JEDNOSTAVNA PRETRAGA

Infarkt kod žena: Dolazi test koji spašava život

Prvi rezultati testa pokazuju da detektira gotovo duplo više srčanih udara negoli standardna skeniranja i testovi

Polovicu je srčanih udara kod žena vrlo teško detektirati, što znači da žrtve propuste korake koji mogu prevenirati drugi, moguće fatalni srčani udar. No, jednostavna pretraga srca što su je razvili britanski znanstvenici, pišu tamošnji mediji, mogla bi godišnje spasiti živote tisućama žena.

Prvi rezultati testa pokazuju da detektira gotovo duplo više srčanih udara negoli standardna skeniranja i testovi. Jednom kad se uoči problem pacijentica će biti upućena na hitnu operaciju – proširivanje arterija pomoću stenta ili će joj biti ordiniran lijek za razrjeđivanje krvi ne bi li spriječili ugruške. Stručnjaci sa Sveučilišta Edinburgh, koji su napravili test, drže da će se u široj upotrebi naći do Božića. Koštat će oko 45 kuna.

Srčani udari teže se dijagnosticiraju kod žena jer su one manje sklone ići na hitnu pomoć, a i imaju manje jasne simptome. Žale se, primjerice, na bol u leđima i u području abdomena, a ne na bol u grudima. Također, žene češće imaju blaže napade srca negoli muškarci pa ih ponekad standardni testovi niti ne detektiraju.

Nicholas Mills, kardiolog koji je razvio novi test, kaže: "Vrlo je jednostavan, jeftin i ima veliki potencijal poboljšati dijagnosticiranje srčanih udara. Prednost kod ovog testa jest da on registrira vrlo, vrlo male koncentracije troponin proteina u srčanom mišiću koji upućuje da je mišić oštećen, a to omogućuje postavljanje dijagnoze puno brže". Tisuće pacijenata javlja se u bolnice svakog dana s bolom u grudima, a doktori koriste standardne metode (EKG, nalaze krvi) ne bi li dijagnosticirali je li riječ o srčanom udaru.

Godišnje u Velikoj Britaniji od srčanog udara umre 31 000 žena i 43 000 muškaraca. Prije 55-te godine starosti žene rjeđe od muškaraca imaju srčani udar.

Studija novog testa rađena na 1 126 pacijenata i predstavljena jučer na konferenciji Europskog društva kardiologa pokazuje da on dijagnosticira srčani napad u 22% slučajeva, dok su standardne metode to dijagnosticirale u 12% pacijenata.

Anoop Shah sa sveučilišta Edinburgh, liječnik koji je dio tima što je razvio test, komentira: "Žene imaju manju stopu preživljavanja srčanog udara negoli muškarci. Godinama su kriteriji za dijagnosticiranje srčanog napada kod muškaraca i žena bili slični. Nova studija pokazuje da s novim testovima možemo detektirati čak i najmanju pogrešku srca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:30