BORBA PROTIV RAKA

FOTO: 'INTIMNO ZDRAVLJE ŽENA KRHKO JE POPUT CVIJETA' Predsjednica i brojne osobe iz javnog života podržali Dan mimoza i cijepljenje protiv HPV-a

 Filip Popović/Promo / Bruno Konjević/Cropix
 

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti, pa je Dan mimoza, koji se obilježava svake treće subote u siječnju, prilika da se upozori na tu bolest i pozove žene da redovito odlaze na ginekološke preglede i kontroliraju svoje intimno zdravlje koje je krhko poput cvijeta.

Jedanaestom Danu mimoza na Cvjetnom trgu, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prisustvovala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ujedno i pokroviteljica, te je pozvala žene da idu na redovite ginekološke preglede jer je rano otkrivanje karcinoma najbolji način kako izliječiti bolest.

Roditelje je pozvala da cijepe svoje dijete protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je jedan od glavnih uzročnika te bolesti.

‘Svoje sam dijete cijepila protiv HPV-a, a pozivam i ostale roditelje da to učine. Kod HPV-a je stanje takvo da se prenosi vrlo lako, vrlo je raširen i doista se treba pobrinuti da se, ukoliko postoji prevencija, uzme na vrijeme’, rekla je predsjednica.

Također je dodala da prevencija ne utječe na spolne navike djece.

‘S njima treba razgovarati otvoreno o tome što nose seksualni odnosi, pogotovo u mladoj dobi, treba ih educirati, a ne ih štititi izoliranjem od stvarnosti’, rekla je Grabar Kitarović.

Životne priče žena suočenih s ovom opakom bolesti te edukacija i savjeti liječnika o iznimnoj važnosti prevencije, zaintrigirale su brojne prolaznike koji su se potaknuti ovom javnozdravstvenom akcijom, informirali o najvažnijim koracima prevencije te ovim korakom u budućnosti možda spasili upravo svoj život.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja. Podsjećaju i na dva postojeća Nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki. Hrvatska je po incidenciji tog karcinoma na sredini, odnosno na 21. mjestu među 40 zemalja.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepe djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

‘Obilježavanjem Dana mimoza skrećemo pozornost javnosti, posebno ženama, kako je njihovo zdravlje krhko poput cvijeta mimoze. Samo dobrom prevencijom, edukacijom i organiziranim cijepljenjem protiv HPV-a te ranom dijagnostikom možemo pobijediti rak vrata maternice od kojeg ni jedna žena u današnje vrijeme ne bi smjela umrijeti’, izjavio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je kako od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 360 žena, a umre 120 te dodao kako je važno educirati žene da je tu bolest mogu prevenirati cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima.

Uz edukaciju i savjete liječnika kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice ove opake bolesti, oboljelima od raka iz Hrvatske lige protiv raka, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.

Obilježavanju Dana mimoza, uz Predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, prisustvovali su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport Tomislav Madžar, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan-Pajić. Pridružile su se i osobe iz društvenog života voditeljica Karmela Vukov-Colić, spisateljica Josipa Pavičić Berardini, glumica Lucija Helena Kajić, glumica i pjevačica Kostadinka Velkovska i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:32