OMOGUĆAVA MAXFLU

38 STVARI KOJE TREBATE ZNATI O TJEDNU U KOJEM ĆE EPIDEMIJA GRIPE BITI NA VRHUNCU Kako zaštititi obitelj kada djeca krenu u školu 

 HANZA MEDIA
 

Sljedećeg tjedna, kada se djeca vrate u škole i vrtiće, zatvorene prostore u kojima se virusi najbrže i najlakše šire, očekuje se vrhunac epidemije gripe. "Vrhunac gripe očekujemo u siječnju, a potrajati će više tjedana dok znatniji pad oboljelih očekujemo tek u ožujku", kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Da biste imali sve relevantne informacije koje vam mogu pomoći zaštititi sebe i obitelj od mutiranog virusa gripe, donosimo 35 pitanja koja ste u posljednjih mjesec dana postavili na native.jutarnji.hr./gripa2018/.

Na pitanja čitatelja odgovorili su vodeći eksperti za gripu, dr. Vladimir Draženović, specijalist virusolog, voditelj Nacionalnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu pri HZJZ-u, i dr. Ilija Kuzman, specijalist infektolog na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka koji liječi oboljele od gripe više od 35 godina.

1. Kad se zna da je stigla gripa zašto nema zabrane posjeta bolnicama?

KUZMAN: Ranije često prakticirane metode zabrane posjeta bolnicama, zatvaranje škola i javnih priredaba - ne daju zadovoljavajuće rezultate. Ljudi se tada okupljaju drugdje i na isti način pogoduju prijenosu bolesti. No, na vrhuncu epidemije - katkad se preporučuje zabrana posjeta bolnicama i nekim drugim ustanovama!

DRAŽENOVIĆ: Iako su prijašnjih godina posjeti zabranjivani od toga se odustalo jer su se događali učestali fizički napadi na osoblje bolnica zbog zabrane posjeta.

2. Cijepljena sam protiv gripe jer kada god se nisam cijepila imala sam veće komplikacije uključujući najmanje trodnevne infuzije. Sada me ujutro boli grlo. Nos je začepljen i izbacim krvavi čep. Kako se sačuvati od mutiranog virusa? Mogu li dobiti gripu?

DRAŽENOVIĆ: Ovogodišnje cjepivo štiti protiv virusa koji vi spominjete tako da nema razloga za brigu.

3. Ako primim cjepivo protiv gripe u roku od dva do tri dana, hoće li mi cjepivo osigurati dostatnu zaštitu za ovu sezonu, odnosno je li se već kasno cijepiti za ovu sezonu?

DRAŽENOVIĆ: Cijepiti se treba što ranije, ali nikad nije kasno za cijepljenje protiv gripe, bit ćete zaštićeni.

4. Već 3 dana imam glavobolju, osjećam slabost i umor, kišem, curi mi iz nosa, nemam temperaturu. Prije toga sam još dva dana bio promukao, ali me grlo ne boli, niti kašljem, ponekad kišem. Teško dišem na nos zbog začepljenog nosa i otečene sluznice. Je li to gripa ili prehlada?

KUZMAN: Riječ je o najčešćoj bolesti čovjeka - običnoj prehladi, uzrokovanoj raznim respiratornim virusima.

5. Treba li se dijete od 5 godina koje je vrlo rijetko prehlađeno (jednom godišnje lagana viroza 3-4 dana) cijepiti protiv gripe?

DRAŽENOVIĆ: Cijepljenje protiv gripe nije obavezno, ali svatko tko se cijepi od toga može imati samo koristi. Savjetujemo cijepljenje pred svaku sezonu gripe zbog uvijek novih virusa gripe koji se stalno pojavljuju.

6. Srčani sam bolesnik, preživjela sam 2 infarkta, imam probleme i sa bubrezima. Kako se zaštiti kad nema cjepiva u ambulantama?

DRAŽENOVIĆ: Liječnik obiteljske medicine u obavezi je da naruči dovoljno cjepiva kako biste se vi cijepili. Ako cjepiva nedostaje javite se u najbliži Zavod za javno zdravstvo, a sljedeće godine pristupite cijepljenju na vrijeme.

7. Gdje se mogu cijepiti, moja ambulanta nema više cjepiva. Imam 66 godina i dijabetičar sam.

DRAŽENOVIĆ: Odluku o cijepljenju treba donijeti na vrijeme, jer kao što znate od početka cijepljenja protiv gripe je prošlo već mjesec i pol, pa je za to sada malo kasno.

8. Prvi puta sam se protiv gripe cijepila 2003. Tada sam i prvi puta u životu imala gripu (8 dana viske temperature do 40°C, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u mišićima). Kako je moguće da nikada prije i nikada poslije nisam imala gripu, bez obzira što se kasnije više nikad nisam cijepila. Strah me je uopće cijepiti se opet jer nije bilo nimalo ugodno. A možda bih trebala jer mi je u međuvremenu dijagnosticiran dijabetes tip 2 i hipertenzija.

DRAŽENOVIĆ: Teško je utvrditi uzročno posljedičnu povezanost između cijepljenja protiv gripe i bolesti jer se u cjepivu ne nalaze virusi nego samo njegovi površinski antigeni koji ne mogu izazvati bolest. Vjerojatno je to bila infekcija s nekim uzročnikom koji je kolidirao s cijepljenjem. S obzirom na vaše zdravstveno stanje vi bi se svakako trebali cijepiti da izbjegnete komplikacije od gripe.

9. Je li sada kasno cijepiti se?

DRAŽENOVIĆ: Nikad se nije kasno cijepiti protiv gripe ako uspijete naći cjepivo jer je većina zaliha već potrošena.

10. Imam umor, otkucaji srca preko 110, tlak uredan, temperaturu i stiskanje u grlu. Napominjem da imam problema sa štitnjačom hipotireoza pojem eutyrox. Jesu li navedeni simptomi reakcija na prehladu?

KUZMAN: Svaka povišena temperatura rezultat je poglavito neke infekcije. Temperatura je napor za organizam i za sve tjelesne sustave pojedinačno (ubrzano disanje, povišen puls). Infekcije dišnog sustava najčešće su bolesti uopće, a prati ih neki karakterističan simptom - otežano disanje na nos, konjunktivitis, grlobolja, promuklost ili kašalj.

11. Primio sam cjepivo protiv gripe, ali me opet uhvati grlo, nos te glava. Imam oko 60 godina te sam operirao krajnike, ako popijem nešto hladno odmah temperatura i suho grlo. Ima li protiv te gripe nešto prirodno jer me već 2 puta ulovilo ove godine.

DRAŽENOVIĆ: Cjepivo protiv gripe štiti protiv tri tipa virusa koji cirkuliraju, ali nažalost postoji još mnogo respiratornih uzročnika koji uzrokuju bolest, ali bez težih posljedica.

Opći imunitet jačajte uobičajenim sredstvima, a za više detalja pogledajte portal gripa.hr.

KUZMAN: Prema vašem opisu nije riječ o gripi nego o drugim respiratornim infekcijama s grloboljom ili pak o alergiji. Respiratorne infekcije su najčešće bolesti uopće, u prosjeku čovjek obolijeva 2-6 puta godišnje. Uzrokuju ih različiti, poglavito virusni uzročnici, a među njima i virusi influence.

12. Može li se, unatoč cijepljenju, oboljeti od gripe? Cijepljen sam, ali već 6 zadnjih dana ne pada temperatura. Doduše ne raste na 39°C, ali svaki dan na 38,5°C.

DRAŽENOVIĆ: Može, ni jedan lijek pa tako ni cjepivo nema 100% učinak. U cirkulaciji postoje mnogi cirkulirajući sojevi s obzirom na brze mutacije virusa pa takva mogućnost nije isključena.

