FARMACEUTKINJA UPOZORAVA

Kako i zašto se koristi kalijev jodid kod nuklearnog napada? ‘Nema vam smisla kupovati dodatke prehrani s jodom‘

Kalijev jodid

 Ranko Suvar/Cropix
‘U slučaju nekih pripravaka s našeg tržišta trebali biste popiti i preko šest bočica otopine joda ili 800 tableta, što uopće nema smisla‘, ističe

U zadnje vrijeme kao spas u slučaju nuklearnog napada spominje se jod, a građani masovno hrle u ljekarne iako se ovaj lijek ne može dobiti bez recepta. Magistra farmacije Bojana Janjanin objašnjava kako uopće djeluje kalijev jodid koji se koristi u slučaju nuklearnih katastrofa i tko ga može piti.

- U slučaju nuklearnih nesreća otpuštaju se velike količine radioaktivnog joda koji se lako apsorbira preko pluća i nakuplja u štitnjači. Nakon uzimanja neradioaktivnog joda u odgovarajućoj dozi štitnjača se zasiti njime, što blokira nakupljanje radioaktivnog i oštećenja štitnjače - govori Janjanin te ističe kako je njegova upotreba jednokratna što je jako bitno.

- I to u slučaju kada to nadležne institucije i stručnjaci jave. A to je nedugo prije samog izlaganja nuklearnom oblaku te ne duže od dva sata poslije izlaganja jer mu djelotvornost opada s vremenom. Već tri sata nakon izloženosti zaštita je oko 50%. Dakle, preventivna upotreba nema smisla! Smisla ima samo pravovremena upotreba, za koju postoje posebni protokoli za postupanje od službi koje su nas dužne obavijestiti u tom slučaju - ističe.

Kod osoba starijih od 40 godina ne preporučuje se primjena kalijevog jodida jer je ustanovljeno da u toj populaciji ne postoji veći rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava lijeka povećava se s godinama. Za mlađe se daje po određenoj shemi za doziranje.

Janjanin napominje kako građani ne bi trebali miješati ovaj lijek s dodacima prehrani koji sadrže jod.

- Molim vas, nemojte miješati učinke lijeka i dodataka prehrani, to nije isto! Dodaci prehrani imaju puno manje doze u usporedbi s preporučenim dozama lijeka u slučaju nesreće. Da vam dočaram, u slučaju nekih pripravaka s našeg tržišta trebali biste popiti i preko šest bočica otopine joda ili 800 tableta, što uopće nema smisla - objašnjava.

Dodatno, nepromišljena upotreba viših doza joda preventivno može biti i opasna zbog potencijalnih interakcija s lijekovima i bolestima.

- Primjerice, kod osoba s bolestima štitnjače visok unos joda može dovesti do promjena razine hormona i pogoršanja bolesti. Kod osoba koje piju terapiju za povišen krvni tlak koja uključuje ACE inhibitore ili kalij-štedeće diuretike može doći do hiperkalijemije jer jod dolazi zajedno s kalijem. Kod osoba koje koriste litij postoji opasnost od pojave hipertireoze. Za svako pitanje u vezi s lijekovima posavjetujte se prvo sa svojim liječnikom ili ljekarnikom - naglašava magistra farmacije pa savjetuje da je bolje, ukoliko se želi u organizam unijeti malo više joda - pojesti nešto od morskih plodova ili morske ribe jer je ta hrana najbogatija jodom.

- Ne kupujte napamet dodatke prehrani. Ako i dalje smatrate da bi vam zbog nekog stanja trebala veća količina joda, posavjetujte se prvo sa zdravstvenim radnikom. Nemojmo dati panici da zavlada jer to može biti opasnije u ovom trenutku od realne opasnosti koja se spominje - zaključuje Janjanin koja inače na svom profilu na Instagramu (bo_ljekarna) javnosti približava pojmove iz farmacije jednostavnim rječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:08