KADA JE TERAPIJA NAJUČINKOVITIJA

Pazite u koje doba dana uzimate lijek, bitno utječe na liječenje!

 Boris Arbanas/CROPIX

ZAGREB - Jedan za visoki tlak ujutro, drugi za visoke masnoće u podne, možda još jedan protiv bolova u leđima poslijepodne. Dakako, riječ je o lijekovima koje ponekad uzimamo dva puta , tri puta ili jedan put dnevno, ne vodeći previše računa o dobu dana jer liječnici obično kažu da je važno da se terapija uzima redovito pa će i lijek bolje djelovati. No, čini se da nije svejedno kada uzimamo neki lijek da bi djelovao optimalno. Najnovije američko istraživanje pokazalo je da značajan utjecaj na liječenje ima i doba dana kad se lijek uzima.

Primjerice, lijekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi bolje djeluju ako se uzimaju ujutro, ali će zato oni za snižavanje krvnog tlaka biti učinkovitiji ako se uzmu noću. Znanstvenici ističu da puno toga ovisi o našem cirkadijalnom ritmu, odnosno biološkom ritmu prema kojem 24 sata radi naš organizam. On regulira proizvodnju hormona, djeluje na tjelesnu temperaturu, ali i na razne organe od srca do jetre ili organe za probavu. Na taj ritam djeluje i danje svjetlo, kao i manjak sunca. Tvrde da postoji najbolje vrijeme za tjelesne aktivnosti, za spavanje, za obroke, ali i za uzimanje lijekova.

Osteoporoza

Riječ je o lijekovima koji bi trebali spriječiti gubitak koštane mase, ali su poznati i po tome da se teško apsorbiraju u organizam. Zbog toga ih treba uzimati isključivo ujutro na prazan želudac s čašom ili dvije vode. Barem sat vremena ne bi se smjeli uzeti nikakvi drugi lijekovi ili hrana jer se teško otapaju u mastima i uljima. U suprotnom, učinka lijeka gotovo neće biti.

Visoke masnoće u krvi kolesterol

Preporuka je da se lijekovi protiv visokih masnoća u krvi uzimaju navečer, a ne, kako je uobičajeno, ujutro. Očito je da se na taj način bolje regulira loši kolesterol , a time se smanjuje i opasnost od moždanog i srčanog udara . Dakako, i krvne su žile zdravije jer je manje nakupina koje ih čine manje prohodnima.

Nedostatan rad štitnjače hipotireoza

Većina lijekova za poboljšanje rada štitnjače sadrži hormon štitnjače T4 koji se mora pretvoriti u hormon T3 kako bi bili učinkoviti. Za to je potrebno dosta vremena pa liječnici uglavnom preporučuju da se lijek uzima ujutro. No, dvije nizozemske studije otkrile su da uzimanje lijekova prije spavanja rezultira “višim koncentracijama hormona štitnjače”. Kao razlog navode da je vjerojatno apsorpcija lijeka u crijevima bolja noću. Preporučuju da se dva sata nakon uzimanja lijeka ne konzumira hrana bogata vlaknima, kalcij i željezo te antidepresivi i lijekovi za smanjenje kiseline u želucu.

Lijekovi za srce

Lijekove za srce najbolje je uzimati ujutro jer se pokazalo da su električni impulsi najsporiji od 6 ujutro do podneva. Naime, impulsi ovise o razini proteina KLF 15 koji je presudan za reguliranje rada srca. Liječnici kažu da bi te lijekove trebalo uzeti prije nego što ustanemo. Nakon uzimanja bi trebalo još malo mirno ležati dok lijek “ne proradi”.

Visok krvni tlak

Lijekovi protiv visokog krvnog tlaka trebali bi se uzimati noću jer će se u tom slučaju postići bolja regulacija i smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara koji se najčešće događaju ujutro. Španjolsko je istraživanje pokazalo da je najvažnije smanjiti tlak noću. Pacijenti koji su uzimali lijek noću imali su za trećinu smanjen rizik od angine pectoris, moždanog ili srčanog udara u odnosu na one koji su lijek uzimali ujutro. Stručnjaci kažu da se prije prelaska na noćno uzimanje lijeka pacijenti trebaju konzultirati s liječnikom.

Artritis

Bolesnici koji su oboljeli od osteoartritisa najčešće osjećaju najveću bol u poslijepodnev-nim satima. Nedavno istraživanje pokazalo je da je optimalno vrijeme za uzimanje nesteroidinih protuupalnih lijekova od podneva do ranih poslijepodnevnih sati tako da se maksimalni učinak postigne kad je bol najjača. Kod reumatoidnog artritisa bol je najjača ujutro pa je preporuka da se lijekovi uzimaju nakon večer-njeg obroka kako bi se spriječila bol koja se počinje razvijati noću i najjača je ujutro.

Žgaravica

Opći je savjet da se lijekovi tzv. inhibitori protonske pumpe koji smanjuju proizvodnju kiseline u želucu uzimaju 30 minuta prije prvog dnevnog obroka. No, nedavna studija tvrdi da je učinkovitije uzimati te lijekove navečer. Čak 70% bolesnika koji su lijek uzimali navečer imalo je smanjene simptome u usporedbi sa 42% onih koji su lijekove uzimali ujutro. Stručnjaci predlažu da se doza lijeka prepolovi i da se dio uzme ujutro, a druga polovica prije večernjeg obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 10:41