KNJIGA NARODNO ZDRAVLJE

Enciklopedija znanja o prirodnom liječenju

Knjiga Narodno zdravlje Sadika Sadikovića u izdanju Jutarnjeg lista. Zanimanje za prirodu, ljekovitu moć biljaka i njihovu primjenu Sadiković je pokazao već u ranom djetinjstvu

Nakon 82 godine od prvog izdanja knjige “Narodno zdravlje” Sadika Sadikovića, Jutarnji list donosi pretisak te zbirke sa 800 savjeta kojima godine i promjene u liječenju nisu nimalo naškodile - primjenjivi su i korisni kao u vrijeme kada su prvi put ukoričeni.

Ispred svog vremena

Rođen prije 140 godina u Ljubuškom u Hercegovini, Sadiković je bio čovjek ispred svog vremena, u što se lako uvjeriti već čitanjem uvoda u njegovu genijalnu zbirku - za dobro zdravlje je, kao što bi to činio svaki današnji liječnik konvencionalne medicine, preporučivao umjerenost u svemu, kretanje i zdravu prehranu (sa što manje mesa), a isto tako je znao da stres ili “duševne” boli itekako utječu na zdravlje i da ih treba rješavati.

O njegovu znanju i vještini govori i činjenica da je Sadiković bio prvi travar koji je uspio ozakoniti svoj rad te se na taj način izborio za svoj i status drugih alternativaca još daleke 1928., godine kada je izdao “Narodno zdravlje”.

Zanimanje za prirodu, za ljekovitu moć biljaka i njihovu primjenu Sadiković je pokazao još u djetinjstvu, a svoje je znanje neprekidno nadograđivao tijekom školovanja, te pomažući svom ocu koji je bio poznat kao znalac u liječenju rana i kožnih bolesti. No, priče o njegovim sposobnostima krenule su nakon 1. svjetskog rata koji je Sadiković proveo kao bolničar u austrougarskoj vojsci, kada bi dnevno u Ljubuški stizalo i po stotinjak pacijenata koji su dolazili tražiti pomoć od “Legendarnog Sade”. Priče su krenule dalje, pa su počeli stizati ljudi iz cijele Europe, ali i iz prekooceanskih zemalja. Njegovi uspjesi su zainteresirali medicinare koji su se nastojali družiti s njim, a neki su htjeli i provjeriti njegova znanja krijući svoja zanimanja.

Evo kako je dr. Lovro Dujmi, iskusni svećenik i liječnik, opisao svoj susret sa Sadikom Sadikovićem. Predstavivši se kao trgovac, zatražio je da mu Sado postavi dijagnozu i odgovarajuću terapiju. Jedan duboki pogled i opip bili su dovoljni da mu se Sado obrati riječima: “Oprostite, velečasni. Hoćete mi reći gdje ste ostavili vaš lijevi bubreg? Vi ste jako dobar liječnik i loš trgovac”. Fra Lovro bio je zadivljen Sadinim sposobnostima jer su mu nekoliko godina prije liječnici u Padovi izvadili lijevi bubreg.

Novac za siromašne

Koliko je bio dobar dijagnostičar i liječnik, toliko je, kažu, bio i dobar čovjek i humanist. Svoje usluge, koliko se zna, nije naplaćivao. Pacijenti koji su dolazili ostavljali su dobrotvorne priloge kojima je pomagao sirotinji - pekar u Ljubuškom svakodnevno pekao 100 komada kruha za najsiromašnije. Sam Sadik Sadiković i njegova obitelj živjeli su od uzgoja i prodaje duhana, a novac zarađen od pacijenata je darivao onima kojima je u to vrijeme bio najpotrebniji.

O veličini tog travara govori još jedna činjenica - Međunarodni dani tradicionalne narodne medicine, zdrave hrane, okoliša i turizma - koji će se njemu u čast od 23. do 29. rujna održati u njegovu rodnom gradu. Organizira ih Internacionalna liga humanista (ILH) u suradnji s domaćim i stranim ekspertima iz područja alternativne medicine.





U prodaji uz Jutarnji od 26. svibnja

Knjiga Sadika Sadikovića “Narodno zdravlje”, nezaobilazna zbirka savjeta za prirodno liječenje, naći će se u prodaji na kioscima uz Jutarnji list od 26. svibnja 2010. godine, u tvrdom uvezu po cijeni od 39,90 kuna. Otkako je knjiga prvi put objavljena davne 1928. godine, izišlo je i rasprodano čak 11 izdanja, a ovo najnovije, koje će biti u prodaji uz Jutarnji list, pretisak je izdanja iz 1970. godine, koje je najvjernije izvorniku.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:32