ZA ZDRAVIJE MIŠIĆE I ŽILE

ISTOČNJAČKI FITNESS Kineska metoda protiv depresije i anksioznosti u izolaciji: Utišava um, smiruje srce i opušta tijelo

 

Za doba karantene porasla je, među ostalim, i popularnost drevne kineske tehnike qi gonga. Osim što je odličan za zdravlje, jednostavan je za izvođenje, ne traži ništa negoli vlastiti um i tijelo onoga koji vježba te manje od dva četvorna metra prazna prostora.

Pojednostavljeno govoreći, ono što je za Indiju joga, za Kinu je qi gong, na Zapadu, doduše, do sad puno manje poznata i prakticirana, vrlo je učinkovita vrsta tradicionalne gimnastike koja uključuje i um i tijelo. Qi gong u sebi nosi dva pojma - “qi” što znači energiju te “gong” koji označava vještinu, pa je qi gong u prijevodu zapravo vještina upravljanja energijom.

Meridijani u tijelu

Zašto je qi gong dobar za zdravlje? “Energija qi prolazi kroz meridijane u tijelu, dvanaest je osnovnih meridijana i oni se više-manje poklapaju s krvožilnim sustavom. To je dio učenja tradicionalne kineske medicine.

Dok su meridijani prohodni energija će dopirati do svih organa, čovjek je zdrav. Kad dođe do blokade energije meridijana koji opskrbljuje određeni organ, organ ne funkcionira, izlazi iz stanja ravnoteže. Na istom principu je bazirana i kineska akupunktura. Kod qi gonga meridijani se pokretom oslobađaju ne bi li do organa doveli qi energiju”, objašnjava trener Damir Grbac iz zagrebačkog Tai centra gdje podučavaju tradicionalne istočnjačke vještine.

Za razliku od trčanja, plivanja, vožnje biciklom ili stotinu drugih aktivnosti qi gong ne može raditi onaj koji nije duhom prisutan, koji nije ovdje, u trenutku, jer u qi gongu je naglasak upravo na tome da je čovjek svjestan onoga što radi. Um i svjesnost jednako su važni kao i pokret i disanje.

“Ako niste prisutni umom onda to što činite, makar i izvodili pokrete, ne možete zvati qi gong”, upozorava trener Grbac. “Ne možemo za qi gonga raditi neki pokret, a pri tome razmišljati što ćemo danas kuhati.”

Rotacija kralježnice

Za vježbi, koncentrirani na disanje i tijelo, moramo osjećati dodir stopala s podom na kojem stojimo, pokret naših ruku, biti svjesni udisaja, izdisaja, rotacije kralježnice, struka.

“Mi većinom stojimo na nogama a da to i ne osvijestimo, ne osjetimo taj dodir. Puno toga radimo nesvjesno.

Kod qi gonga je princip na svjesnosti, kako je majstor Mario Topolšek rekao: ‘Trebalo bi u glavi biti tiho, bez misli, treba imati mir u srcu, tijelo opušteno i to su osnovni princip vježbe.’”

Početi je lako, vježbe nisu zahtjevne, ima ih više tisuća.

“To su jednostavne vježbe, možete krenuti raditi razne, ima puno različitih setova, više ukomponiranih vježbi, recimo dosta je poznat set “Osam dijelova brokata”, sastoji se od osam različitih vježbi, treba ih raditi svih osam svaki dan, jer tako posložene djeluju na dobrobit cijelog organizma.

Posve su jednostavne, traže paralelni stav, sinkronizirano gibanje ruku, rotaciju u struku, udisaj, izdisaj…”

Qi gong je na ove prostore stigao prije pedesetak godina i makar nije široko popularan i u Hrvatskoj je ljudi koji ga prakticiraju desetljećima.

Hrvatska je, uz Sloveniju, Španjolsku i Belgiju, bila jedna od četiri zemlje u kojima je nedavno rađeno istraživanje o utjecaju qi gonga na zdravlje.

“U Zagrebu su bile dvije kontrolne grupe i imali smo jako, jako dobre rezultate kod ispitanika.

Koristili smo testove koji se koriste u fizioterapiji, pokazalo se da su za pedeset sati vježbanja gotovo svi imali bolje disanje, bolju ravnoteža, veća sposobnost kretanja, veću gipkost i savitljivost, pogotovo vratne kralježnice”, kaže Grbac.

YOUTUBE VODIČI ZA POČETNIKE

KANAL Yoqi Yoga and Qigong

VIDEO Qigong for Beginners

(1,5 milijuna pregleda)

DNEVNI TRENING

KANAL Mimi Kuo Deemer

VIDEO 8 Brocades Qigong Practice (2,7 milijuna pregleda)

JUTARNJE RAZGIBAVANJE

KANAL Tyler Trahan

VIDEO Morning Qi Gong 10 Min Exercise (1,8 mil. pregleda)

Zhan Zhuang djeluje na:

- smirivanje živčane napetosti

- poboljšanje kvalitete sna

- otklanjanje kroničnih bolesti

- povećanje izdržljivosti

- jačanje imuniteta

- poboljšanje kvalitete krvi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 13:13