13. Suprug i ja smo oboljeli od scl. multiplex, godinu dana ranije preboljeli smo jako tešku gripu. Može li se ta bolest povezati sa virusom gripe i kako to dokazati?

KUZMAN: Uzrok ili uzročnik multiple skleroze još nije poznat. Nema ama baš nikakvih indicija da bi se virusi influence mogli povezati s tom bolešću.

DRAŽENOVIĆ: Teško je odgovoriti na ovo pitanje, ali se gripa dovodi u vezu s nekim odgođenim autoimunim bolestima središnjeg živčanog sustava. Pravog dokaza za potvrdu nema, te se smatra da je to bolest nepoznatog uzroka. Da bi spriječili dodatne komplikacije u sezoni gripe obavezno se cijepite.

14. Nakon operacije karcinoma želuca, vađenja istog i prolaza 6 ciklusa kemoterapije (Xseloda) zadnji ciklus sam završio prije 4 tjedna. Preporučate li cijepljenje protiv gripe? Stanje organizma mi je dobro, sve normalno funkcionira i svi nalazi su izvrsni.

DRAŽENOVIĆ: Svakako, vi ste upravo u fazi izlječenja i trebate spriječiti komplikacije koje mogu nastati u slučaju da se razbolite od gripe.

15. Je li potrebno kroničnom KOPB bolesniku kod prvih simptoma gripe davati antibiotik?

KUZMAN: Na ovo se pitanje ne može odgovoriti jednostavno. U načelu nije potreban antibiotik, jer antibiotici ne djeluju na viruse. Međutim, u bolesnika s KOPB-om češće se pojavljuju bakterijske komplikacije nego u osoba bez te bolesti. I samo pogoršanje bolesti (egzacerbacija KOPB-a) može biti uzrokovano virusom influence. Dakle, ako je bolesnik s KOPB-om febrilan s povećanjem količine ili promjenom boje iskašljaja preporučuje se primjena antibiotika. No bolje spriječiti - cijepljenjem, nego liječiti!

16. Imam temperaturu već 6 dana, kreće se između 37.5°C i 38.9°C, prvih dva tri dana su me boljele kosti, nisam kašljala, niti imala začepljen nos. Imam drhtavicu, sada mi već treći dan curi nos, te je začepljen, kašljem, grlo me ne boli. Je li moguće da imam i gripu i prehladu?

DRAŽENOVIĆ: Da, vrlo vjerojatno imate gripu. Ako vam se stanje uskoro ne popravi obavezno posjetite liječnika.

17. Imam visoku temperaturu praćenu proljevom, bolom u kostima i drhtavicom pa me zanima je li to gripa ili crijevna viroza?

DRAŽENOVIĆ: S obzirom na trenutnu epidemiju gripe vrlo je vjerojatno da se radi o toj bolesti. Gripa se ponekad, pogotovo kod djece zna manifestirati i crijevnim simptomima. Zbog povećanog gubitka tekućine svakako pijte veće količine tekućine.

18. Već mjesec dana bezuspješno pokušavam saznati gdje se mogu cijepiti. Moja ordinacija je brzo potrošila cjepivo. Dijabetičar sam, 66 godina. Nažalost ove je godine loša organizacija cijepljenja. Zar se nisu mogle naručiti dodatne količine cjepiva? Netko je zakazao!

DRAŽENOVIĆ: Cijepljenju je najbolje pristupiti odmah na početku kampanje cijepljenja. Dodatne doze cjepiva su se naručile i već su distribuirane prema liječnicima koji su to zatražili. Cjepivo se naručuje prema iskazanim potrebama vašeg obiteljskog liječnika. Cijepiti se možete i u Zavodima za javno zdravstvo u cijeloj zemlji postoji 21 zavod u svim županijama Hrvatske.

