NEIZBJEŽNI PROCESI

EVO KAKO ŠEĆER ŠTETI VAŠOJ KOŽI I UZROKUJE BRŽE STARENJE Stručnjaci kažu da ništa nije izgubljeno, samo pazite na prehranu

 Profimedia, Alamy
 

Kad u tijelo unosite dosta šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput bijele riže, kruha i tjestenine, razina šećera u krvi raste i zadržava se ondje. Slijedom toga molekule šećera vežu se za bjelančevine, uključujući kolagen u koži, pri čemu nastaje proces glikacija. To pak uzrokuje kemijske reakcije na koži zbog čega sama površina kože postaje čvršća i manje fleksibilna, a tako prerano stari.

Glikacija dovodi do oštećenja kože iznutra zbog pretjerane konzumacije šećera. To uključuje tri znaka starenja koje nitko ne voli - bore, pore i gubitak pigmenta. Također, koža se opušta i postaje obiješena.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, u kojem su stručnjaci proučavali prehrambene navike 453 osobe u različitim zemljama, otkrila je da ljudi koji konzumiraju više ribe, maslinovog ulja i povrća imaju manje bora od onih čija se prehrana temelji na mesu, putru, mastima i šećeru. Prerađeno meso, slatki sokovi i pekarski proizvodi povezani su s učestalijom pojavom bora, dok su grahorice, zeleno povrće, orašasti plodovi, jabuke i kruške povezani s usporenim starenjem kože.

Osim što štete koži, te namirnice pridonose oštećenju kože, kroničnim upalama, srčanim bolestima i dijabetesu, piše Daily Mail.

S obzirom da se koža obnavlja, stručnjaci kažu da se dio ‘štete’ nanesene prehranom može popraviti, a evo što preporučuju:

Odaberite mediteransku prehranu
Whole wheat pasta tagliatelle, vegetables and herbs on a wooden background, Image: 367975651, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Ovaj je tip prehrane bogat svježim voćem i povrćem, te punozrnatim žitaricama koje smanjuju upale i bogat su izvor vitamina A, C i E.

Jedite više vlakana
Foods rich in fiber as rye bread, wheat bran, white beans, red beans, spinach, almonds, poppy seed, pears, bananas, coconut, raspberries, pistachios, walnuts. Wooden table as background, Image: 315465622, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Slanutak, leća, grašak kao i većina povrća bogati su vlaknima, a to ne koristi samo zdravoj probavi, već pomaže u regulaciji razina šećera u krvi. Što više veganskih i vegetarijanskih namirnica konzumirate, to će biti bolje za vašu kožu.

Zeleni čaj
, Image: 365630750, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Stručnjaci preporučaju jednu do dvije šalice zelenog čaja dnevno jer on stimulira proizvodnju kolagena, a u tome može pomoći i veća konzumacija rajčica.

Povećajte unos karnozina
Fried sardines with lemon and salad close up., Image: 367664147, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Razinu proteina karnozina u organizmu povećajte unosom ribe, sira i jaja. Karnozin dokazano čuva kožu od posljedica starenja, a dodatne zdrave sastojke pronaći ćete u narovima, mrkvama, celeru, krastavcima, endiviji, soji, lososu i češnjaku.

Za mladu kožu korisne su i bobice i citrusi, rajčice, ali i začini poput kurkume, cimeta, klinčića, đumbira, češnjaka, origana i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:49