SIMPTOMI, DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Endometrioza

Postoji više teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja promjenu normalnih stanica potrbušnice u stanice endometrija

Povijest

Endometrizu je prvi opisao Rokitansky 1860. godine.

Uzrok

Postoji više teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja promjenu normalnih stanica potrbušnice u stanice endometrija. Druga teorija pretpostavlja izlazak krvi i stanica endometrija kroz jajovode tijekom menstruacije te njihovo nasađivanje po trbušnoj šupljini. Kako postoje poremećaji imunološkog sustava u žena koje boluju od endometrioze, postavljena je i autoimuna teorija - teorija po kojoj bolest nastaje kao reakcija imunoloških stanica protiv vlastitog organizma. Nasljedni čimbenici su također važni jer u krvnih srodnica postoji veća vjerojatnost obolijevanja.

Prirodni tijek bolesti

Podaci o prirodnom tijeku endometrioze vrlo su oskudni. Po nekim istraživanjima, kod polovine bolesnica praćenjem kroz 6 mjeseci nađeno je nepromijenjeno stanje ili poboljšanje, dok je kod druge polovine bolest napredovala. Dokazana je mogućnost spontanog povlačenja bolesti u blažim oblicima bolesti, dok trudnoća dovodi samo do prolaznog poboljšanja.

Simptomi

Simptomi ovise o mjestu gdje se nalazi razmješteni komadići endometrija.

Proširenost bolesti i simptomi nisu obvezno podudarni tako da i teži stupnjevi bolesti mogu biti bez značajnijih simptoma. Bol u zdjelici je vodeći simptom. Bol se javlja kao bolna menstruacija te bolan spolni odnos. Bol ne mora biti vezana uz menstruaciju ili spolni odnos nego isto tako i kao proširena neodređena, stalna bol. Liječnik pri pregledu obično nalazi bolne čvoriće u maloj zdjelici, bol pri pomicanju maternice, bolne i povećane jajnike te učvršćenost jajnika i maternice prema natrag. Kad se stanice endometrija nalaze na rodnici, mokračnom sustavu, probavnom sustavu, plućima, mišiću, kostima, središnjem živčanom sustavu mogu se javiti brojni različiti simptomi.

Uzrok boli koja se javlja kod endometrioze nije poznat. Istraživanja ukazuju da bol može nastati zbog ukopavanja stanica endometrija u novi okoliš te povezanost između jačine boli i dubine do koje su se stanice ukopale.

Dijagnoza

Za početak je potrebno obaviti s liječnikom detaljan razgovor koji uključuje opće informacije (ime, prezime, dob, bračno stanje, broj djece, radno mjesto i mjesto stanovanja), zatim razlog dolaska, informacije o prijašnjim bolestima, informacije o obiteljskim bolestima, o sadašnjim tegobama te podatke o funkcijama i navikama.

Nakon toga slijedi detaljan pregled spolnih organa, a sito tako i završnog dijela debelog crijeva.

Najvažniji je dijagnostički postupak promatranje endometrioznih promjena pomoću instrumenta laparoskopa. Pretragu je najbolje obaviti u periodu prije menstruacije, a ako se ponavlja treba je uskladiti s fazom ciklusa u kojoj je napravljena prethodna pretraga.

Ultrazvuk ima ograničenu dijagnostičku vrijednost.

Serumski biljeg koji može pomoći u dijagnostičkom postupku jest CA-125. Mnoge žene s blažim oblikom bolesti nemaju povišene vrijednosti tog biljega u krvi. Ukoliko je dokazana njegova prisutnost, određivanje CA-125 se kasnije može koristiti za praćenje tijeka bolesti i oporavka ili ponovnog javljanja.

Klasifikacija

U uporabi je izmijenjena klasifikacija Američkog društva za plodnost (AFS) koja u obzir uzima zahvaćenost potrbušnice, jajnika i jajovoda endometriozom, gustoću priraslica, dubinu prodora endometriotske promjene te začepljenosti Douglasova prostora (prostor između maternice i debelog crijeva). Prema nalazima se dobiju bodovi te razlikujemo:

Minimalna endometrioza - slučajevi s 1-5 bodova

Blaga endometrioza - slučajevi s 6-15 bodova

Umjerena endometrioza - slučajevi s 16-40

Jaka endometrioza - slučajevi s više od 40 bodova.

Ta je klasifikacija temeljena isključivo na prognozi plodnosti te se predlaže sveobuhvatniji pristup koji bi uveo i peti stupanj - inoperabilnu endometriozu koja je toliko proširena da se ne može kirurški riješiti.

Endometrioza, plodnost i razmnožavanje

Kod bolesnica s endometriozom tipično je:

- raniji nastup prve menstruacije

- obilnija produžena krvarenja

- kasniji nastup prve trudnoće

- kraće dojenje

- smanjen potencijal za razmnožavanje

Za smanjenje plodnosti najznačajniji su mehanički razlozi - poremećaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, priraslice. Česti su rani spontani pobačaji.

Liječenje

Liječenje endometrioze temelji se na tri načela:

- smanjenje proširenosti bolesti

- smanjenje ili otklanjanje boli

- poboljšanje plodnosti

Smanjenje proširenosti bolesti postiže se lijekovima pri čemu se koriste gestageni, danazol, analozi GnRH, serum, antiangiogenici, modulatori ekstracelularnog matriksa), kirurškim liječenjem i kombinirano - lijekovi pa kirurški zahvat ili kirurški zahvat pa lijekovi.

Umanjena plodnost se u I. i II, stupnju bolesti lijekovima ne poboljšava. Naprotiv, dokazan je pozitivan učinak elektro i laserskog otklanjanja endometrijskih presadaka. U III. I IV. Stupnju za poboljšanje zanošenja učinkovite su samo kirurške metode. Ukoliko su problemi zanošenja teški i dugotrajni, poduzimaju se metode potpomognute oplodnje koje uključuju izvantjelesnu oplodnju, prijenos gameta u jajovod, inseminacija uz kontroliranu superovulaciju.

Izvor: www.beta.hr

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2022 23:54