19. Dvanaest dana sam bolesna, prvih nekoliko dana mi se činilo kao prehlada, poslije se pojavila hunjavica, cijelo vrijeme bol u nogama i kukovima, a zadnjih tri dana bolovi i u rukama i leđima, obilan sekret cijelo vrijeme iz nazalnog dijela sinusa, koji se slijeva niz grlo, pa me u jutro i navečer boli i grlo, temperatura ne prelazi 37,5°C. I da, povremeno imam osjećaj da me bole pluća. Je li to gripa ili prehlada?

DRAŽENOVIĆ: Vjerojatno se radi o prehladi. S obzirom na upalu sinusa poželjno je da posjetite svog liječnika da ove tegobe ne bi postale kronične.

20. Kako se obraniti od gripe i prehlade i ostati zdrav?

DRAŽENOVIĆ: Podizanje općeg imuniteta je uobičajen način podizanja nespecifičnog imuniteta, a za specifičnu zaštitu protiv gripe preporučamo cijepljenje.

21. Imala sam prvih tjedan dana gripu praćenu visokom temperaturom tijekom koje sam koristila preventivno Avelox i Doksiciklin caps ( bolujem od alergijske astme i imala sam epizodu otežanog disanja). Laboratorij je pokazao leukopeniju, monocotozu, uredan CRP. Nakon 7 dana visoke temperature, zadnja 3 dana navečer imam subfebrilnu temperaturu do 37,2°C uz osjećaj umora. Nikakvih drugih simptoma nemam. Je li to uobičajen tijek bolesti i ako je, koliko traje, odnosno da li je potreban pregled infektologa?

KUZMAN: Da, to je upravo uobičajen tijek bolesti bez komplikacija. Umor može zaostati i do dva tjedna. Antibiotike niste trebali uzimati, a trebali ste se cijepiti!

22. Kašljem ima 4 dana i imam temperaturu 37°C do 38°C, molim vas za savjet kako se izliječiti od ovog.

KUZMAN: Prema Vašem šturom opisu riječ je o blažem obliku gripe - zato se nadam da ste sada bez temperature, te sa zaostalim kašljem i blažim umorom. Zato nije potrebno neko posebno liječenje. Ponovna pojava temperature u pravilu označuje neku komplikaciju - tada bi bilo potrebno zatražiti liječničku pomoć.

23. Već mjesec dana kašljem i iskašljavam sa velikim naporom bijelu slinu, ne boli me grlo ali osjećaj duboko u ždrijelu kao da će me početi boljeti. Pogotovo me to muči noću kad legnem tako da se moram ustati i pokušati izbaciti sekret i to sa velikim naporom da me od toga i malo zaboli grlo. Ne znam je li to od curenja sinusa u grlo od kojeg nadražaja kašljem, temperature nemam.

KUZMAN: Iza preboljele gripe, a i drugih virusnih infekcija katkad zna zaostati dugotrajni suhi kašalj. No, kašalj može postojati i zbog brojnih drugih razloga. Ako takvo vaše stanje potraje svakako trebate zatražiti liječničku pomoć - odnosno obaviti rendgensko slikanje pluća i pregled OPRL specijaliste.

24. Koliko dugo treba biti izoliran od ostalih članova obitelji?

KUZMAN: Osoba koja boluje od gripe zarazna je 1-2 dana prije pojave prvih simptoma te 2-3 dana nakon normalizacije tjelesne temperature, odnosno poboljšanja stanja. O izoliranosti, odnosno mogućnosti izolacije procijenite sami.

25. Preporučuje li se cijepljenje protiv gripe za nekoga tko ima MGUS i tko nakon takvog cijepljenja obavezno razvije neki abortivni oblik gripe. Ili je bolje da se ne cijepi, pa tako ipak možda neće biti bolestan?

DRAŽENOVIĆ: Monoklonska gamapatija neodređenog značaja nije kontraindikacija za cijepljenje protiv gripe jer cjepivo protiv gripe ne sadrži žive viruse i ne može izazvati bolest kao takvu. Kod vas eventualni problem može biti slabiji imunološki odgovor na cjepivo, ali u slučaju redovitog cijepljenja i on će biti zadovoljavajući. Pouzdati se samo u sreću ipak je preveliki rizik za vaše zdravlje.

26. Nakon petodnevne temperature i kašlja dijagnosticirana mi je upala pluća. Liječnica mi je propisala 3 sumameda od 500mg i 6 od 250mg. Stanje mi je bolje, ali još uvijek kašljucam i osjećam pritisak u prsima. Trebam li se javiti ponovo liječniku ili još pričekati nakon ispijenih sumameda?

DRAŽENOVIĆ: Oporavak nakon preboljele gripe i upale pluća može potrajati i više tjedana. Mirujte, pijte dovoljno tekućine, a liječniku se javite u slučaju pogoršanja općeg stanja.

27. Imam gripu već 3 dana i temperaturu 39°C pa 38°C, kosti me bole i mišići, to je neizdrživo. Što da radim?

DRAŽENOVIĆ: Nema specifičnog lijeka za gripu. Mirujte, pijte dovoljno tekućine, a liječniku se javite u slučaju pogoršanja općeg stanja. Koristite lijekove za sniženje temperature te izbjegavajte težu hranu.

28. Poštovani doktore Draženović, upravo gledam Vaš nastup na HRT i rekli ste da nama trenutno dostupno trovalentno cjepivo ne nudi zaštitu od soja virusa koji trenutno vlada kod nas. Ima li smisla cijepiti se tim nama dostupnim cjepivom sada kada znamo da virus koji hara nije iz soja koje cjepivo pokriva?

DRAŽENOVIĆ: Uz dominantan soj virusa gripe postoje i ostali tipovi koji se nalaze u cirkulaciji a s obzirom na dinamiku epidemije uvijek može doći do promjene prevladavajućeg tipa virusa gripe usred sezone. Populacija koja se u nas najviše cijepi su naši stariji sugrađani koji se cjepe svake godine i posjeduju tzv. kumulativni imunitet koji nadograđuju svake godine cijepljenjem. Osim toga kad govorimo o zaštiti cjepivom također je prisutan i tzv. unakrsni imunitet spram sličnih sojeva koji se i ne nalaze trenutačno u cjepivu. U zaključku možemo konstatirati da cjepivo u svakom slučaju štiti u određenom postotku, ali kao i većina lijekova ne djeluje 100 %. Inače sve ovogodišnje zalihe cjepiva su uglavnom potrošene tako da je malo prekasno promišljati o potrebi za cijepljenjem za ovu godinu.

29. Čime je najbrže i efikasnije liječiti i je li moguće ublažiti umor i iscrpljenost ? Kašljem, ali tu i tamo, grlo me ne boli, ali imam bol u mišićima, osjećam i pritisak.

KUZMAN: Ako su Vaši simptomi kratkotrajni, onda su rezultat neke virusne respiratorne infekcije, najvjerojatnije gripe. U tom slučaju se smanjuju ili su do sada već nestali. No, ako takvi simptomi traju dulje te ako imate povišenu temperaturu treba zatražiti liječničku pomoć.

30. Što ako trudnica u ranoj trudnoći dobije gripu? Može li biti opasno za bebu?

https://owa.eph.hr/OWA/14.3.279.2/themes/resources/clear1x1.gifKUZMAN: Virusi gripe ne pripadaju u skupinu uzročnika za koje se zna da mogu uzrokovati embriopatije, odnosno oštećenje ploda.

31. Neki dan sam naglo dobio vrućicu (oko 40°C) i nakon 40 sati ona je isto tako naglo nestala. Začepljen nos i puno kihanja su bili jedini simptomi koje nisam mogao pripisati vrućici. Sada se osjećam pregaženo. Je li to moguće kod gripe?

KUZMAN: Da, to je najvjerojatnije bila gripa s uobičajenom (naglom) pojavnošću, kratkog tijeka i bez komplikacija.

