta i životinjama obično treba nekoliko susreta da bi se navikle. Na sljedećim tretmanima, ja im postavim iglice i odem van, a povremeno svratim kako bi stimulirala iglice.

Ljubimci leže na podu, na prostirci, svira opuštajuća glazba i vlasnik je s njima, tako da im je zapravo lijepo - pojašnjava Dijana Divjak. Ona je veterinarski fakultet završila u Zagrebu, a potom je išla na edukaciju u Chi institut, bila je u Kini i Indoneziji, no time proces obrazovanja nije završio, kaže, jer institut od polaznika traži da se stalno educiraju, tako da je pred njom napredna akupunkturna edukacija u Madridu.

- Sve je to skupo i zahtijeva vremena, no oduvijek me zanimala tradicionalna medicina i želim o njoj naučiti što više mogu, jer vidim koliko ona pomaže ljubimcima - kaže.

Vlasnica ambulante Silvija Rakočević otkriva kako su odlučili u ambulanti imati ovakvu ponudu jer prate trendove u svjetskoj medicini, a akupunktura je priznata metoda u svijetu i više ne spada u takozvanu alternativnu medicinu.

- Uvijek postoje mišljenja kod nekih da akupunktura ne pomaže. No mi do sada imamo samo pozitivna iskustva, a i Dijana, koja je prakticira već nekoliko godina, sama kaže kako ima mnogo uspjeha kod kroničnih, ali i akutnih stanja. To je vrsta terapije koja ne izaziva jake bolove pa je životinja mirna, te svakako ne može naškoditi, a može pomoći zdravlju ljubimca, što nam je uvijek primarni cilj. Svakodnevno dobivamo pozitivne povratne informacije od vlasnika naših pacijenata, pa nam je i to dobar pokazatelj - ističe Silvija Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:39