NESVAKIDAŠNJI ZAHVAT

Indijski kirurzi pacijentu uklonili bubreg težak čak 7,4 kilograma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.11.2019. u 21:57

MODEL RELEASED. Surgery. Doctors performing a surgical procedure in an operating theatre. A camera (top centre) relays footage of the body's interior to the screen at far right., Image: 102372499, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Ilustracija / Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Indijski kirurzi uspješno su pacijentu uklonili bubreg težak čak 7,4 kg, što je ekvivalent težini dvoje prosječne novorođenčadi.

Vjeruje se da je riječ o najvećem bubregu ikad uklonjenom jednom pacijentu u Indiji. Za usporedbu, bubreg obično teži između 120 i 150 grama.

Pacijent je bolovao od autosomno dominantne policistične bolesti bubrega koja rezultira rastom cisti na tom organu, piše BBC.

Kirurg koji je sudjelovao u operativnom zahvatu rekao je da su veliki bubrezi uobičajena pojava kod pacijenata koji boluju od spomenute bolesti.

No dr. Sachin Kathuria iz bolnice Sir Ganga Ram u New Delhiju pojasnio je da liječnici općenito nikad ne uklanjaju organ ako nema simptoma infekcije i unutarnjeg krvarenja, jer oni ipak donekle obavljaju funkciju filtriranja u organizmu.

U slučaju operiranog pacijenta razvila se infekcija koja nije reagirala na antibiotike, a veličina bubrega otežavala mu je disanje.

Dosad je rekordna težina bubrega upisana u Guinnessovu knjigu rekorda iznosila 4,5 kg, no u nekim se medicinskim časopisima navodi podatak o bubregu uklonjenom pacijentu iz SAD-a teškom čak 9 kg te još jednom koji je operiran pacijentu u Nizozemskoj, a težio je 8,7 kg.

Dr. Kathuria je izjavio kako on i njegovi kolege još nisu odlučili hoće li podatak iznijeti Guinnessovoj komisiji kao potencijalni svjetski rekord, no dodao je da razmatraju tu mogućnost.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo