JUTARNJI I VITA

Akcija zdravog mršavljenja: Kilogrami se tope, mišići oblikuju

Kandidati akcije Voli svoje tijelo Jutarnjeg lista i Vite već su u dobroj tjelesnoj formi

ZAGREB - Sedmero finalista akcije Voli svoje tijelo Jutarnjeg lista i mjesečnika Vita uspješno su prilagodili svoje životne navike zahtjevima našeg stručnog tima - prof. dr. sc. Mirka Koršića, dr. med. Krešimira Jergovića, doc. dr. sc. Donatelle Verbanac i prof. Marija Valentića. Dok prije akcije u svom dnevnom rasporedu uglavnom nisu mogli pronaći nikakvu rupicu u koju bi ugurali tjelesnu aktivnost, sada im je vježbanje jedna od najvažnijih stvari u danu.

Slađana Vasiljević: Vježbanje uz glazbu

Do sada smršavjela: 5,3 kg

Opseg struka: manji 23 cm

- Hodam redovito svaki dan - vedro nam je rekla Slađana Vasiljević. - A vježbe koje nam je pokazao Mario Valentić radim svaki drugi dan. Napravim ih po tri serije, a sve mogu izvesti sama.

Slađana vježba navečer jer tada ima najviše energije.

- Pustim glazbu pa uz nju vježbam zabavljajući se. Nekad je to brzi ritam, nekad su žalopojke, ovisno o raspoloženju, ali uz glazbu lakše ide - smije se. Slađani odgovara i propisana prehrana, a male probleme zadaje joj samo priprema obroka:

- Prvi jelovnik što su nam ga stručnjaci propisali bio mi je jednostavniji. U ovom novom ima previše namirnica, a i velika je razlika između ručka i večere pa je malo teže sve to nabaviti i pripremati. No znam da su sve namirnice tu s razlogom pa se nastojim držati jelovnika, osobito za doručak.

Daniela Letić: Rolam po Bundeku i Jarunu

Do sada smršavjela: 5,2 kg

Opseg struka: manji 9,5 cm

Svakoga dana odradim sedam različitih vježba s dvadeset ponavljanja, kako je preporučio Mario Valentić. To su čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci, “plivanje” za mišiće leđa… Vježbe radim doma u sobi i nemam problema s motivacijom - kaže Daniela, kojoj za izvođenje treba oko 20-ak minuta. Najčešće se to svodi na brzu šetnju od posla do kuće, za što joj treba oko 45 minuta.

- Jedva sam dočekala lijepo vrijeme pa zadnjih dana rolam po Bundeku ili Jarunu - kaže Daniela.

Mario Ljubaj: Bicom prijeđem i po 100 kilometara

Do sada smršavio: 9,1 kg

Opseg struka: manji 9 cm

Kad smo pitali Marija kako stoji s fizičkom aktivnošću, spremno je odgovorio: “E to volim, tu sam najjači!”

- Vikendom idem na biciklističke ture izvan Zagreba i prijeđem i po 100 km. Prošli vikend sam vozio do Kravarskog i natrag, što je dobrih 80 km. Tijekom tjedna svaki dan hodam, dva do tri puta idem na fitness, a ostale dane kod kuće vježbam po programu Marija Valentića. Sad već mogu izvesti četiri niza od po 20 ponavljanja.

Dunja Vučić: Na vojničkom drilu

Do sada smršavjela: 4,3 kg

Opseg struka: manji 18,5 cm

Nema predaje ni odustajanja - moto je Dunje Vučić, barem kada je riječ o vježbanju. Da bi tijelo dovela u formu, automobil je potpuno zamijenila biciklom. Svakodnevno prijeđe 28 kilometara, 14 do posla i 14 natrag, za što joj u prosjeku treba 55 minuta u jednom smjeru. Tu nije kraj njenim aktivnostima. Upisala se u teretanu Core Gym, poznatu po vojničkom drilu polaznika.

Ruth Grozaj: Svaki dan hodam sat vremena drugom rutom

Do sada smršavjela: 7,5 kg

Opseg struka: manji 21 cm

- Svaki dan hodam barem sat ili dva, ali nemam neku uobičajenu rutu. Zapravo, otkad je počela akcija, ni jednom nisam ponovila istu rutu hodanja, jer ne želim da mi postane monotono. Ne planiram kamo ću, već ujutro ustanem, doručkujem i jednostavno krenem kamo mi dođe - kaže naša najmlađa kandidatkinja Ruth Grozaj, koju u hodačkim aktivnostima ponekad prati njezina terijerka Tara. Kako bi bila što aktivnija, Ruth je posve zamijenila vožnju hodanjem i sve obavlja pješice pa se toga nakupi i puno više od propisanog. Marijeve vježbe sad već bez problema odrađuje sa svim ponavljanjima. - Ništa mi nije teško. I hodanje, i vježbanje, i nov način prehrane postali su mi normalna stvar. To je sada moj način života i tako će i ostati - odlučna je Ruth.

Mirjana Danković: Hodam četiri sata dnevno

Do sada smršavjela: 5,2 kg

Opseg struka: manji 17 cm

Mirjana Danković čak četiri sata dnevno provede u pješačenju. To je otprilike 13 kilometara, što ta majka četvero djece prođe s guštom.

- Osim što hodam, vježbam uz DVD Cindy Crawford te prema uputama Marija Valentića - kaže Mirjana, koja priznaje da su joj jedini problem sklekovi. Ističe kako se sav trud uložen u vježbanje i prihvaćanje zdravog jelovnika isplati jer njezino tijelo dobiva sasvim nov oblik.

Davor Varga: Ujutro plivanje u bazenu, navečer šetnja

Do sada smršavio: 8,4 kg

Opseg struka: manji 21 cm

Budući da se ranije bavio plivanjem, to je i sada Davoru Vargi najdraži oblik sportske aktivnosti:

- Plivam na utrinskom bazenu četiri do pet puta tjedno, po 45 ili 60 minuta, kako kada. Onih dana, kada ne stignem na bazen, hodam po sat vremena, a ponekad u jednom danu i plivam i hodam; prijepodne odem na bazen, a navečer u šetnju. Davor priznaje da mu propisane vježbe nisu postale rutina. Trudi se vježbati, ali ne čini to baš 100 posto redovito. No ne ide linijom manjeg otpora pa najviše izvodi upravo one vježbe što mu najslabije idu. Davor se potpuno naviknuo i na manje porcije u tanjuru. Primjerice, ranije je njegova tročlana obitelj kupovala kilogram, a sad kupuju upola manje srdela. I svi su siti. Uz nove životne navike, Davor se osjeća odlično: - Lebdim ulicom - kaže kroz smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:19