IMUNOLOŠKI ZAVOD

Imunološki zavod: Cjepivo protiv svinjske gripe je sigurno

Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

- Cjepivo protiv svinjske gripe kojim će se cijepiti hrvatski građani sigurno je, a potvrdila je to i Europska agencija za kontrolu lijekova (EMEA) kao i američka agencija za hranu i lijekove (FDA) - rekla je danas u Zagrebu direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević na tiskovnoj konferenciji.

Dodala je da su ljudi zbunjeni informacijama koje su se u javnosti pojavile a koje govore o upitnosti kvalitete Novartisova cjepiva koje je kupila Hrvatska ali i neke druge europske zemlje primjerice Slovenija i Nizozemska. Također tvrdi da u ugovoru između Novartisa i imunološkog zavoda nema nikakvih dvojbenih klauzula te da će proizvođač odgovarati za kvalitetu proizvoda.

Inače Hrvatska je za sad kupila 1,5 milijuna doza cjepiva, a rezervirala je još milijun. Cjepivo se očekuje početkom siječnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:12