PLIVA PARTNER TJEDNA ZDRAVLJA

Cigareta je opasnija kad je u ženskoj ruci

Zabrinjava podatak da se dobna granica kada mladi počinju pušitim u Hrvatskoj sve više smanjuje, pa je 20 posto 19- godišnjaka ovisno o dimu

Duhanska industrija među ženama i mladima traži nove potrošače, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija na ovogodišnji Svjetski dan nepušenja. Ističe se da je broj pušača među ženama sve veći što je posljedica agresivnih marketinških kampanja.

Stručnjaci zato upozoravaju da bi u sljedećim godinama vlade svih zemalja trebale posvetiti posebnu pozornost na zaštitu žena od duhanskog dima. Naime, uz već dobro poznatu šetnost pušenja za oba spola, žene su i dodatno ugrožene.

Sve niža granica

Tako je primjerice manje poznato da žene koje uzimaju kontracepcijske pilule i pušačice su imaju višestruko veću opasnost za tromboemboliju nego li nepušačice. O tome se nerijetko ne vodi briga, kažu stručnjaci. Duhanski dim šteti i nerođenom djetetu, a pušačice u prosjeku rađaju djecu manje porođajne težine. Osim toga takva djeca mogu imati i druge posljedice za zdravlje kao što je primjerice astma ili neki drugi problemi s dišnim putovima, kažu stručnjaci. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da žene čine oko 20 posto populacije pušača.

U Hrvatskoj su se žene i muškarci po ovisnosti o cigaretama gotovo izjednačili u posljednjih desetak godina. Naime, među muškarcima je 30 posto pušača, a među ženama oko 27 posto. Na žalost, rezultat te činjenice je i podatak da se žene sve više približavaju muškarcima u smrtnosti od raka bronha i pluća, inače najsmrtonosnije zloćudne bolesti koja se uglavnom otkriva tek kad je u poodmakloj fazi.

Zabrinjava i podatak da se u Hrvatskoj sve više smanjuje dobna granica kad mladi počinju pušiti.

U prosjeku čak 20 posto mladih do devetnaest godina ovisnici su o duhanskom dimu. Epidemiolozi vjeruju da bi zabrana pušenja u javnim prostorima koja se počela primjenjivati prije dva mjeseca, za nekoliko godina ipak mogla smanjiti broj pušača u Hrvatskoj kao što se to dogodilo primjerice u susjednoj Sloveniji. Nakon zabrane za 15 posto smanjen je broj ovisnika o duhanu, kažu slovenski podaci.

Neslavno peto mjesto

Na žalost, posljednje ESPAD-ovo istraživanje o navikama mladih kad je riječ o pušenju i konzumiranju alkohola pokazalo je da hrvatski mladići i djevojke češće posegnu za cigaretom nego li većina onih koji žive u 35 ostalih europskih zemalja u kojima se provodila studija. Naime, mladi iz Hrvatske plasirali su se na neslavno peto mjesto.

To potvrđuje da u edukaciji o šetnosti pušenja u Hrvatskoj još uvijek nije učinjeno dovoljno, premda će na spomen antipušačke kampanje mnogi odmahnuti rukom “jer sve znaju”.

Kako smanjiti ovisnost o duhanu

- već od vrtićke dobi osigurati edukaciju djece kako ne bi postali pušači

- češćim informacijama informirati građane o šetnosti cigareta

- povećati poreze na cigarete i druge duhanske proizvode

- osigurati provođenje propisa o zabrani pušenja u javnim prostorima i na radnom mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:03