IME ĆE SE TEK BIRATI

VIDEO: NEODOLJIVO PRUGASTO POJAČANJE U ZAGREBAČKOJ OBITELJI ZEBRI Prvi nesigurni koraci svakim prijeđenim metrom postajali su sve elegantniji hod

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2020. u 13:01

Zoo Zagreb

 

Zagrebačka obitelj zebri dobila je novog člana. Budući da se u ovom osjetljivom razdoblju mladunče ne odvaja od majke, spol mu se još ne zna.

Svi su članovi obitelji iznimno brižni - uz mamu Sabinu, tu su tata Gustav i sestra Cheeza. Sabina ima osam godina i u Zagreb je stigla iz Arnhema, a Gustav, kojemu je mjesto rođenja Plzen, broji čak 23 godine.

 

Cheeza, koja je prije dvije godine rođena u Zagrebu kao prvo mladunče prugastog nizozemsko-češkog para, potvrdila je da se tu razvila dobra kemija, a novo mladunče znači da u nastambi zebri nije nestalo ljubavi i strasti.

Zoo Zagreb
 

Zoo Zagreb
 

- Ispred nastambe zebri u utorak smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčkaralo - rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Zoo Zagreb
 

Dodao je kako ženka grantove nizinske zebre u Vrtu gravidnošću prati ritam kakav postoji i u prirodi - nizinama jugoistočne Afrike. Naime, zebra najčešće svake dvije godine na svijet donosi jedno mlado. Ono tad ima tridesetak kilograma, a odrasla zebra može biti deset puta teža.

Malenu zebru sad krase smeđe pruge koje će s vremenom potamnjeti i postati crne. Raspored i izgled pruga jedinstven je za svaku zebru - poput otiska prsta kod čovjeka.

Zebre su sisavci iz porodice konja. Žive u obiteljskim skupinama, a otac obitelji svoju skupinu hrabro brani od drugih mužjaka.

Zoo Zagreb

Zoo Zagreb
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo