ZNAK OPASNOSTI

NOVO ISTRAŽIVANJE Bol iza prsne kosti kod žena nije pouzdan znak srčanog udara

Žene će vjerojatnije nego muškarci imati druge simptome srčanog udara koji uključuju kratak dah, mučninu, povraćanje, bol u leđima, vratu ili čeljusti

Bol u prsima nije simptom prema kojem bi liječnici mogli točno dijagnosticirati snažan srčani udar kod žena, tvrdi se u novom istraživanju provedenom na 800 žena i 1700 muškaraca. Pokazalo se da žene imaju sličan tip boli kod infarkta kao i muškarci, kažu švicarski znanstvenici sa Sveučilišne bolnice u Baselu, no ipak, ne može se sa sigurnošću reći da je takva bol znak srčanog udara niti se može dobro razlikovati od drugih uzroka boli u prsnom košu.

Studija objavljena u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine smatra da se srčani udar i dalje treba dokazivati konkretnim testovima, kao što su EKG koji provjerava srčanu električnu aktivnost, i krvni test kojim se mjeri razina troponina, proteina koji se oslobađa kad je oštećen srčani mišić, jer je tumačenje simptoma nepouzdano.

Naravno, to ne znači da žene (i muškarci) smiju zanemariti bol u prsima.

- Ako osjećate bol iza prsne kosti najvažnije je stići u bolnicu što je prije moguće - upozoravaju liječnici.

Ipak, spomenuta je švicarska studija pokazala da je među onima koji su se žalili na takvu bol samo 18 posto žena i 22 posto muškaraca doista imalo srčani udar. Žene će vjerojatnije nego muškarci imati druge simptome srčanog udara koji uključuju kratak dah, mučninu, povraćanje, bol u leđima, vratu ili čeljusti.

Znanstvenici su pobrojali i 34 karakteristike boli u prsima koje uključuju točnu lokaciju boli, mjesto otkuda se bol širi, osjećaj boli, pojačava li se zbog kretanja ili disanja itd. Iako te karakteristike mogu biti znakovite, ipak su previše nespecifične da bi se koristile kod ranog dijagnosticiranja srčanog udara kod žena. Nijedna od njih nije doista pomogla u razlikovanju srčanog udara od drugih uzroka boli u prsima, rekli su znanstvenici.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:29