OSTAO JE SAMO JEDAN

VIDEO: POGLEDAJTE PONOVNI SUSRET KUJICE S BAČENIM ŠTENCIMA Liječnik ih je htio utopiti: 'Od sreće je lizala mobitel kad smo joj pokazali snimku'

 
 Facebook

- Lola je imala upalu mliječnih žlijezda, pokvarene zube, upaljene analne žlijezde i buhe. Čim je došla k nama, na mobitelu smo joj pokazali snimku njenih štenaca. Od sreće je lizala mobitel. Kad joj je krenulo mlijeko, spojili smo ih i to je sreća kakvu je teško opisati - kaže veterinarka Vesna Marošinac, koja je svjedočila sretnom završetku mučne pseće priče koja se odvila na Badnjak u Vukovaru.

Ili bolje reći relativno sretnom završetku - jedan je štenac, od njih troje, jučer počeo teško disati i iskašljavati krv. Premda ih je volonterka Donna Kovačev grijala i hranila na bočicu svakih sat vremena, dajući sve od sebe da za njih brine jednako kao što bi to činila mama, maleni nije preživio odvojenost od Lole. Nažalost, popodne je uginuo još jedan štenac....

Dojučerašnji Lolini vlasnici, vukovarski pedijatri Dražen i Helena Karnaš, kujice su se na kraju odrekli i ona će tražiti novi dom. Njihovi susjedi kažu kako ih je šokiralo što je doktor Karnaš na Badnjak bacio životinjice u sigurnu smrt. Svi oni viđali su kako Lolu šeću članovi obitelji i premda je nekad bila malo deblja, nisu ni sumnjali što se događa. Kažu kako je obitelj Karnaš vegetarijanska te da je liječnik uvijek spašavao životinje, pa im je nejasno što se točno dogodilo da ga natjera da odbaci netom rođene psiće. U naselju se priča kako je on mislio da su štenci stari samo tri dana mrtvi, no veterinari kažu kako ne treba biti liječnik da se utvrdi je li štene živo ili mrtvo: tek rođene bebe su obično jako glasne, a i srce im tuče, pa je lako ustanoviti da su živi. Osim toga, ako netko smatra da su rođeni štenci uginuli, ne smije ih samo tako baciti negdje, nego mora nazvati veterinara, koji će, sukladno Zakonu o veterinarstvu te Pravilniku o načinu postupanja sa životinjskim lešinama, poslati lešine na spaljivanje.

Iz udruge Prijatelji životinja kažu kako je posebno zabrinjavajuća sumnja da se radi o višegodišnjoj praksi, odnosno da ovo nije prvi put da se štenci ovako "riješe". S obzirom na to da je počinitelj bio upoznat sa zakonskim odredbama i obvezom izvršenja kastracije, kaže nam predsjednik udruge Luka Oman, treba ispitati radi li se o psihopatskom ponašanju.

- Kada netko svoju zakonsku obavezu, odgovornost i suosjećanje zamijeni okrutnošću, patnjom i nasiljem, moramo se svi zabrinuti i tražiti najstrože propisane sankcije. Za ovaj zločin počinitelj treba biti kazneno gonjen. Vjerujemo da će rezultat biti maksimalna kazna od godinu dana zatvora, a smatramo da je potrebna i psihička procjena može li takva osoba raditi s djecom - smatra Oman.

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kažu kako je istraga u tijeku. Neslužbeno doznajemo kako je poznat vlasnik kujice te da su u kontaktu s njim, no da s njim nisu razgovarali o cijelom slučaju jer nije u gradu. Kada se vrati u Vukovar, predstoji mu razgovor s njihovim službenicima.

U priču se uključila Udruga za pravnu zaštitu životinja Animalex, iz koje nam kažu da je u tijeku pisanje prijava: prekršajna koja ide Veterinarskoj inspekciji i kaznena prijava koja ide Državnom odvjetništvu. U ovom su slučaju prekršena dva zakona - Kazneni i onaj o Zaštiti životinja.

- Po tom su zakonu vlasnici kućnih ljubimaca dužni osigurati kontrolu razmnožavanja životinja o kojima brinu, a moraju zbrinuti i mladunčad vlastitih ljubimaca. Nadamo se da će i Inspekcija i Odvjetništvo poduzeti sve što po zakonu smiju kako bi se počinitelj kaznio - smatra Ivana Lunka iz Animalexa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:45