32. Imala sam grlobolju i dobila antibiotik koji sam pila 1 na 24 sata. Grlo se sredilo, ali se spustilo na bronhije, koje su sada kao zabetonirane. Imam vlažni, nadražajni kašalj već 7-8 dana a danas i temperaturu 38.3°C. Naručena sam pulmologu 9.2. Dobila sam i Ventolin u slučaju potrebe.

DRAŽENOVIĆ: Svakako se javite specijalisti za plućne bolesti jer je kod vas bolest prešla u kronični oblik koji zahtjeva kontinuirano liječenje i kontrole.

33. Onkološki sam bolesnik, potpuno mi je uklonjena lijeva dojka, prošla sam kemoterapije bez problema, uvijek sam bila zdrava i radila bez bolovanja, sada čekam da prođem još 25 zračenja, u mirovini sam od siječnja 2018. i nastojim čuvati svoje zdravlje i dalje i pomalo se pribojavam gripe. Nije mi poznato smiju li se onkološki bolesnici cijepiti, gdje i kakvim cjepivom?

DRAŽENOVIĆ: Onkološki pacijenti su svakako u kategoriji koja se treba cijepiti jer od njih gripa može izazvati teže oblike bolesti. Cjepivo koje se koristi je uobičajeno jer ono ne sadrži žive viruse, bezopasno je; odnosno potiče samo imunološki sustav na specifičnu zaštitu. Cijepiti se s obzirom na vaše stanje možete odmah prije nastupajućih terapija ili usred ciklusa terapija dva tjedna prije sljedećeg ciklusa.

34. Vrlo naglo sam se počela loše osjećati uz ove simptome: jaka glavobolja, bol u grlu, natečene žlijezde na vratu, temperatura 38C i bol u mišićima. Je li to gripa?

KUZMAN: Najvjerojatnije je riječ o tipičnom početku gripe s uobičajenim tijekom. Ako nemate težih kroničnih bolesti najveća je vjerojatnost da će bolest proći za 5-6 dana uz zaostali umor od još nekoliko dana. Osim snižavanja temperature i uzimanja veće količine tekućine nisu potrebne druge mjere.

35. Imam bolno grlo i temperaturu do 37.7C, nakon toga kašalj prvo suhi tj. rezanje u grlu, mala bol u mišićima. Je li to gripa?

KUZMAN: Da, to je vjerojatno blaži oblik gripe, ali isto stanje može biti uzrokovano i nekim drugim respiratornim virusom.

https://owa.eph.hr/OWA/14.3.279.2/themes/resources/clear1x1.gif36. Osjećam grlobolju, glavobolju i kostobolju popraćenu temperaturom ujutro i navečer. Iscrpljena sam i nemam apetit. Pijem puno čaja s medom i preznojavam se. Zanima me koliko to traje i što još trebam poduzeti?

KUZMAN: Prema opisu riječ je o uobičajenoj pojavi i tijeku gripe. Bolest obično traje 4-6 dana. Ako ostane i nakon toga povišena temperatura ili se stanje pogorša moguća je pojava komplikacija, tada trebate potražiti liječničku pomoć.

https://owa.eph.hr/OWA/14.3.279.2/themes/resources/clear1x1.gif37. Imam temperaturu 37.8°C već drugi dan i suhi kašalj. Temperatura dođe navečer i zuji mi u ušima. Je li to gripa?

KUZMAN: Da, to je prema svemu sudeći blaži oblik gripe.

38. Imam 29 godina, već tri dana se osjećam malaksalo, imam bol u mišićima, kičmi i abdomenu, a samo jedan dan sam imala temperaturu 39.5°C. Sada mi je nešto bolje. Imam već dugo jak produktivan kašalj, što mislite o čemu se radi, trebam li posjetiti doktora?

KUZMAN: Ovo što sada navodite sliči blažem obliku gripe. A koliko dugo traje produktivni kašalj i što iskašljavate? Ako je to dulje od 2 tjedna ili ako imate zamućen izgled s promijenjenom bojom iskašljaja (žuto zelen, sukrvav) zatražite liječničku pomoć. Tada je potrebno učiniti rendgensku sliku pluća.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48