POKAZALA STUDIJA

Kako naizgled bezazlena prehrambena navika ozbiljno skraćuje životni vijek: ‘Čini se bezopasno...‘

ilustrativna fotografija

 Sean Prior/Alamy/Alamy/Profimedia/Sean Prior/Alamy/Alamy/Profimedia
I skromno smanjenje unosa natrija, dodavanjem manje ili nimalo soli hrani, rezultirat će znatnim zdravstvenim dobrobitima
I skromno smanjenje unosa natrija, dodavanjem manje ili nimalo soli hrani, rezultirat će znatnim zdravstvenim dobrobitima

Još jedno istraživanje potvrdilo je da višak soli u organizmu koju unosimo hranom dugoročno može biti pogubno.

Istraživanje koje je objavljeno u prestižnom časopisu European Heart Journal, a provedeno je na pola milijuna sredovječnih Britanaca, pokazalo je da oni koji su hranu uvijek dodatno solili imaju 28 posto veću vjerojatnost da će umrijeti prije 75. godine.

Konkretno, iako se na dnevnoj razini čini bezopasno, stavljanje malo dodatne soli u obrok, pokazalo je istraživanje, skraćuje život u prosjeku dvije godine kod muškaraca i jednu i pol kod žena.

Istraživanje je pratilo sudionike u prosjeku devet godina i zabilježilo one koji su umrli prije 75. godine. Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike koji mogu skratiti život i ostale bolesti, istraživači su otkrili jasnu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:35