PRIPAZITE ŠTO UZIMATE

Dr. sc. Donatella Verbanac: Pijete biljne preparate? Recite liječniku

Preparati od ginkgo bilobe i češnjaka mogu uzrokovati probleme kada se uzimaju paralelno s lijekovima propisanim za snižavanje tlaka, smanjenje kolesterola, stabilizaciju srčanog ritma ili sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Znanstvenici klinike Mayo identificirali su pojedine biljne preparate i neke spojeve iz hrane kao one koje bi svakako trebalo pažljivo koristiti ili čak izbjegavati ako je riječ o pacijentima koji imaju srčanih poteškoća i koriste lijekove za ublažavanje i liječenje takvih simptoma.

Preparati od ginkgo bilobe i češnjaka mogu uzrokovati probleme kada se uzimaju paralelno s lijekovima najčešće propisanim za snižavanje krvnog tlaka, smanjenje sinteze kolesterola, stabilizaciju srčanog ritma ili sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

Interakcija s lijekovima

Rezultati tih istraživanja objavljeni su u novom broju časopisa Journal of American College of Cardiology. Istraživač Arshad Jahangir navodi da pacijenti s bolestima srca često ne kažu svom liječniku da uzimaju biljne preparate jer ne pretpostavljaju da oni mogu imati štetan učinak u kombinaciji s nekim lijekovima.

“Mnogi ljudi misle da je prirodan sinonim za sigurno”, kaže Arshad. “Mnogi od ovih biljnih lijekova se koriste već stoljećima, ali ne moraju biti sigurni kada se uzimaju paralelno s lijekovima”, dodaje.

Rizik je veći za pacijenate starije životne dobi koji vrlo često uzimaju lijekove za druga kronična stanja i koji već imaju veći rizik od nekih nuspojava, posebno od krvarenja. Ono je, uz smanjenje ili povećanje učinkovitosti i djelovanja propisanih lijekova, jedan od najčešće prisutnih interakcijskih rizika prema riječima znanstvenika Mayo klinike.





Preparat gospine trave koji se koristi za pomoć kod depresije, tjeskobe i problema sa spavanjem pokazao se u nekim studijama kao faktor smanjenja djelotvornosti lijeka digoksina koji se koristi kod aritmije, kao i lijekova za smanjenje krvnog tlaka i kolesterola.

Kome smeta grejp?

Uz sve navedeno, ponovno treba istaknuti i da konzumacija sasvim “običnih” namirnica poput grejpa može imati ozbiljne posljedice po organizam ako se istodobno koriste određene grupe lijekova. Doktor Jahangir upozorava da je uzimanje lijekova za srce s sokom grejpa vrlo čest uzrok trovanja lijekovima.

Već gotovo dva desetljeća istraživačima je poznato da sok od grejpa može povećati djelovanje nekih lijekova do gotovo toksične razine tako da koči ključni enzim u našem organizmu koji služi za učinkovitu razgradnju stranih tvari, pa i lijekova. Navodi se primjer lijekova za snižavanje kolesterola, statina, koji u cirkulaciji ostaju u trostruko većoj koncentraciji ako se uz njih konzumira sok od grejpa. Stoga se savjetuje da se prilikom konzumacije lijekova općenito izbjegava sok od grejpa. Istraživači klinike Mayo zaključuju u svom radu da postoji jasna potreba za uvođenjem točno definiranih propisa kako bi zaštitili ljude od biljnih i alternativnih dodataka koji im mogu naškoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:41